Sport

Câţi bani a câştigat Italia după ce a cucerit Euro 2020. Suma care i-a revenit finalistei Anglia

Italia - Anglia este finala Campionatului European 2020, iar câştigătoarea va încasa o sumă consistentă din partea UEFA.
12.07.2021 | 01:10
Cati bani a castigat Italia dupa ce a cucerit Euro 2020 Suma care ia revenit finalistei Anglia
Italia va încasa 34 de milioane de euro de la UEFA pentru cucerirea trofeului Euro 2020. FOTO: twitter
ADVERTISEMENT
11-07-2021
22:11

Italia a câştigat 34 de milioane pentru titlul la Euro 2020

Italia este marea câştigătoare de la Euro 2020, după ce a învins Anglia la loviturile de departajare. Pentru performanţa ei, squadra azzurra va încasa 34 de milioane de euro, ca premiu din partea UEFA.

Anglia, nefericita finalistă care a pierdut pe teren propriu trofeul, va primi 30,25 milioane de euro din partea forului european.

Dincolo de locul în istorie, în calitate de campioană europeană, Italia şi Anglia joacă şi pentru premiile acordate de UEFA, iar acestea nu sunt mici deloc.

Forul continental a stabilit un fond de premiere de 371 de milioane de euro, suma urmând să fie împărţită tuturor celor 24 de participante, funcţie de performanţele fiecăreia.

ADVERTISEMENT

Italia – Anglia se va disputa duminică, 11 iulie, de la ora 22:00. Meciul va fi găzduit de Stadionul Wembley din Londra, iar la centru se va afla arbitrul olandez Bjorn Kuipers. Jocul poate fi urmărit, ca de obicei la acest turneu final, pe Pro TV.

Câştigătoarea Euro 2020 va încasa mai mult de 30 de milioane de euro

Până în acest moment, Italia şi Anglia şi-au asigurat fiecare peste 30 de milioane de euro pentru calificarea în finala Campionatului European.

ADVERTISEMENT

Dar cea care va ridica trofeul la finalul competiţiei va mai beneficia de un bonus suplimentar de 3 milioane şi astfel va deveni „cea mai bine plătită“ formaţie de la acest turneu final.

Cum se împart banii

Modul de împărţire a banilor este unul bazat pe performanţă, dar prin simpla calificare la Euro 2020, fiecare dintre cele 24 de echipe şi-a asigurat 9,25 milioane de euro, prima de participare. Asta înseamnă că Macedonia de Nord şi Turcia, cele două naţionale care au pierdut toate jocurile, au adus 9,25 milioane în vistieriile federaţiilor lor.

ADVERTISEMENT

Italia şi Anglia şi-au câştigat grupele din care au făcut parte. Squadra azzurra a avut chiar 3 victorii pe linie, iar cum un succes e premiat de UEFA cu 1,5 milioane, la cei 9,25 s-au mai adăugat alte 4,5 milioane, plus încă două, prima pentru optimi, astfel că Italia, după primele 3 meciuri, avea de încasat 15,75 milioane de euro.

Anglia nu s-a descurcat la fel de bine în grupe, mai exact a remizat 0-0 cu Scoţia, ceea ce a costat-o 750 de mii de euro, pentru că premiul UEFA pentru remiză e la jumătate faţă de victorie. De aceea, după meciurile din grupă, Albionul era singur de „doar“ 15 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Sferturile şi semifinalele au adus, de asemenea, sume frumuşele în conturile celor care au ajuns în aceste faze. Bonusul pentru ultimele 8 este de 3,25 milioane, în timp ce echipele din careul de aşi au mai primit alte 5 milioane.

Un calcul simplu indică faptul că înainte de meciurile cu Spania, respectiv Danemarca, Italia şi Anglia aveau asigurate 24, respectiv 23,25, milioane de euro.

Campioana Europei, bonus de 10 milioane. Finalista, „doar“ 7

Cel mai mare premiu este, evident, cel rezervat câştigătoarei turneului, care va încasa, pe lângă banii acumulaţi până în semifinale, alte 10 milioane de euro.

În timp ce învinsa ei va trebui să se mulţumească să ia cu 3 mai puţin, adică 7 milioane. În aceste condiţii, Italia va pleca spre Roma fie cu 31 de milioane de euro (dacă pierde), fie cu 34 de milioane de euro şi trofeul Euro 2020.

De partea cealaltă, Anglia, din cauza acelei remize cu Scoţia, va primi cel mult 33,25 milioane de euro, dacă se impune în premieră la Campionatul European. Din această sumă, vor fi premiaţi şi fotbaliştii lui Southgate, dar aceştia au anunţat deja că donează banii.

ADVERTISEMENT
Tags: