Un bărbat a fost dat dispărut, această după-amiază în lacul Tarnița, existând indicii că acesta s-ar fi scufunndat odată cu caiacul în care se afla. Pompierii și scafandrii au început operațiunile de căutare ale bărbatului, scrie Monitorul de Cluj.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj a anunțat că trei bărci fac deja căutări pe lac, fiind totodată mobilizate și două echipaje de scafandri. Unul aparține ISU Cluj, iar celălalt urmează să ajungă la fața locului, după ce a fost trimisă de Salvamont.
„Echipajele noastre au fost solicitate în urmă cu puține momente să desfășoare o misiune de salvare-căutare pe lacul Tarnița, unde s-ar fi scufundat un bărbat cu caiacul. La fața locului a ajuns o autospecială de la Garda de intervenție Gilău, iar forțele vor fi suplimentate cu echipajul de scafandri de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca, plus alte două bărci de căutare salvare. De asemenea, au fost mobilizați și colegii de la Salvamont, care vor trimite scafandri”, a transmis ISU Cluj.
Operațiunile de căutare se anunță anevoioase din cauza suprafeței mari a lacului Tarnița, de 215 hectare și o lungime de aproximativ 8 kilometri, la care se adaugă și o adâncime mare, care în unele locuri ajunge la circa 70 de metri.
Lacul Tarnița este o destinație turistică intens frecventată de către clujeni, mai ales la final de săptămână. Una dintre principalele atracții este tocmai posibilitatea plimbărilor cu caiacul sau cu barca, precum și navigarea cu iole.
Pe 14 iulie, echipajele de salvare au trebuit să intervină pentru a scoate din apă mai mulți copii care se antrenau cu caiacele la Ovidiu, pe lacul Siutghiol. Copiii, cu vârste între 9 și 14 ani, au fost surprinși de furtună în largul lacului, după ce au ignorat avertizările de vreme extremă ale meteorologilor.
În urma intervenției echipajelor de la ISU Dobrogea, toți cei zece copii au fost aduși la mal, în siguranță. Ambarcațiunea care i-a adus la mal a fost pusă la dispoziție de către primăria Ovidiu, astfel că angajații ISU au putut interveni rapid în sprijinul lor.
Șase dintre copii au primit îngrijiri medicale de la echipajele SMURD, după ce au acuzat atacuri de panică și hipotermie. Mai severă a fost starea unei fere de 14 ani care a fost transportată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru tratarea unui atac de panică deosebit de puternic.
În acea zi, meteorologii emiseseră pentru zona Constanței un cod portocaliu de furtună, iar autoritățile au transmis mesaje prin Ro-Alert, informând populația că este posibilă apariție unor fenomene meteo extreme.