News

Câți tineri au murit în ultimele zile de COVID-19! Varianta Delta nu ține cont de vârstă sau comorbidități

Câți tineri au murit în ultimele zile de COVID-19, un virus care nu mai ține cont de vârstă sau de istoricul medical al pacienților
23.09.2021 | 18:20
Cati tineri au murit in ultimele zile de COVID19 Varianta Delta nu tine cont de varsta sau comorbiditati
Mai mulți tineri și-au pierdut viața de la începutul lunii din cauza coronavirusului. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Coronavirusul începe să facă ravagii și valul patru a adus ca noutate vârsta scăzută a victimelor. Încet, dar sigur ne îndreptăm către zece mii de cazuri pe zi, o situație pe care am mai întâlnit-o și în finalul anului trecut și în care s-a văzut clar că sistemul medical gâfâie.

Din păcate, aproape că nu mai există zi în care comunicatul celor de la GCS să nu prezinte și morți cu vârste fragede, tineri care se sting pe paturile spitalelor. Culmea, unii dintre ei erau vaccinați și nu prezentau comorbidități.

ADVERTISEMENT

Câți tineri au murit în ultimele zile de coronavirus!

Încă din debutul lunii, COVID-19 a arătat că revine în forță. Astfel, pe 1 septembrie, dată la care mulți români încă se mai gândeau la concediile de vară, Grupul de Comunicare Strategică anunțat 1443 de cazuri noi.

Dintre cele 21 decese, unul era înregistrat la categoria de vârstă 40-49 de ani. A doua zi a venit cu 1500 de cazuri, dar, atenție și cu un deces înregistrat la categoria de vârstă 10-19 de ani. Despre acest tânăr s-a spus că prezenta comorbidități.

ADVERTISEMENT

”Suntem în valul 4 al pandemiei, iar în spitale vin tot mai mulţi pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2”, avertiza ministrul demisionar Ioana Mihăilă.

Peste 1500 de cazuri au fost și pe 3 septembrie și 33 de decese. Unul dintre ele a ridicat mari semne de întrebare – vorbim despre o femeie de 51 de ani din Bucureşti, vaccinată anti-COVID cu schema completă. Aceasta avea însă hipertensiune arterială şi obezitate.

ADVERTISEMENT

Pe 6 septembrie, în ziua în care Israelul își îndemna populaţia să se pregătească de vaccinarea cu a patra doză împotriva COVID-19, România raporta 1035 de cazuri noi, 25 de decese, unul dintre ele fiind înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani.

Mai mult decât atât, trei pacienţi decedaţi nu au prezentat comorbidităţi, iar pentru doi pacienţi decedaţi nu au fost raportate comorbidităţi până în clipa decesului.

ADVERTISEMENT

Morți din ce în ce mai tineri din cauza coronavirusului

48 de morți au fost raportați pe 7 septembrie, unul dintre ei fiind la categoria de vârstă 10-19 de ani și altul la categoria de vârstă 30-39 ani. Despre acesta s-a aflat că avea 34 de ani și a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara după ce s-a infectat cu SARS CoV-2 în urma unei vizite făcută în Italia.

Tânărul le-a spus medicilor că el nu crede în această boală și a părăsit spitalul pe propria răspundere. La doar câteva ore distanță, acesta a încetat din viață.

Pe 12 septembrie a murit un alt tânăr încadrat la 20-29 de ani. Următoarea zi, una în care s-a ajuns la peste 4,6 milioane de morţi din cauza COVID-19 în întreaga lume, România a mai contabilizat unul la categoria 30-39 de ani.

A doua zi după debutul anului școlar, țara noastră a raportat aproape 4.000 de cazuri noi de COVID-19 și 96 de persoane care au decedat. Unul era la categoria de vârstă 20-29 de ani și doi la categoria de vârstă 30-39 ani. Din totalul pacienţilor internaţi, 155 erau minori, 145 fiind internaţi în secţii şi 10 la ATI.

Haos total în a doua parte a lunii septembrie

De pe 16 septembrie Ministerul Sănătății începea să confirme criza paturilor de la Terapie Intensivă. Numărătoarea inversă pornea de la 109 disponibile în acel moment, în timp ce în Capitală mai erau doar trei.

Ministerul Educaţiei a transmis și el situaţia epidemiologică la finalul primei săptămâni de şcoală. Potrivit datelor centralizate din întreaga ţară, peste o mie de elevi şi 600 de angajaţi din învăţământ au fost confirmaţi cu coronavirus, iar 795 de clase sau grupe aveau activitatea faţă în faţă suspendată.

Mai mult decât atât, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu afirma că abia după 1 octombrie vor apărea efectele reale ale începerii şcolii.

„Din păcate, avem şi patru decese ale unor persoane vaccinate, care au avut comorbidităţi”, au anunțat reprezentanții GCS pe 18 septembrie.

O zi mai târziu, alarmați de cazurile care explodau, cei din Educație au lansat un apel către părinţi. „Au simptome, nu îi trimiteţi la şcoală! Rugăminte imperativă”, a transmis Sorin Câmpeanu.

Pe 20 septembrie, din totalul pacienţilor internaţi, 230 erau minori, 210 fiind internaţi în secţii şi 20 la ATI. Dintre cele 129 de decese, înregistrate o zi mai târziu, unul era la categoria de vârstă 20-29 ani. Vorbim despre un bărbat de 26 de ani, din Dolj, fără boli asociate declarate şi nevaccinat.

Varianta Delta, variantă care nu ține cont de vârstă

La zece zile de la debutul anului școlar, Ministerul Educaţiei a transmis că 3.362 de elevi şi 1.192 de angajaţi din învăţământ au confirmaţi cu coronavirus. Din această cauză 69.301 de elevi sau preşcolari învaţă în online. Instituţia preciza că, având în vedere perioada de incubaţie, infectările s-ar fi produs în ultimele zile de vacanţă.

În aceeași zi și-au pierdut viața alți doi tineri. O persoană de sex feminin în vârstă de 22 de ani, din judeţul Caraş-Severin, vaccinată, care prezenta mai multe boli asociate grave și o persoană de sex feminin de 26 de ani, din judeţul Giurgiu, nevaccinată, care avea o afecţiune asociată.

Pe 23 septembrie a fost consemnată a doua zi cu peste 7000 de cazuri noi de COVID-19. De asemenea, 113 persoane au decedat și peste 1.000 de pacienţi au ajuns la ATI. Nu mai puțin de 244 de copii cu COVID-19 se află în spital, 16 dintre ei fiind la Terapie Intensivă.

Printre persoanele care au murit s-a aflat și un tânăr de 20 de ani din județul Timiș. Bărbatul nu avea alte boli, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Nu era însă nici vaccinat împotriva COVID-19.

ADVERTISEMENT