News

Câți bani ar putea câștiga românii după introducerea salariului minim european. Ce diferențe vor exista între statele membre

Introducerea salariului minim european va aduce mai mulți bani pentru români. În următorii doi ani, în toate statele UE va trebui pusă în practică această nouă directivă.
09.06.2022 | 16:54
Cati bani ar putea castiga romanii dupa introducerea salariului minim european Ce diferente vor exista intre statele membre
Câți bani ar putea câștiga românii după introducerea salariului minim european. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

În această săptămână, reprezentanții Parlamentului European și cei ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru reglementarea salariului minim în Uniunea Europeană.

Câți bani ar putea câștiga românii după introducerea salariului minim european

Textul convenit de forurile UE prevede reguli obligatorii pentru cele 21 de state europene unde există deja salarii minime. În aceste țări se va impune o transparenţă sporită a modalităţii de stabilire a salariului minim şi se va facilita creşterea acestuia.

ADVERTISEMENT

În fiecare stat, se prevăd valori de referință care ar conduce la majorarea remunerației minime, inclusiv în România.

Revenind la cele 21 de state, printre care și țara noastră, guvernele lor vor trebui să evalueze, cu ajutorul unui coş de bunuri şi servicii la preţuri reale, dacă salariul minim legal existent este suficient pentru un nivel de trai decent.

ADVERTISEMENT

În analiză se va ţine seama de condiţiile socioeconomice, de puterea de cumpărare, de nivelul productivității şi de dezvoltarea pe termen lung, arată un comunicat al Consiliului European.

După intrarea în vigoare a directivei de la Bruxelles, salariul minim din România ar trebui să fie aproximativ 60% din salariul mediu sau 50% din salariul mediu brut din fiecare stat membru.

ADVERTISEMENT

În prezent, în țara noastră câștigul salarial lunar mediu brut este de puțin peste 6.000 de lei. Așadar, vorbim de un venit care s-ar situa în zona a 3.000 de lei.

  • 2.550 de lei este salariul minim pe economie brut în România
  • 1.524 de lei este salariul minim pe economie net în România
ADVERTISEMENT

Vor exista diferențe între statele membre. Dacă în România vorbim de un salariu minim brut de puțin peste 500 de euro, în Franta, Germania sau Luxemburg muncitorii sunt plătiți de trei până la patru ori mai mult.

De subliniat că în cele 6 state din UE unde nu există salarii minime: Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia, această prevedere legală nu va fi impusă. Aici, nivelurile veniturilor sunt deja determinate prin negocierile colective.

Anunțul UE după acordul pentru reglementarea salariului minim

Într-un comunicat emis la mijlocul acestei săptămâni, Uniunea Europeană anunță că noua lege va promova caracterul adecvat al salariilor minime legale și va contribui astfel la asigurarea unor condiții decente de muncă și de trai pentru angajații europeni.

”UE dorește să îmbunătățească condițiile de muncă și de viață ale cetățenilor. Salariile echitabile, care asigură un nivel de trai decent, reprezintă unul dintre principiile Pilonului european al drepturilor sociale”, se arată pe site-ul instituției.

ADVERTISEMENT