News

Caz bizar în Zalău. Doi tineri care au furat un monument din oraș au fost arestați

Doi bărbați din Zalău au fost arestați preventiv pentru furtul și vânzarea unei statuete din bronz. Hoții au fost reținuți pentru o perioadă de 30 de zile.
28.07.2023 | 22:23
Caz bizar in Zalau Doi tineri care au furat un monument din oras au fost arestati
Statuie de bronz a vulturului roman, furată și vândută din Cimitirul Eroilor din Zalău. Foto: Colaj Fanatik/ Capturi Video.
ADVERTISEMENT

Doi bărbați din județul Sălaj au fost reținuți și ulterior arestați preventiv în urma unui furt neobișnuit ce a avut loc în Zalău. Monumentul din Cimitirul Eroilor din localitate a fost “victima hoților”, care au sustras o statuetă de bronz reprezentând un vultur roman, datată din anul 1925.

Un monument din Cimitirul Eroilor din Zalău, furat de doi bărbați

Cercetările efectuate de către polițiști din cadrul Biroului de Investigații Criminale din Poliția Municipiului Zalău i-au condus pe urmele a doi suspecți. Aceștia sunt un tânăr în vârstă de 22 de ani, din Zalău, și un bărbat de 29 de ani, din comuna Românași. Cei doi sunt bănuiți că au comis furtul în formă continuată, aducând astfel un prejudiciu în valoare de 25.000 de lei.

ADVERTISEMENT

“În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii de investigaţii criminale îi bănuiesc pe aceştia că, în perioada 29 iunie – 13 iulie, ar fi pătruns prin escaladarea gardului într-un imobil nelocuit din municipiul Zalău, de unde ar fi sustras un clopot din cupru, de 25 – 30 de kilograme, cinci cazane din cupru, trei săbii artizanale şi alte bunuri din cupru, bronz şi alamă, cauzând astfel un prejudiciu total de 25.000 de lei”, au precizat reprezentanții IPJ Sălaj.

Potrivit anchetei, în perioada cuprinsă între 29 iunie și 13 iulie, cei doi presupuși infractori au pătruns într-un imobil nelocuit din Zalău, escaladând gardul, de unde au sustras mai multe bunuri din metale prețioase, printre care un clopot din cupru de aproximativ 25 – 30 de kilograme, cinci cazane din cupru, trei săbii artizanale, precum și alte obiecte din cupru, bronz și alamă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, hoții sunt acuzați că au furat statueta din bronz de 100 de kilograme din incinta cimitirului din Zalău. Statueta reprezenta un vultur roman și era amplasată în vârful Monumentului Eroilor, care are o înălțime de aproximativ patru metri și este construit din plăci mari de granit.

Hoții au fost reținuți

Polițiștii au descoperit statueta furată într-un punct de colectare a metalelor neferoase, unde a fost valorificată de către suspecți. După identificarea acestora, cei doi tineri au fost reținuți pentru 24 de ore și ulterior arestați preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, conform deciziei instanței de judecată din data de 29 iulie. Ancheta continuă pentru a documenta întreaga activitate infracțională a suspecților și pentru a recupera integral prejudiciul cauzat prin aceste fapte.

ADVERTISEMENT

“Monumentul eroilor ridicat și dezvelit în cimitirul orașului Zalău are o înălțime de aproximativ patru metri și este construit din plăci mari de granit.

În vârful său, pe o placă de marmură albă, se întinde majestos vulturul roman, care simbolizează idealurile mărețe pentru care s-au luptat și s-au jertfit eroii din Primul Război Mondial şi din toate timpurile, ‘ridicând prin moartea lor sus de tot cinstea țării și făcând-o temută de dușmani’.

ADVERTISEMENT

Crucea și sabia îmbinate în corpul vulturului simbolizează cele două puteri pe care s-a rezumat neamul românesc de-a lungul timpului: credința în Dumnezeu și tăria brațelor”, a scris istoricul Marin Pop, într-un articol, publicat în Revista Caiete Silvane.

ADVERTISEMENT
Tags: