News

Cazul Lasconi zguduie USR. „În 24 de ore ore i s-a nenorocit întreaga strategie”

Retragerea Elenei Lasconi de pe listele de la europarlamentare, după ce a fost promovată intens și pregătită pentru Cotroceni, zguduie USR, dar și poziția președintelui Drulă
06.11.2023 | 17:10
Cazul Lasconi zguduie USR In 24 de ore ore i sa nenorocit intreaga strategie
Cătălin Drulă a mizat întreaga strategie electorală a USR pe Elena Lasconi. Sursa foto: Facebook/ Cătălin Drulă
ADVERTISEMENT

Mișcarea surpriză făcută de USR la începutul acestei toamne, prin anunțarea Elenei Lasconi în fruntea listelor la alegerile europarlamentare din vară, părea să denote că partidul condus de Cătălin Drulă încerca să creioneze o strategie electorală pentru anul 2024. Practic, Elena Lasconi era anunțată astfel drept candidat al USR pentru Cotroceni, în funcție de rezultatele la europarlamentare, evident, însă edilul din Câmpulung devenea locomotiva electorală a opoziției. Toată această strategie s-a dus de râpă în mai puțin de 24 de ore, după ce Lasconi a fost scoasă de pe listele de la europarlamentare, totul după declarația că a votat DA la Referendumul pentru familia tradițională.

Lasconi, candidata impusă de conducerea USR

Cum liderul USR, Cătălin Drulă, avea în mod constant scoruri în sondaje sub cel al partidului, soluția surpriză a fost promovarea Elenei Lasconi în postura de locomotivă electorală pentru anul electoral 2024. Această strategie a fost însă și o surpriză pentru că a venit ca o soluție impusă de conducerea partidului. Analiștii politici sunt de părere că dacă era respectat statutul partidului și erau organizate alegeri interne pentru desemnarea listelor la europarlamentare, acest întreg episod din weekendul trecut putea fi evitat. Practic, partidul lui Cătălin Drulă plătește prețul pentru transformarea sa într-un partid tradițional pe scena politică românească.

ADVERTISEMENT

Sociologul Mircea Kivu este de părere că aici este o greșeală și din partea Elenei Lasconi care nu ar fi trebuit să accepte să fie pusă în fruntea listei USR fără a trece prin alegeri interne. Practic, Biroul Național al USR a votat în 15 septembrie numirea Elenei Lasconi în fruntea listei pentru europarlamentare, propunerea venind din partea lui Cătălin Drulă.

„Lista pentru europarlamentare fusese stabilită cu încălcarea statutului, fără consultarea internă a membrilor (art.79). Doamna Lasconi nu ar fi trebuit să accepte procedura nedemocratică prin care a fost pusă în fruntea listei. Trebuia să își depună candidatura, așa cum cerea statutul. Apoi, cu ocazia consultărilor interne, și-ar fi expus punctul de vedere asupra problemelor importante, inclusiv asupra căsătoriilor dintre persoanele de același sex.

ADVERTISEMENT

Dacă ar fi fost votată de către membrii USR în aceste condiții, ar fi însemnat implicit o schimbare a orientării partidului în problema respectivă. Iar alegătorii ar fi știut la ce să se aștepte atunci când votează USR”, a declarat, pentru FANATIK, sociologul Mircea Kivu, care a subliniat faptul că Elena Lasconi s-a înscris în USR în anul 2019, la un an după ce acest partid făcuse opoziție Referendumului pentru familia tradițională, iar electoratul acestui partid are dreptul să știe care sunt principiile la care aderă oamenii puși pe listele de la alegeri.

USR și-a sabotat toată strategia electorală

Dacă acest întreg episod putea fi evitat prin desfășurarea unor alegeri interne democratice rămâne un caz ipotetic, însă USR iese puternic șubrezit din tot acest episod. Analiștii politici subliniază că practic, în decurs de doar câteva ore, USR și-a aruncat în aer întreaga strategie politică. Consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că acest episod arată o lipsă de profesionalism a celor de la USR în pregătirea și protejarea candidatului lor, candidat în care au investit resurse și pe care l-au pregătit pentru acest rol.

ADVERTISEMENT

„Este surprinzătoare lipsa de legătură între partid și candidat. Adică, tu USR să nu știi că Elena Lasconi se duce la o televiziune și vrea să spună chestia aia? Mi se pare problematic pentru partid, mai ales că vorbim de un context în care partidul a cultivat-o practic de cel puțin un an. Elena Lasconi este cine este astăzi și pentru că USR a cultivat-o. Bună parte din resursele USR, în special în mediul online, au fost folosite promovând-o pe Lasconi. Atunci când ești un partid și-ți promovezi un personaj de felul acesta trebuie să te raportezi la el ca la un bun, trebuie să-l protejezi, trebuie să ai grijă de el. Dacă îl lași să iasă la televizor și să vorbească de felul acesta, total necontrolat, nu pot să emiți pretenții”, a declarat acesta, pentru FANATIK.

