News

Câți români întorși din străinătate s-au înscris în sistemul de șomaj. Cifrele anunțate de Raluca Turcan

Ministrul Muncii a spus câți români întorși din străinătate s-au înscris în sistemul de șomaj. Raluca Turcan a explicat că mulți oameni nu au făcut-o.
03.06.2021 | 09:31
Cati romani intorsi din strainatate sau inscris in sistemul de somaj Cifrele anuntate de Raluca Turcan
ADVERTISEMENT

De la izbucnirea pandemiei, se estimează că în jur de un milion de români au revenit în România. Raluca Turcan a precizat că nu există date exacte, dar că studiile realizate la frontiere au arătat numerele aproximative.

Demnitarul a declarat că foarte puțin din acești oameni, doar 129.000, s-au înscris în sistemul de șomaj. Și mai puțini sunt cei care primesc indemnizații.

ADVERTISEMENT

Câți români întorși din străinătate s-au înscris în sistemul de șomaj. Cifrele anunțate de Raluca Turcan

„Noi estimăm anul acesta că în activităţi sezoniere vor pleca undeva între 670.000 şi 700 şi ceva de mii de oameni. Asta înseamnă că mai există aproximativ 300 de mii de oameni care posibil s-au întors, însă nu toţi sunt înregistraţi în sistemul de şomaj,”  spus Raluca Turcan la Digi24.

„Dimpotrivă, un lucru surprinzător: noi am avut măsuri active pentru cei care au fost concediaţi abuziv în străinătate – de exemplu peste 50 de ani sau între 18 şi 24 de ani – să poată să fie stimulat angajatorul să-i atragă în piaţa muncii, însă nu a fost foarte accesată această măsură şi de aceea în sistemul de şomaj în momentul de faţă avem înregistraţi aproximativ 129.000, dintre care indemnizaţi mult mai puţin,” a adăugat aceasta.

ADVERTISEMENT

„Deci undeva cred că sunt vreo 200.000 de români care nici nu s-au înregistrat în sistemul de şomaj, nici nu s-au reîntors în străinătate. Aşadar este loc de integrarea lor pe piaţa muncii,” a mai spus ministrul Muncii.

Raluca Turcan a mai explicat că nici facilităţile oferite de Guvern pentru angajatorii care introduc în câmpul muncii români reveniţi în România nu au fost prea accesate. Totodată, ea a mai precizat că operatorii din sistemul ospitalității se plâng de lipsa forței de muncă.

ADVERTISEMENT

„Dacă stai de vorbă cu cei din HoReCa îţi spun acum: nu avem forţă de muncă, toţi au plecat cu activităţi sezoniere în străinătate, mai ales după ce au fost diminuate sau eliminate restricţiile,” a declarat aceasta.

Vârsta de pensionare, egală pentru femei și bărbați.

Turcan a explicat actuala lege prevede că vârsta de pensionare la femei va crește treptat, până va ajunge egală cu cea a bărbaților. Potrivit acsteia, doar în Polonia mai există o diferență între bărbați și femei privind vârsta de pensionare.

ADVERTISEMENT

În acest moment, bărbații se pot pensiona la 65 de ani, iar femeile la 61 de ani: „pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030.”

„Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, aşa prevede actuala legislaţie. Vârsta de pensionare a bărbaţilor şi a femeilor va fi egală,” a explicat ministrul Muncii.

Aceasta a dezvăluit și că până la sfârșitul anului 2022 românii vor avea o nouă lege a pensiilor. Totodată, oamenii își vor putea accesta dosarul privat de pensie, în format electronic, din anul 2023. Atunci se estimează că procesul de digitalizare va fi finalizat.

ADVERTISEMENT