News

Câți bani le-a plătit Transelectrica foștilor directori concediați abuziv. Sumele finale ar putea fi de trei ori mai mari

Compania Transelectrica, unde statul este acționar majoritar, a plătit mai multe milioane de lei foștilor directori concediați abuziv în anul 2021
11.12.2023 | 09:03
Cati bani lea platit Transelectrica fostilor directori concediati abuziv Sumele finale ar putea fi de trei ori mai mari
Sumele totale de plată ar putea depăși două milioane de euro. Sursa foto: colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Compania Transelectrica, acolo unde statul român deține circa 58% administrate de către Secretariatul General al Guvernului, a prezentat oficial sumele pe care le-a plătit în cursul anului 2023 pentru foștii directori, demiși abuziv în anul 2021. Sumele au fost plătite în urma unor decizii ale instanțelor de arbitraj, însă acestea sunt doar o parte. În condițiile în care mai sunt procese pe rol, sumele totale de plată ar putea crește cu încă zece milioane de lei.

Peste 3 milioane de lei, plătiți în 2023

Potrivit Transelectrica, în anul acesta, compania cu acționariat majoritar la stat a plătit peste trei milioane de lei brut, compensații datorate unor foști membrii ai Consiliului de Supraveghere și din Directoratul companiei, revocați în anul 2021. Sumele au fost plătite după ce foștii directori au acționat compania în judecată la Curtea de Arbitraj de la Viena, ceea ce face ca, la sumele compensatorii plătite, să se adauge și cheltuielile de judecată de circa 400.000 lei.

ADVERTISEMENT

„Sumele plătite (net) până la acest moment reprezintă un total de 2.649.840,91 lei corespunzător sumei de 3.259.576,97 lei (brut) respectiv: 2.045.051,91 lei către trei foști membri ai Consiliului (revocați) aferent clauzei de neconcurență, compensației pentru revocare fără justă cauză și într-un caz de componenta variabilă aferentă anului 2020, precum și accesorii de tipul dobândă, cheltuieli de judecată; și 604.789 lei către un fost membru al Directoratului (aferent clauzei de neconcurență, precum și accesorii de tipul dobândă, cheltuieli de judecată).

Valoarea cheltuielilor de judecată (cheltuieli de arbitraj) plătite până la acest moment este de 403.980,91 lei”, se arată într-un răspuns al Secretariatului General al Guvernului transmis la o interpelare a deputatului USR de Suceava, Radu Tudorei Ciornei.

ADVERTISEMENT

Mai mult, cei de la Transelectrica menționează că în acest moment mai sunt pe rol alte șapte procese cu foștii directori revocați, procese în care sumele de plată ca despăgubiri ar putea depăși 12 milioane lei.

„Sunt în curs la acest moment un număr de alte patru litigii cu foști membri (revocați) ai Consiliului de supraveghere și trei litigii cu foști membri (revocați) ai Directoratului, cu o valoare a pretențiilor de 12.010.082,62 lei”, se mai arată în datele transmise de companie în data de 23 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Conducerea companiei menționează însă că toate aceste sume au fost deja prevăzute și aprobate în bugetul de venituri și cheltuieli, votat la data de 31 martie 2023. Datele din bugetul companiei pe anul 2023 arată că fusese prevăzută suma de 10,2 milioane lei pentru plata despăgubirilor către foștii directori concediați abuziv. Suma nu este deloc mică, în condițiile în care compania a estimat un profit de 110 milioane lei.

Buget Transelectrica
Buget Venituri și Cheltuieli Transelectrica

Cine sunt foștii directori concediați abuziv

La finalul lunii octombrie, Transelectrica și-a informat acționarii că fostul membru al Consiliului de Supraveghere al companiei, Luiza Popescu, a câștigat litigiul de la Centrul de Arbitraj de la Viena după ce fusese revocată printr-o hotărâre AGA din 2021. Transelectrica a fost obligată la plata sumei de 792.132 lei (principal), reprezentând compensații în baza contractului de mandat din 2020, la care se adaugă 11.800 lei si 7.011 euro, cu titlu de cheltuieli arbitrale.

ADVERTISEMENT

În luna august a anului 2023, Ciprian Constantin Dumitru, și el membru al Consiliului de Supraveghere, revocat în 2021, câștiga la același tribunal compensații de aproape 2 milioane lei. La fel, în luna aprilie a acestui an, un alt fost director, Cătălin Nițu, câștiga la aceeași instanță de arbitraj de la Viena plata sumei de 559.164 de lei, reprezentând valoarea brută a „indemnizației de neconcurență”, potrivit contractului de mandat semnat în octombrie 2020. Pe lângă cheltuielile de arbitraj, care se ridicau la 6.500 de euro și 16.400 lei, compania era obligată să plătească și dobânda legală penalizatoare începând din data de 25 iunie 2021, dobândă ce varia între 9 și 14%.

Înainte de aceștia, în decembrie 2022, Oleg Burlacu, un alt fost director de la Transelectrica câștigase și el ca urmare a unei decizii a curții de la Viena plata sumei de 792.132 lei. De altfel, după succesul lui Burlacu la tribunalul de arbitraj de la Viena, alți directori au depus cereri de plată a sumelor datorate. Printre aceștia se numără Adrian Goicea, demis din funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere, care solicită daune de 840.000 de lei, Adrian Goicea, Constantin Dumitru, fost membru al CS, care solicită 882.000 lei și Mircea Cristian Staicu și Mircea Cristian Staicu, și ei foști membri ai CS, care solicită câte 1.140.000 lei.

În data de 31 octombrie, fostul membru al directoratului revocat în 2021, Marius Stanciu, a intentat și el o acțiune la curtea de la Viena, cerând despăgubiri de 4,4 milioane lei. „Domnul Stanciu Marius-Viorel, fost membru al Directoratului, revocat prin Decizia Consiliului de Supraveghere nr. 25/25.06.2021, a solicitat obligarea Companiei la plata sumei totale de 4.390.618,73 lei reprezentând compensație de neconcurenţă, compensaţie pentru terminarea contractului, precum și accesorii. Totodată, domnul Stanciu Viorel-Marius a solicitat obligarea Companiei la plata dobânzii legale aplicată la aceste pretenții, până la data plăţii efective”, se arată într-un comunicat al companiei de la finalul lunii octombrie.

Practic, foștii directori solicită plata sumelor complete pe care le-ar fi câștigat în cei patru ani de mandat, susținând că au fost revocați ilegal. Revocarea lor a avut loc în luna iunie 2021, atunci când Secretariatul General al Guvernului, principalul acționar al companiei, a decis revocarea celor șapte membri din Consiliul de Supraveghere. Aceștia din urmă fuseseră numiți în anul 2020, sub Guvernul Orban, pentru câte un mandat de patru ani.

Schimbările din conducerea Transelectrica au avut loc când la conducerea SGG era Tiberiu Horațiu Gorun, un apropiat al premierului Florin Cîțu. În răspunsul transmis către deputatul USR, semnat de către președintele Directoratului companiei, Ștefăniță Munteanu, compania precizează că va acționa pentru recuperarea acestor sume.

„Cu privire la recuperarea acestor sume de la cei care au hotărât demiterea membrilor Consiliului de Supraveghere şi Directoratului vă aducem la cunoștință că Transelectrica va realiza toate diligențele necesare/impuse, în limitele prevederilor legale şi statutare ale Companiei”, se arată în documentul citat.

ADVERTISEMENT