News

Cazul Caracal. Culisele procesului desfășurat cu ușile închise. Cum a apărut Dincă în instanță

21.10.2020 | 21:09
Cazul Caracal Culisele procesului desfasurat cu usile inchise Cum a aparut Dinca in instanta
ADVERTISEMENT

Miercuri, 21 octombrie, s-a judecat la Tribunalul Olt primul termen al procesului de la care părinții Alexandrei Măceșanu și Luizei Melencu, cele două tinere dispărute fără urmă încă de anul trecut, așteaptă să facă lumină în acest caz. Din păcate pentru ei, putem spune că debutul a fost mai degrabă „cu stângul”, în condițiile în care instanța a aprobat solicitarea procurorului de ședință al DIICOT ca întreg procesul să se desfășoare cu ușile închise.

Acest lucru presupune ca în sala de judecată să se permită accesul doar rudelor și avocaților. Culmea, singurul care s-a opus măsurii a fost inculpatul, Gheoghe Dincă, pe motiv că își dorește un proces public. Dată fiind răspândirea agresivă a noului coronavirus pe teritoriul țării noastre, toată lumea se aștepta ca monstrul din Caracal și presupusul său complice, Ștefan Risipițeanu, să fie audiați din arest, prin videoconferință.

ADVERTISEMENT

Lucrurile nu au stat, însă, deloc așa. Cei doi au fost aduși în sala de judecată echipați corespunzător, cu măști și viziere pentru a beneficia de protecție completă, după care au ajuns în boxa arestaților. „Masca de pe faţa lui Dincă era maro cu dungi, parcă avea un sac la gură”, a dezvăluit unul dintre avocați pentru Libertatea.

A început procesul Caracal. Gheorghe Dincă, ironic la adresa rudelor îndurerate

Chiar dacă a trecut mai bine de un an de când se află în arest, șoferul din Caracal acuzat de uciderea a două tinere pe care le-ar fi răpit, sechestrat și supus la chinuri groaznice în locuința sa nu pare deloc deranjat de situația în care se află. Ba chiar avea un aspect „îngrijit, cu tonus bun” și nicio rușine când venea vorba să le ia peste picior pe rudele îndurerate.

ADVERTISEMENT

Sursa citată relatează, totodată, că „în timp ce auzea sumele de bani pe care ar trebui să le plătească dacă va fi condamnat, Dincă replica ironic, prin gesturi. Dacă auzea, de pildă, că i se cer 100.000 de euro daune, el ridica două degete în sus, arătând că nu una, ci două sute e dispus să dea”.

Doar doi avocați au cerut ca procesul să fie public

În debutul ședinței de judecată care nu a durat mai mult de 90 de minute, inculpatul a solicitat amânare pentru a-şi pregăti apărarea, pe motiv că avocatul numit din oficiu nu a apucat să studieze dosarul. Ulterior, procurorul DIICOT a insistat ca întreg procesul să fie declarat nepublic, invocând moralitatea, protejarea vieții intime a victimei şi interesele minorilor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a subliniat faptul că monstrul din Caracal este judecat pentru trafic de persoane, trafic de minori şi viol. Singurii care s-au opus acestei cereri au fost, culmea avocatul său şi Carmen Obârşanu, apărătoarea familiei Melencu. În cele din urmă, instanța a aprobat cererea DIICOT, astfel că procesul se va desfășura doar cu ușile închise.

„Dincă a fost obraznic”

Totodată, a fost adusă în discuţie constituirea de părţi civile, iar rudele celor două fete au transmis, prin avocați, daunele pe care le solicită, precum și cuantumul lor. Acesta a fost momentul în care Dincă a găsit de cuviință să le ironizeze, lăsând de înțeles că este dispus să ofere mai mult decât i se cere. „A fost obraznic”, dezvăluie Monica Melencu, mama Luizei.

ADVERTISEMENT

În plus, avocata sa, Carmen Obârşanu, a solicitat strămutarea procesului la o altă instanţă, pe motiv că dosarul nu poate fi judecat de Tribunalul Olt în condițiile în care „au dispărut probe din mâna poliţiştilor care erau la IPJ Olt”.

Cererea urmează să fie soluționată de Curtea de Apel Craiova. Dat fiind faptul că Dincă a cerut amânare pentru a-şi pregăti apărarea, instanţa a decis ca procesul să se reia pe data de 18 noiembrie.

ADVERTISEMENT