News

Câți generali are România! Numărul lor aproape îl depășește pe cel al veteranilor de război! Diferențe colosale între câștigurile celor două categorii

Câți generali are România, o țară care a ridicat în ultima perioadă mai mulți oameni la cea mai înaltă funcție a armatei
30.07.2021 | 17:30
Cati generali are Romania Numarul lor aproape il depaseste pe cel al veteranilor de razboi Diferente colosale intre castigurile celor doua categorii
România are aproape două mii de generali. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe timp de pace, România „stă foarte bine” la capitolul generali. Concret, țara noastră are un număr ridicat al generalilor, deși mulți dintre ei n-au avut niciodată vreo legătură cu câmpul de luptă și chiar cu armata. De altfel, în ultima perioadă, generali au fost numiți chiar și medici sau polițiști.

Și oameni din fotbal au ajuns la acest nivel, cel mai elocvent exemplu fiind cel al fostului selecționer Anghel Iordănescu. Lista a fost completată serios la finalul anului trecut atunci când șeful statului a mai semnat și alte decrete prezidențiale.

ADVERTISEMENT

Câți generali are țara noastră!

Vorbim despre câteva zeci de persoane pe care Klaus Iohannis a acceptat să le urce în gradul de general. Astfel, deși pandemia de coronavirus aproape că îngenunchea țara, mai mulți angajați din Ministerul de Interne sau Ministerul Apărării Naționale au fost decorați sau avansați în grad.

Printre ei s-au aflat și cadre medicale care luptau din greu cu COVID-19, un virus care pusese deja stăpânire pe întreaga planetă.

ADVERTISEMENT

De remarcat că din punctul de vedere al decorațiilor situația este una destul de clară – nu există beneficii foarte mari financiare. Avansările în grad sunt cele care aduc bani în plus la salariu sau atunci când se calculează pensia.

Conform datelor publicate de  timpolis.ro, din 1990 și până în urmă cu patru ani, MApN avea nu mai puțin de 1284 de generali. Doar 81 dintre ei erau și activi. Alți 315 generali au fost numiți din rândurile Ministerului de Interne. Și aici situația celor activi este una specială, numai 75 fiind în câmpul muncii, ceilalți în rezervă.

ADVERTISEMENT

Serviciul de Informații Externe avea în urmă cu patru ani 92 de generali, opt dintre ei fiind în activitate. SRI nu a transmis numărul generalilor, ceea ce face ca numărul celor activi cu excepția salariaților Serviciului Român de Informații să fie de 164.

Câți veterani de război are România

România sărbătorește în data de 29 Aprilie Ziua Veteranilor de Război. Numărăm astăzi puțin peste 2600 de supraviețuitori ai Celui de-Al Doilea Război Mondial, mult prea puțin recunoscuți de societatea românească. Și, în mod categoric, recompensați mai degrabă în bătaie de joc până de curând.

ADVERTISEMENT

Abia luna trecută, Executivul a luat o decizie în acest sens și a anunțat că invalizii, veteranii şi văduvele de război vor încasa o indemnizaţie lunară de 2.690 lei.

Cei mai mulți veterani de război se află în București, 288 la număr. Botoșaniul mai are 223, în timp ce în Neamț mai sunt 203.

„Este vorba de 2.521 de persoane, dintre care 2.374 au peste 95 de ani, acum o lună, din păcate, aveam 2.600 de veterani.

Vedeţi că suntem într-o situaţie şi aceste persoane trebuie ajutate, se duc doar către aceste persoane, nu către urmaşii lor”, declara Florin Cîţu la Palatul Victoria.

Cine are calitatea de veteran de război

În România, veterani de război sunt persoanele care au participat la primul sau al doilea război mondial în armata română şi s-au aflat într-una din următoarele situaţii:

  • au luptat în unităţi militare – subunităţi, mari unităţi sau comandamente – la diferite eşaloane ori au făcut parte din formaţiunile logistice, astfel cum sunt prevăzute în Nomenclatorul Marelui Stat Major;
  • au acţionat în unităţile speciale din zona interioară la dezamorsarea proiectilelor, precum şi la curăţarea teritoriului de mine până la 31 decembrie 1946;
  • au fost comandanţi militari sau comandanţi ai gărzilor militare ori membri în comisiile militare de control şi recepţie în întreprinderi furnizoare de material de război, prevăzute în Nomenclatorul Marelui Stat Major;
  • au luptat pe teritoriul naţional vremelnic ocupat de inamic, împotriva acestuia, în unităţi ori formaţiuni constituite, recunoscute ca atare de Marele Stat Major;
  • au făcut parte din justiţia militară, poliţia militară, jandarmerie, din unităţi de pompieri militari şi companii de poliţie din cadrul Ministerului de Interne, care au acţionat în zona de operaţiuni ori s-au aflat în unităţi sau formaţiuni constituite şi au acţionat în timpul războiului, în perioadele arătate în Nomenclatorul Marelui Stat Major;
  • au devenit invalizi de război;
  • au fost prizonieri de război.

Cât câștigă un general

Salariile militarilor au crescut ultima oară în 2019, de la 1 ianuarie. În ceea ce privește indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, precum și cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană și, respectiv, valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum și valoarea financiară a drepturilor de echipament, menționăm că în perioada 2019-2021 aceste drepturi se mențin în plată la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2018.

De exemplu, în prezent un angajat din Ministerul Apărării Naționale încasează următoarele sume de bani. Un maior –  5.019 lei (se adaugă sporuri), căpitan –  4.324 lei (se adaugă sporuri), locotenent gradație 4 –  3.445 lei, sublocotenent –  2.958 lei, plutonier gradație 4 – 3.107 lei (se adugă sporuri), sergent major –  2.933 lei (se adaugă sporuri), sergent gradația 4 – 2.618 lei, caporal gradație 4 – 2.437 lei( se adaugă sporuri), soldat – 2.236 lei.

De remarcat că un General Amiral primește 9.385 lei, un General Locotenent, 7.316 lei, un General Maior, 6.975 de lei și un General de Brigada, 6.363 de lei. De asemenea și lor li se adaugă sporurile.

ADVERTISEMENT