News

Cauza morții Mariei, gravida decedată la 24 de ore de la internare. Reacția spitalului din Bacău

Care este cauza morții Mariei, gravida decedată la 24 de ore de la internare, în Bacău. Reacția conducerii unității medicale.
03.04.2024 | 13:06
Cauza mortii Mariei gravida decedata la 24 de ore de la internare Reactia spitalului din Bacau
Reacția Spitalului din Bacău în cazul Mariei, gravida decedată împreună cu fătul său: care a fost cauza morții. Sursa foto: Europa Liberă / Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău vine cu explicații în legătură cu o posibilă cauza a morții Mariei, gravida de 38 de ani care s-a stins pe un pat de spital alături de fătul ei. Decesul a survenit la 24 de ore de la internare.

Reacția Spitalului din Bacău în cazul Mariei, gravida decedată împreună cu fătul său: care a fost cauza morții

Un nou caz ”Alexandra Ivanov” a fost raportat într-un spital din România. Maria, o femeie de 38 de ani însărcinată în patru luni, a ajuns la spital acuzând mai multe stări de rău.

ADVERTISEMENT

La doar 24 de ore la de la internarea în maternitate, aceasta și pruncul ei nenăscut au murit. În urma acestei tragedii, familia și iubitul tinerei au lansat acuzații de malpraxis. Apropiații spun că femeia ar fi murit cu zile, iar medicii ar fi pierdut timp prețios în căutarea unui diagnostic. Apoi, când au intervenit, a fost prea târziu.

Pacienta s-a simțit rău și a ajuns la Urgență. Maria a fost diagnosticată cu sarcină oprită în evoluție și cu o inflamație a colecistului. A durat mai bine de 10 ore până a ajuns pe masa de operație, dar n-a supraviețuit decât câteva ore. În prezent, Parchetul, Colegiul Medicilor și spitalul încearcă să afle cine e de vină pentru moartea tinerei.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat emis în ultimele ore, reprezentanții unității medicale din Bacău au anunțat că fac și ei verificări. Iată explicațiile SJU Bacău:

”Pacienta în vârstă de 38 de ani cu sarcină de 16 săptămâni s-a prezentat pe data de 15 martie 2024, în jurul orei 6:30, la serviciul de Urgențe în Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău.

ADVERTISEMENT

Pacienta s-a prezentat pentru următoarele motive: febră, mialgii, cefalee, iar cu o zi înainte a prezentat dureri abdominale și vărsături. Pacienta avea sarcină prin fertilizare in vitro, monitorizată prin cabinet privat de obstetrică-ginecologie, de către o doamnă doctor care ținea legătura și cu Centrul Universitar unde a avut loc fertilizarea in vitro.

Ultimul consult la doamna doctor din privat a fost cu 48 de ore înainte de a se prezenta la cabinetul de Urgențe din Maternitate, când starea fătului era normală.

ADVERTISEMENT

La prezentarea în Maternitate, pacienta a fost examinată clinic și ecografic de către medicul de gardă și s-a stabilit sarcină săptămâna 16 oprită în evoluție. Pacienta a rămas internată pentru supraveghere și intervenție adecvată”, spun cei de la spitalul din Bacău.

Maria s-a stins după un al doilea stop cardio-respirator

Reprezentanții spitalului din Bacău mai spun că, pentru a clarifica starea de febră/a găsi cauza sindromului febril, medicul ginecolog a solicitat consult de Terapie Intensivă Maternitate. Astfel, pacienta a fost examinată de medicul din ATI. S-a stabilit o nouă procedură, însă după 2-3 ore starea pacientei s-a modificat.

Pacienta a prezentat dureri accentuate în etajul superior abdominal. S-a constituit echipa medicală formată din doi medici ginecologi și un medic ATI. Au examinat din nou pacienta și s-a considerat necesar examen de chirurgie generală. A fost accesat telefonic medicul de gardă de la Chirurgie Generală care a recomandat un set de analize și investigații imagistice, respectiv o radiografie toracică și s-a exclus cauza pulmonară a sindromului febril, precum și o ecografie abdominală prin care s-a evidențiat o cantitate nu prea mare de lichid pericolecistic (în jurul colecistului).

Această situație, coroborată cu starea pacientei de durere în etajul superior abdominal, a impus laparoscopie diagnostică. Echipa operatorie a fost completată și de medicul ginecolog care a consultat pacienta dimineață, medic care a cerut telefonic consultație cu Profesor Universitar din Centrul Universitar Iași, pentru a stabili ce este mai bine pentru pacientă.

În timpul laparoscopiei, s-a întâmplat avortul spontan al fătului oprit în evoluție și nu a mai fost necesară intervenția chirurgicală în sfera ginecologică. Pacienta a rămas internată pe ATI din Blocul Medico-Chirurgical. Evoluția în dinamică a parametrilor biologici anunța o stare de agravare a pacientei. Pacientei i-a scăzut mult PH-ul organismului, iar analizele privind lactatul şi bicarbonatul erau în afara limitelor normale.

Scorul ATI indicând o stare de agravare fulminantă, s-a administrat medicația și perfuzia de reechilibrare hidroelectrolitică adecvată. În jurul orei 2, s-a instalat un stop cardio-respirator care a răspuns la manevrele de resuscitare cardio-respiratorie. S-a continuat medicația și susținerea funcțiilor vitale. În jurul orei 6:30-7 dimineața, s-a instalat cel de-al doilea stop cardio-respirator care nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare. În ciuda tuturor eforturilor depuse de echipa medicală, s-a declarat decesul pacientei”, mai precizează spitalul.

Diagnosticul medicului legist a fost şoc toxico-septic

Conducerea SJU Bacău mai anunță că, în urma acestei tragedii, are loc o anchetă penală desfăşurată de Poliţia Bacău. Deocamdată, Medicina Legală a efectuat necropsia şi a emis un certificat constatator al decesului. S-au recoltat probe care au fost trimise la Institutul de Medicină Legală din Iaşi.

A fost o evoluţie fulminantă spre gravitate din primele rezultate ale anchetei, nu cauza ginecologică a determinat această evoluţie. Diagnosticul medicului legist a fost şoc toxico-septic, coagulare intravasculară diseminată şi sarcină oprită din evoluţie.

Fiecare viață este prețioasă și pierderea unei ființe dragi este o durere inimaginabilă. Ne exprimăm sincerele regrete și compasiunea față de familia îndurerată și cei dragi ai pacientei”, mai spun medicii, citați de Ziarul de Bacău.

ADVERTISEMENT
Tags: