News

Câți români și-au asigurat locuințele după cutremurul din Turcia? ”În cazul unui dezastru major, în România intră un miliard de euro”

România și Turcia sunt singurele țări din Europa unde funcționează un pool de asigurare obligatorii împotriva dezastrelor. Noi suntem, însă, mult mai puțin pregătiți.
15.02.2023 | 16:13
Cati romani siau asigurat locuintele dupa cutremurul din Turcia In cazul unui dezastru major in Romania intra un miliard de euro
Cutremurul din Turcia a lăsat zeci de mii de oameni fără case. Scenariul se poate repeta oricând în România / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O simulare IGSU arată că în cazul unui cutremur cu magnitudine asemănătoare cu cel din Turcia, efectele ar fi devastatoare: peste 40.000 de morți, pagube materiale uriașe și 14% din clădirile rezidențiale, la nivel național, ar fi complet distruse.

Vrancea, codașă la asigurările obligatorii împotriva dezastrelor

În România, ca și în Turcia, există polițe obligatorii de asigurare împotriva dezastrelor (PAD), emise de un pool de asigurare dedicat (PAID). Diferența este că Turcia are un grad de cuprindere de 50%, în timp ce România abia se apropie de 20%. Asta înseamnă că doar doi români din zece vor fi despăgubiți în cazul unui dezastru natural.

ADVERTISEMENT

La 31 ianuarie 2023, în România erau în vigoare 1.850.373 de polițe de asigurare a locuințelor împotriva dezastrelor, ceea ce înseamnă 19,30% din totalul gospodăriilor. Cel mai bun grad de cuprindere îl are Bucureștiul cu 35,96% (474.931 polițe), iar codașele clasamentului sunt județele Botoșani, cu 8,26% (15.080 polițe) și Vaslui, cu 8,47% (15.093 polițe).

Paradoxal, în Vrancea, zona seismică cea mai activă, doar 13,70% din locuințe sunt asigurate (22.080 polițe), în timp ce Gorj și Mehedinți, județele unde cutremurul de marți s-a simțit puternic și a produs pagube, au un grad de cuprindere de 9,16% (15.108 polițe), respectiv 9,04% (11.954 polițe).

ADVERTISEMENT

De ce nu-și fac românii asigurări pentru dezastre

Nicoleta Radu, director general PAID România a explicat pentru FANATIK, e de părere că interesul scăzut al vrâncenilor față de încheierea unei astfel de asigurări e motivată de cel puțin trei cauze, valabile și pentru celelalte zone ale României.

”Pe de-o parte este lipsa de informare, care vine din nivelul scăzut de educație financiară, la care se adaugă un nivel scăzut de implicare al autorităților locale. Ca o rezultantă a celor de mai sus avem și o lipsă de încredere în sistemul de asigurări”, a explicat Nicoleta Radu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

PAID România este o asociere a celor mai mari 12 societăți de asigurări din România, care administrează sistemul de asigurare obligatorii și acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremure, inundații și alunecări de teren.

Nicoleta Radu: ”În cazul unui dezastru de mari dimensiuni, în România intră un miliard de euro”

În aproape 14 ani de activitate, societatea a acoperit daune de peste 35 de milioane de lei, iar resursele financiare în cazul unui dezastru major sunt mult mai importante, arată șefa PAID România.

ADVERTISEMENT

”Răspunsul este simplu. Din reasigurare. Ce înseamnă reasigurarea ca mecanism? Cum se asigură orice cetățean, așa se asigură și asiguratorul, la case mai mari și nu la una singură, ci la mai multe, pentru a nu pune toate ouăle în același coș.

În caz de dezastru natural, suntem acoperiți și avem resursele ce ne permit să despăgubim pe toată lumea care are poliță în vigoare. Avem cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, de 1 miliard de euro – prin acest program, PAID are protecția unui panel de 45 de reasiguratori internaționali cu ratinguri foarte bune (AA, AA-) acordate de instituțiile internaționale (Moody’s sau Standard&Poors).

Astfel, în cazul unui dezastru de mari dimensiuni, toți cetățenii își vor primi despăgubirile cuvenite, întrucât în România va intra cu celeritate acel miliard de euro care este garanția continuității comunităților”, a mai arătat Nicoleta Radu pentru FANATIK.

Cererea de polițe de asigurare împotriva dezastrelor a crescut cu 30% după seismul din Turcia

Vestea bună este că, după cutremurul din Turcia și ”avertismentele” din Vrancea, Gorj și Vâlcea, interesul românilor pentru polițele obligatorii împotriva dezastrelor este în creștere. Nicoleta Radu avertizează că, în lipsa unui program național de conștientizare a riscurilor unui dezastru natural, trendul ascendent se va opri la fel de repede cum a început.

”Am observat un interes crescut ca urmare a evenimentelor din Turcia și Siria. În săptămâna imediat următoare, numărul polițelor a crescut cu 30% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Pentru a fi însă sustenabilă, este necesar ca această creștere să se manifeste pe termen lung și nu doar în momente impulsionate de evenimente tragice”, a mai explicat directoarea PAID România.

Cât costă asigurarea casei împotriva cutremurelor

Asigurarea obligatorie PAD costă 20 de euro pe an (sau 10 euro în cazul locuințelor din chirpici sau materiale mai puțin rezistente). În cazul unui dezastru natural, compania poate plăti daune în limita a 20.000 de euro (10.000 de euro pentru locuințele in chirpici).

Pentru o protecție completă, românii își pot încheia o poliță facultativă, care este ceva mai scumpă. Aceasta ajunge la 100-150 de euro pe an, pentru o locuință de 100.000 de euro, și poate fi încheiată cu orice asigurator.

ADVERTISEMENT
Tags: