Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a prezentat numărul adevărat al deceselor cauzate de Covid-19 la nivel mondial în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2021.
Potrivit unui raport publicat joi, 5 mai, pe site-ul oficial al OMS, pandemia de Covid-19 a provocat moartea a aproape aproximativ 15 milioane de oameni în întreaga lume.
Organizația Mondială a Sănătății consideră că majoritatea țărilor de pe glob au subevaluat numărul real al deceselor.
Per total, numărul deceselor din întreaga lume (indiferent de cauză) în ultimii doi ani a fost cu 13% mai mare decât media ultimilor ani de dinainte de pandemie.
Din datele oficiale primite de la agențiile de sănătate din întreaga lume, OMS a anunțat circa 5,4 milioane de decese provocate de Covid.
Organizația consideră că cele aproximativ 9,5 milioane de decese suplimentare (diferența dintre 15 milioane și 5,4 milioane de decese raportate oficial) au fost direct cauzate de coronavirus.
Calculele prezentate de OMS arată că numărul deceselor asociat direct sau indirect cu pandemia de COVID-19 – descrisă ca ”mortalitate în exces” – între 1 ianuarie 2020 și 31 decembrie 2021 – a fost de aproximativ 14,9 milioane și, potențial, până la 16,6 milioane.
Numai în India s-ar fi înregistrat, de fapt 4,7 milioane de decese, de 10 ori mai multe decât cele comunicate de către guvernul indian. Estimarea a fost pusă sub semnul întrebării de către oficialii de la Delhi, care pun diferențele pe seama metodologiei folosite de organismul pentru sănătate al ONU.
Majoritatea deceselor în exces (84%) sunt concentrate în state din Asia de Sud-Est, Europa și Americi. Aproximativ 68% din decesele în exces sunt concentrate în doar 10 țări la nivel global.
Cifrele OMS mai arată că, în afară de India, statele cu cele mai mari surplusuri de decese COVID sunt Rusia, Indonezia, SUA, Brazilia, Mexic și Peru.
”Aceste date reprezintă o tragedie. Este un număr uluitor și e important să comemorăm viețile pierdute și să-i tragem la răspundere pe decidenți. Dacă nu conștientizăm drama, vom rata ocazia de a fi mai bine pregătiți pentru data viitoare”, a spus medicul Samira Asma, de la departamentul de date al OMS, după prezentarea bilanțului, notează BBC.