News

Câți bani ar urma să ia pensionarii de la 1 ianuarie 2024: “Se fac 3 scenarii”

De la 1 ianuarie 2024, milioanele de pensionari din România ar urma să ia bani în plus din partea statului. Care sunt scenariile de majorare.
02.10.2023 | 06:57
Cati bani ar urma sa ia pensionarii de la 1 ianuarie 2024 Se fac 3 scenarii
Scenarii privind majorările de venituri din 1 ianuarie 2024: câți bani ar urma să ia în plus pensionarii. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În acest weekend, Marcel Ciolacu a anunțat că modificarea legii pensiilor, care trebuie să treacă prin Parlament și să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, a intrat în linie dreaptă. Câți bani ar urma să ia pensionarii din debutul anului viitor.

Scenarii privind majorările de venituri din 1 ianuarie 2024: câți bani ar urma să ia în plus pensionarii

Recent, șeful Executivului spune că își dorește ca până la 1 ianuarie 2024 să fie promulgată noua lege a pensiilor. Într-o primă etapă a procesului, până la 1 noiembrie ar trebui să se încheie toate procedurile în privința pensiilor speciale.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a explicat că, împreună cu Banca Mondială şi cu Comisia Europeană, s-a decis să se meargă pe varianta prin care se închid inechităţile în interiorul legii pensiilor. Apoi, până în noiembrie 2023, toate pensiile vor fi recalculate.

Întrebarea pe care și-o pun milioane de români este: Cu cât se vor majora pensiile? Săptămâna trecută, ministrul de finanțe, Marcel Boloș, înainta un procent de 20%. Cert este, deocamdată, că majorarea pensiilor va costa statul român 16 miliarde de lei. Adică aproximativ cât va încasa de la mediul privat în urmă creșterii taxelor și a impozitelor.

ADVERTISEMENT

Cu 14% sau cu 30%? Pe ce variantă va merge Guvernul?

Revenind la procentul de majorare a pensiilor, există voci care spun că indexările anunțate inițial, de până la 20%, ar putea fi reduse la doar 14% în versiunea finală a legii.

Sindicalistul din zona Educației, Anton Hadăr a explicat la postul de știri Antena 3 care sunt cele trei scenarii posibile de majorarea a pensiilor de la 1 ianuarie 2024.

ADVERTISEMENT

Scenariul 1: majorare de 14%. Vorbim de Legea 127, mă refer la formulă. Se pare că restul articolelor sunt cam aceleași. Aceasta este problema numărul 1, esențială, formula de calcul”, a explicat Hadăr.

”Scenariul 2 (majorare de 19%) nu este altceva decât o modificare poate nesemnificativă, favorabilă pensionarilor. Efortul financiar este mult mai mare, pentru că crește numărul de puncte al pensionarului și ca să aplici legea te costă mai mult”, a spus Anton Hadăr.

ADVERTISEMENT

Un al treilea scenariu ar fi cel mai avantajos pentru români. Acesta se ridică la 30%. Din păcate, spune sindicalistul, Guvernul pare a fi tentat să meargă pe prima variantă.

Scenariul 3 i-ar avantaja pe pensionari, ar fi o creștere de peste 30%. Se vrea să se meargă pe scenariul 1, din ceea ce știu eu. Se fac cele trei scenarii, ca să se aleagă într-un final unul”, a mai adăugat sindicalistul la postul de știri.

ADVERTISEMENT
Tags: