News

Câți milionari în dolari are România. Am depășit Ungaria, Cehia sau Polonia, la ”bogăție”

România a ajuns pe primul loc la numărul de milionari în dolari, în Europa Centrală și de Est. Peste 1.800 de români au peste 30 de milioane de dolari
22.04.2023 | 16:42
Cati milionari in dolari are Romania Am depasit Ungaria Cehia sau Polonia la bogatie
România a ajuns pe primul loc în Europa de Est la numărul de milionari în dolari / Foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

Numărul de milionari români a înregistrat o ușoară scădere în ultimii ani. Țara noastră a ajuns, totuși, lider local într-un clasament care face referire la numărul persoanelor a căror avere a depășit un milion de dolari.

Numărul milionarilor români a ajuns la 91.500

O analiză a companiei Knight Frank arată că numărul de milionari români, la finalul anului 2022, a ajuns la 91.500.

ADVERTISEMENT

Dintre milionarii români, doar 2% au o avere mai mare de 30 de milioane de dolari, respectiv 1.828 de persoane. Numărul ”superbogaților”, așa cum sunt aceștia numiți, este cu mult superior față de țările vecine.

În Cehia, de exemplu, sunt doar 600 de persoane cu o avere de peste 30 de milioane de dolari, iar în Ungaria au fost identificate 235 de astfel de cazuri. România are mai mulți milionari chiar și decât Polonia, scrie ZF.

ADVERTISEMENT

Care sunt țările cu cei mai mulți ”superbogați”

Oamenii care au o avere de peste 30 de milioane de dolari sunt denumiți ultra-high net-worth individuals (UHNWIs), în studiul Global Wealth Sizing Model, al companiei Knight Frank.

Țările cu cei mai mulți milionari ”superbogați” sunt: SUA (210.000 milionari), China (99.000 de milionari) și Japonia (31.000 de milionari). Acestea sunt și țările cu economii puternice, în expansiune. Din top nu lipsesc țări precum Franța sau Germania.

ADVERTISEMENT

Frații Pavăl, în fruntea românilor milionari

Milionarii români au mai scăzut ca număr în ultimii trei ani, de la apariția pandemiei. Astfel, în 2020, numărul acestora era de 93.000.

Tendința este, însă, una ascendentă. România și-a crescut accelerat numărul de milionari, începând cu anul 2016. Specialiștii cred că în următorii trei ani, numărul românilor cu o avere de peste un milion de dolari va ajunge la 50.000.

ADVERTISEMENT

Astfel, țara noastră ar putea intra în clubul exclusivist al țărilor cu un număr mare de milionari în dolari.

Cei mai bogați români, în anul 2022, au fost desemnați, potrivit revistei Forbes, frații Dragoș și Adrian Pavăl (13 miliarde lei), urmați de Ion Țiriac (8,5 miliarde lei), Daniel Dineș (8 miliarde lei), Ion Stoica și Matei Zaharia (7,5 miliarde lei).

ADVERTISEMENT