News

Şeful Casei de Pensii dă vestea aşteptată de milioane de români. Bani în plus pentru pensionari

Şeful Casei de Pensii spune că evaluarea dosarelor de pensionare se apropie de final, urmând ca recalcularea să se facă după noua Lege a pensiilor.
30.09.2023 | 22:54
Seful Casei de Pensii da vestea asteptata de milioane de romani Bani in plus pentru pensionari
1,6 milioane de pensii mici vor fi majorate după recalculare Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii, a declarat sâmbătă că procesul de evaluare a dosarelor de pensie se apropie de final, fiind parcurse aproximativ patru milioane de dosare din totalul de 4,6 milioane.

Au fost evaluate patru milioane din cele 4,6 milioane de dosare

Procesul de evaluare a dosarelor este premergător celui de recalculare efectivă a pensiilor, acesta din urmă urmând să fie făcut în baza noii legi a pensiilor pe care guvernul mizează să fie adoptată în actuala sesiune parlamentară.

ADVERTISEMENT

De altfel, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat săptămâna aceasta că în noua formulă de calcul care va fi aplicată o dată cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor se va introduce un număr de puncte care va fi dependent de salariul mediu din economie și salariul de încadrare.

Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii, dă asigurări că în cel mai scurt timp procesul de evaluare a dosarelor de pensii se va încheia. “Suntem cu toții solicitați la maxim, atât colegii mei de la Casa Națională, cât mai ales colegii din teritoriu, pentru că acest proces de evaluare se desfășoară la casele teritoriale de pensii, astfel încât acest proces să se finalizeze cât mai repede posibil.

ADVERTISEMENT

După ce vom avea noua Lege a pensiilor adoptată vom putea începe efectiv recalcularea tuturor dosarelor de pensii aflate în plată”, a spus Baciu, la Antena 3.

Conform simulării făcute de ministerul Finanţelor, principalii beneficiari ai recalculării vor fi cei cu pensii mici, aproximativ 1,6 milioane de persoane, efortul bugetar pentru majorarea pensiilor acestora fiind de 16 miliarde lei.

ADVERTISEMENT

Calculul pensiei va ţine seama atât contribuţia la sistemul de asigurări sociale, cât şi de vechimea în muncă realizată efectiv pe teritoriul României.

La calculul numărului total de puncte se va adăuga un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani, după următorul algoritm: 0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani şi 0,5 sau 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani. Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale, care este consultantul pe această lege.

ADVERTISEMENT

În plus faţă de toate acestea se are în vedere ca indexarea pensiilor să aibă loc anual, în luna martie, intenţionându-se să se respecte algoritmul majorării cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent.

ADVERTISEMENT