Mai mult, acesta susține că modul în care Cătălin Drulă a comunicat decizia partidului de retragere a candidaturii Elenei Lasconi a lăsat de dorit. Faptul că acesta nu a explicat clar care sunt motivele pentru o astfel de decizie a lăsat loc la multe interpretări și a creat instabilitate în USR. Astfel, în final, chiar poziția de președinte a lui Drulă este pusă la îndoială și prin faptul că lasă partidul fără candidatul pe care-l pregătise. Acum, pe prima poziție la alegerile europarlamentare este fostul lider al USR, Dan Barna.

ADVERTISEMENT

„Modul în care Cătălin Drulă a comunicat în acest episod asta lasă loc la foarte multe interpretări și își șubrezește poziția în fruntea USR-ului. În primul rând, poziția lui nu clarifică de ce i-a cerut Elenei Lasconi să se retragă. Adică președintele USR îi cere Elenei Lasconi să se retragă pentru că: nu susține căsătoria între persoanele de același sex? Pentru că a votat da la referendum? Pentru că aduce prejudicii de imagine USR-ului? Altfel dai naștere la discuții, și asta se întâmplă acum și în interiorul partidului. Asta pentru că Lasconi nu e singura CPF-istă din USR.

De aceea poziția lui e șubrezită de modul în care s-a răspuns și de ceea ce se va întâmpla pe mai departe. La fel de șubrezit iese și partidul, pentru că în 24 de ore i s-a nenorocit întreaga strategie pe care și-a construit-o pentru europarlamentare. Lasconi nu era doar un candidat. Era Candidatul care trebuia să tragă lista, care devenea principalul vector de comunicare al USR. Astăzi USR merge la alegerile europarlamentare cu Dan Barna în frunte, și asta spune totul despre situația în care se află acum”, a mai declarat Adrian Zăbavă, pentru FANATIK.

De altfel, luni, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, care nu se află pe lista partidului pentru viitoarele alegeri, l-a criticat deschis pe Cătălin Drulă pentru acest fiasco. „Cine își pune demisia pe masă, președintele USR? Biroul Național? Gata, o postare pe pagină și schimbarea pozei de cover, asta înseamnă asumarea scandalului?”, a scris acesta pe Facebook.

La fel, în ceea ce privește motivul pentru excluderea Elenei Lasconi de pe lista electorală, tot luni unii lideri ai USR au încercat să valideze ideea că măsura nu are legătură cu poziția acesteia față de căsătoriile gay. Deputatul Cristian Seidler a declarat că nu a fost nicio discuție în cadrul partidului pe acest subiect, și că retragerea Elenei Lasconi a venit în urma unui conflict din familia acesteia. „Elena Lasconi a luat dânsa decizia de retragere, în urma unei dispute în cadrul familiei care, mă rog, s-a derulat în mod regretabil în spaţiul public”, a spus deputatul USR.

Viitorul politic al Elenei Lasconi

Au existat unele poziții în spațiul public care l-au criticat pe Cătălin Drulă pentru decizia de a-i cere Elenei Lasconi să se retragă de pe listele partidului la europarlamentare. Argumentul principal stă în faptul că USR a pierdut oportunitatea de a câștiga electoral, apelând la votanții conservatori, care sunt împotriva căsătoriilor gay. Decizia ar fi cu atât mai ciudată cu cât USR-ul lui Cătălin Drulă se pregătește de o alianță cu PMP și Forța Dreptei, ambele partide susținătoare declarate pentru familia tradițională.

Consultantul politic, Adrian Zăbavă, este de părere că totuși, din punct de vedere strategic decizia conducerii USR este justificată, în condițiile în care Lasconi ar fi riscat să divizeze electoratul partidului. „Principalul obiectiv al oricărui partid este să-și aducă oamenii la vor. Principalul obiectiv al USR la europarlamentare este să-i aducă la vot pe cei 15%. Poziția Elenei Lasconi vine în contradicție cu ceea ce gândesc mulți dintre votanții USR. O regulă de bază în campania electorală este să investești resursele principale pentru a-ți aduce la vot propriul electorat care te votează și abia apoi să te gândești să aduci voturi de la alții”, a mai explicat acesta, pentru FANATIK.

Totuși, în ceea ce o privește pe Elena Lasconi, analistul politic susține că actualul episod este departe de a reprezenta sfârșitul carierei sale politice. Acesta este de părere că este greu de crezut cum Elena Lasconi, cineva cu o bună înțelegere a comunicării media ar fi putut comite, fără să știe, o astfel de eroare.

„Intuiția îmi spune că în 2024 noi vom auzi de doamna Lasconi, și nu la USR. Asta nu se traduce prin faptul că a fost o strategie bine pusă la punct, dar Elena Lasconi nu a intrat în politică să fie 8 ani sau 12 ani primar la Câmpulung. S-a văzut de la bun început, și de aceea cred că ceea ce s-a întâmplat zilele acestea nu poate să-i dea întru totul planurile peste cap”, a mai declarat consultantul Adrian Zăbavă, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT