News

Câți bani ar putea câștiga românii după introducerea salariului minim european. Ce diferențe vor exista între statele membre

Introducerea salariului minim european va aduce mai mulți bani pentru români. În următorii doi ani, în toate statele UE va trebui pusă în practică această nouă directivă.
09.06.2022 | 16:54
Cati bani ar putea castiga romanii dupa introducerea salariului minim european Ce diferente vor exista intre statele membre
Câți bani ar putea câștiga românii după introducerea salariului minim european. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

În această săptămână, reprezentanții Parlamentului European și cei ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru reglementarea salariului minim în Uniunea Europeană.

Câți bani ar putea câștiga românii după introducerea salariului minim european

Textul convenit de forurile UE prevede reguli obligatorii pentru cele 21 de state europene unde există deja salarii minime. În aceste țări se va impune o transparenţă sporită a modalităţii de stabilire a salariului minim şi se va facilita creşterea acestuia.

ADVERTISEMENT

În fiecare stat, se prevăd valori de referință care ar conduce la majorarea remunerației minime, inclusiv în România.

Revenind la cele 21 de state, printre care și țara noastră, guvernele lor vor trebui să evalueze, cu ajutorul unui coş de bunuri şi servicii la preţuri reale, dacă salariul minim legal existent este suficient pentru un nivel de trai decent.

ADVERTISEMENT

În analiză se va ţine seama de condiţiile socioeconomice, de puterea de cumpărare, de nivelul productivității şi de dezvoltarea pe termen lung, arată un comunicat al Consiliului European.

După intrarea în vigoare a directivei de la Bruxelles, salariul minim din România ar trebui să fie aproximativ 60% din salariul mediu sau 50% din salariul mediu brut din fiecare stat membru.

ADVERTISEMENT

În prezent, în țara noastră câștigul salarial lunar mediu brut este de puțin peste 6.000 de lei. Așadar, vorbim de un venit care s-ar situa în zona a 3.000 de lei.

  • 2.550 de lei este salariul minim pe economie brut în România
  • 1.524 de lei este salariul minim pe economie net în România
ADVERTISEMENT

Vor exista diferențe între statele membre. Dacă în România vorbim de un salariu minim brut de puțin peste 500 de euro, în Franta, Germania sau Luxemburg muncitorii sunt plătiți de trei până la patru ori mai mult.

De subliniat că în cele 6 state din UE unde nu există salarii minime: Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia, această prevedere legală nu va fi impusă. Aici, nivelurile veniturilor sunt deja determinate prin negocierile colective.

Anunțul UE după acordul pentru reglementarea salariului minim

Într-un comunicat emis la mijlocul acestei săptămâni, Uniunea Europeană anunță că noua lege va promova caracterul adecvat al salariilor minime legale și va contribui astfel la asigurarea unor condiții decente de muncă și de trai pentru angajații europeni.

”UE dorește să îmbunătățească condițiile de muncă și de viață ale cetățenilor. Salariile echitabile, care asigură un nivel de trai decent, reprezintă unul dintre principiile Pilonului european al drepturilor sociale”, se arată pe site-ul instituției.

ADVERTISEMENT
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe...
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe mâna autorităților de un fost colaborator
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe...
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe litoral sau în zonele de munte
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi...
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol...
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol că este deja soţul Monicăi Bîrlădeanu
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom...
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom mai vedea vreodată!” Europa trece la recrutare pe fondul creşterii amenințării unui război mai amplu cu Rusia
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!