News

Câți bani costă un ou de struț. Prețul nu e deloc mic

Câți bani costă un on de struț pe rafturile din România. Oul de struț a ajuns să fie o ”fiță” a sărbătorilor pascale, preferat de unii în locul clasicelor ouă de găină.
10.04.2023 | 08:19
Cati bani costa un ou de strut Pretul nu e deloc mic
Câți bani costă un ou de struț. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Câți bani costă un ou de struț pe rafturile din România. Oul de struț a ajuns să fie o ”fiță” a sărbătorilor pascale, preferat de unii în locul clasicelor ouă de găină. Oul de struț, la fel ca și carnea de struț, sunt preferate de cei cu bani pentru că au foarte puțin colesterol.

Câți bani costă un ou de struț?

Puțină lume știe că oul de struț are o semnificație străveche legată de trezvia minții, conform Ziare.com. Aceasta e definită drept starea sufletească comparată cu starea pe care o are omul când nu doarme, starea de priveghi și de grija cu care creștinii trebuie să se îndrepte către Dumnezeu când se roagă în Biserică.

ADVERTISEMENT

Trebuie știut că un ou de struț poate să coste 100 de lei, dacă este plin, sau 50 de lei dacă este golit, pentru că există și cerere mare pentru această ”variantă”, căutată pentru vopsit și încondeiere. Oul de struț poate fi spart doar cu bormașina. O femelă de struț face 50-70 de ouă pe an, iar un ou la consum cântărește 1.5 kilograme, cam cât 25 de ouă de găină.

Spre deosebire de oul de struț, în urmă cu o lună, specialiștii din România avertizau că ouăle de găină vor atinge prețuri record în țara noastră, din cauza inflației și a gripei care a ucis milioane de păsări în mai multe țări. Potrivit Comisiei Europene, România are una dintre cele mai accelerate scumpiri.

ADVERTISEMENT

Statistic, prețul unui ou a crescut cu 34%, iar la raft majorarea în general este aproape dublă. Așadar, pentru o cutie de 10 ouă cumpărată dintr-o piață, un român scoate din buzunar cel puțin 13 lei, în timp ce la producători prețul unui ou poate să depășească 1.5 lei. Mai mult, prețul unui ou va mai crește cu cel puțin 10% până de Paște, avertizează specialiștii.

România produce miliarde de ouă pe an, însă majoritatea sunt pentru export, iar în schimb țara noastră importă 80% din ouă pentru consum din Polonia. Dacă gripa aviară se va extinde sunt toate șansele ca importurile să crească. Producătorii se plâng că întreținerea păsărilor costă tot mai mult, astfel că sunt nevoiți să crească mereu prețurile pentru a face față acestei situații.

ADVERTISEMENT

În SUA situația e și mai complicată, pentru că o cutie cu 12 ouă e mai scumpă ca un kilogram de carne de vită, astfel că americanii strâmbă din nas atunci când se decid să cumpere ouă. Creștinii au o tradiție veche de a cumpăra și vopsi ouă de Paște, astfel că prețurile pot să crească și mai mult pe fondul unei cereri impresionante.

Totuși, de unde vine această tradiție a vopsii ouălor? Conform istoricilor, tradiția vine de undeva din China, de mii de ani din urmă. ”Ouăle sunt văzute ca un simbol al vieții, creației și fertilității, fiind oferite în China persoanelor apropiate”, explică specialiștii.

ADVERTISEMENT

Românii, buni creștini, cred în legenda care spune că Maica Domnului a adus un coș de ouă pe care l-a așezat lângă crucea lui Iisus Hristos, când acesta era răstignit. De la sângele lui Hristos ouăle s-au înroșit, după care Iisus ar fi spus: ”De acum înainte, să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”. Evident, o simplă legendă, însă îmbrățișată de creștini. O altă legendă spune că Iisus a fost bătut cu pietre, care s-au transformat mai apoi în ouă roșii după ce l-au atins.

ADVERTISEMENT