News

Câți soldați străini sunt în țara noastră. Vasile Dîncu: ”Avem 3.913 militari, aduşi prin toate mecanismele. Vom avea în jur de 5.000”

Vasile Dîncu, ministrul apărării, a spus că în România sunt, în prezent, 3.913 soldați străini, iar că în următoarea perioadă numărul lor va crește la 5.000.
29.03.2022 | 00:35
Cati soldati straini sunt in tara noastra Vasile Dincu Avem 3913 militari adusi prin toate mecanismele Vom avea in jur de 5000
Câți soldați ai NATO sunt în România. Sursa foto: MApN
ADVERTISEMENT

În România sunt, în prezent, 3.913 soldați veniți din statele membre NATO. În următoarea perioadă, vor fi și mai mulți, în jur de 5.000. Informația a fost transmisă, luni seară, de Vasile Dîncu, ministrul apărării.

Soldați din Franța, Belgia sau Olanda, în România

Toți soldații străini ajunși pe teritoriul național, la bazele militare, vor fi distribuiți în mai multe regiuni din teritoriu, în funcție de activitățile pe care le au. Mulți militari sunt din Franța, Belgia sau Olanda.

ADVERTISEMENT

”În momentul acesta avem 3.913 soldaţi  în România, aduşi prin toate mecanismele (…) Batalionul francez care are 500 de militari, plus belgieni şi olandezi care  au venit înainte, este sub comandă europeană. Acum, acest batle group nou va veni cu o mie de soldaţi, deci vom avea în jur de 5.000 de militari străini pe teritoriul nostru.

Nu vor fi toţi la Kogălniceanu, probabil vor fi şi în alte zone din România. Noi mai avem baze în care putem primi soldaţi, sunt cunoscute: Câmpia Turzii, Cincu, în alte locuri, sunt  informaţii clasificate acestea. Vor fi şi în funcţie de profilul lor. Aviaţia este legată de două aeroporturi importante militare pe care le avem, iar forţele terestre au alte zone.

ADVERTISEMENT

Apoi există şi mişcarea pe teritoriul nostru, mişcarea pe flancuri. Noi avem o mişcare şi pe ţări, o rotaţie prin care schimbăm batalioane cu polonezii, avem noi o echipă în Polonia, au ei la Craiova o echipă”, a declarat ministrul apărării, luni seară, la Digi 24.

România ar putea avea militari și din Muntenegru

În următoarea perioadă, România ar mai putea primi soldați și din Muntenegru. Premierul țării balcanice și-ar fi exprimat o astfel de intenție în timpul întrevederii din Sofia cu premierul Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

”Astăzi am văzut că premierul nostru s-a întâlnit cu premierii din această zonă, din Balcanii de Sud-Est şi am văzut intenţia Muntenegrului care încearcă să vină, să se alăture. 

S-a anunţat astăzi intenţia, nu am apucat să discutăm despre negocieri în acest sens, dar s-a discutat”, a mai declarat Vasile Dîncu.

ADVERTISEMENT
Tags: