News

Cauza exploziei de la Crevedia. Ce arată raportul oficial al Institutului Național de Expertize Criminalistice

Raportul Institutului Național de Expertize Criminalistic arată care a fost cauza exploziei de la Crevedia, în urma căreia au murit 5 oameni.
06.03.2024 | 18:01
Cauza exploziei de la Crevedia Ce arata raportul oficial al Institutului National de Expertize Criminalistice
Cauza exploziei de la Crevedia. colaj Fanatik/ Foto captură video/ Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cauza exploziei de la Crevedia. Ies La iveală noi informații despre tragedia care s-a produs în luna august a anului trecut. Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC) arată care a fost cauza exploziei urmată de incendiu.

Cauza exploziei de la Crevedia. Raportul INEC

Conform raportului INEC, totul s-a întâmplat din cauza pompelor neautorizate folosite de muncitori. Acestea nu puteau fi etanșeizate în mod corespunzător la supapa cisternelor respective.

ADVERTISEMENT

Specialiștii arată, în raport, că nenorocirea a avut loc din cauza acestor pompe neomologate, în timp ce era transferat GPL dintr-o autocisternă în alta. De asemenea, stația care a sărit în aer utiliza astfel de pompe.

„Cauza producerii evenimentului din data de 26 august 2023 este scurgerea de gaz GPL din autocisterna OT 39 DOL, foarte probabil în cadrul unei manevre de transvazare a gazului din această semiremorcă într-o altă semiremorcă tip cisternă situată tot în curtea imobilului proprietatea SC FLAGAS SRL.

ADVERTISEMENT

Sursa de inițiere a amestecului exploziv a fost scurgerea în atmosferă a gazului GPL stocat în semiremorca tip cisternă OT 39 DOL, ca urmare a pierderii etanșeității sistemului, foarte probabil în cadrul unei manevre de transvazare a gazului”, arată raportul INEC.

Șase oameni au murit, iar alți 50 au fost răniți

Amintim că în urma acestei tragedii, șase persoane au murit, iar alți 50 de oameni au fost răniți. Printre victime se numără inclusiv unii dintre pompierii solicitați să intervină la fața locului, după prima explozie.

ADVERTISEMENT

Totodată, ancheta a scos la iveală faptul că stația GPL funcționa fără autorizație de securitate la incendiu, încă din iulie 2020. Unul dintre patroni este fiul fostului primar de la Caracal, Ionuț Doldurea.

Foarte mulți dintre pacienții arși au fost transferați la spitalele din afara țării. Conform Ministerului Sănătății, la ora actuală, o singură persoană mai este internată. Este vorba despre un pacient aflat la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni” din București.

ADVERTISEMENT

El a fost externat în octombrie 2023 dintr-o unitate medicală din Italia, iar apoi internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara. Acum, pacientul se află la „Bagdasar Arseni”, pentru recuperare.

 

ADVERTISEMENT
Tags: