News

Câți bani le-a cerut preotul unor români care au vrut să-și boteze copilul la Londra. BOR a declanșat o anchetă internă

Doi români din Londra au fost nevoiți să parcurgă 300 de kilometri pentru a-și boteza copilul, după o serie de neînțelegeri cu preotul unei biserici din apropiere.
14.01.2024 | 16:51
Cati bani lea cerut preotul unor romani care au vrut sasi boteze copilul la Londra BOR a declansat o ancheta interna
Un preot român de la Londra va fi anchetat de superiorii lui, după ce a fost acuzat că a cerut bani pentru un botez / Foto: Hepta (arhivă)
ADVERTISEMENT

Ioana și Daniel sunt din Maramureș, însă locuiesc de mai mulți ani în Anglia. Cei doi sunt părinții unui băiețel de un an și opt luni, care nu a putut fi botezat până acum din cauza unor probleme de sănătate.

Preotul le-a cerut părinților declarație că se vor căsători

Anul acesta, cei doi au început demersurile pentru botezul micuțului. Primul drum l-au făcut la Biserica Ortodoxă Română ”Sfântului Apostol Pavel și a tuturor Sfinților Români”, din Eastham, o suburbie a Londrei.

ADVERTISEMENT

Aici au dat de un preot care le-a pus o serie de condiții cu totul neobișnuite. De exemplu, ei au fost condiționați de semnarea unui document prin care se obligau să se căsătorească într-un anumit interval de timp.

„Ce m-a deranjat cel mai tare e (…) acea declarație cu intenția de căsătorie (…) Dacă nu mă căsătoresc până la data de… ce se întâmplă?

ADVERTISEMENT

Tu ca preot mergi, spui o rugăciune și spui – ia duhul sfânt de la acest copil că părinții lui nu s-au căsătorit? E pur și simplu o aberație!”, a declarat Ioana, potrivit Stirilor Pro TV.

O altă condiție a fost aceea ca nașii să vină cu o adeverință că s-au spovedit. Cerința preotului a fost făcută în contextul în care nașii nu erau din zonă și nu aveau cum să ajungă să se spovedească la biserica unde urma să aibă loc botezul.

ADVERTISEMENT

Taxă de 250 de euro pentru un botez la Londra

În plus, au mai arătat cei doi părinți, preotul paroh le-a cerut o taxă uriașă pentru botezarea micuțului. Asta în condițiile în care pe pagina oficială a lăcașului nu apare menționată o astfel de taxă. Preotul le-ar fi spus celor doi că este vorba de un ajutor financiar pentru acoperirea cheltuielilor pe care le are biserica.

„Avem taxă fixă 150 lire dacă suntem de acord să îl botezăm în comun cu mai mulți copii deodată, iar dacă vrem să fim singuri în biserică taxa crește la 250 de lire plus lumânări cumpărate toate de la ei, omologate de biserică (…) mi se par absurde cererile astea”, a mai menționat tatăl copilului.

ADVERTISEMENT

Preotul român de la Londra a refuzat să comenteze incidentul. În schimb, reprezentanții Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale au declarat că botezul nu este condiționat de o taxă și că fiecare participare este benevolă, rămânând la aprecierea credincioșilor. În urma sesizărilor primite, BOR a demarat o anchetă internă.

ADVERTISEMENT