News

Răsturnare de situaţie în procesul lui Gheorghe Dincă. Decizie de ultimă oră a instanţei

19.10.2020 | 17:56
Rasturnare de situatie in procesul lui Gheorghe Dinca Decizie de ultima ora a instantei
ADVERTISEMENT

Chiar dacă a trecut mai bine de un an de când Alexandra Măceșanu a fost răpită, sechestrată și, cel mai probabil, ucisă cu sânge rece de Gheorghe Dincă, verdictul final în acest caz încă se lasă așteptat.

Nici măcar cu Luiza Melencu, cealaltă victimă a monstrului din Caracal, dispărută de acasă încă din primăvara anului trecut, nu se știe ce s-a întâmplat, iar probele strânse în toată această perioadă sunt pentru rudele îndurerate insuficiente și nu pot demonstra că fetele nu mai trăiesc.

ADVERTISEMENT

Păstrează, însă, speranțe că judecătorii vor face lumină odată cu procesul care începe miercuri, 21 octombrie, în prezența lor și a avocaților. Judecătoarea Diana Cotoi a decis să interzică accesul reprezentanților presei, în ciuda faptului că oricine ar fi trebuit, conform legii, să aibă dreptul de a asista la proces.

Cazul Caracal. Primul termen al procesului se desfășoară cu ușile închise

La art. 352 din Codul de Procedură Penală se specifică foarte clar faptul că „orice ședință este publică”, iar decizia privind desfășurarea unui proces în secret trebuie să fie luată, de asemenea, într-o ședință publică, „după ascultarea părților prezente, a persoanei vătămate și a procurorului”.

ADVERTISEMENT

Într-un răspuns transmis jurnaliștilor de la Libertatea.ro, judecătoarea pune decizia pe seama răspândirii noului coronavirus și invocă un articol dintr-o hotărâre emisă în luna mai de Consiliul Superior al Magistraturii în care se recomandă ca participanţilor la procedurile judiciare (organele judiciare, avocaţii, inculpatul, persoanele vătămate, martorii) să le fie permis accesul în sălile de judecată cu 10 minute înainte de începerea şedinţei.

În contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19 la nivel naţional şi a necesităţii protejării cu prioritate a sănătăţii persoanelor participante la procedurile judiciare, preşedintele completului de judecată nu va permite accesul în sala de judecată la data de 21.10.2020 a altor persoane (aşa cum sunt reporterii), în afara celor prevăzute de lege”, se arată în informarea transmisă de Tribunalul Olt.

ADVERTISEMENT

Este posibil ca întregul proces al lui Dincă să aibă loc în secret

În schimb, Constituţia României prevede la art. 127 că dezbaterile din procese au caracter public, iar „şedinţele de judecată sunt publice, afară de cazurile prevăzute de lege”.

Prin urmare, procesele pot fi declarate secrete după primul termen şi doar în momentul în care „judecarea în ședință publică ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnității sau vieții intime a unei persoane, intereselor minorilor sau ale justiției”.

ADVERTISEMENT

Există posibilitatea ca instanța să declare întreg procesul secret, pe motiv că Dincă este acuzat de trafic de minori. În plus, dacă nu va cere amânare pentru a-şi angaja avocat, monstrul din Caracal poate recunoaște faptele şi poate solicita să fie judecat în procedură simplificată, adică în baza probelor adunate de procurorii DIICOT.

ADVERTISEMENT