Life

Cazul revoltător al unei fete din Turcia, obligată să se căsătorească la 6 ani. Proteste în fața Parlamentului

Cazul unei fete din Turcia, obligată să se căsătorească atunci când avea 6 ani, i-a revoltat pe politicieni. Au avut loc proteste în fața Parlamentului.
12.12.2022 | 19:36
Cazul revoltator al unei fete din Turcia obligata sa se casatoreasca la 6 ani Proteste in fata Parlamentului
O tânără din Turcia, forțată să se căsătorească atunci când avea 6 ani. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cazul unei fete din Turcia, obligată să se căsătorească atunci când avea 6 ani, este unul care a scandalizat populația, dar și pe politicieni. Astăzi au avut loc proteste în fața Parlamentului.

Cazul unei fete din Turcia, obligată să se căsătorească la 6 ani, în centrul atenției politicienilor

Pe când avea 6 ani, o tânără de 24 de ani din Turcia a fost obligată de tatăl ei să se căsătorească cu un bărbat în vârstă de 29 de ani. Femeia și-a denunțat tatăl, dar și pe fostul soț.

ADVERTISEMENT

Tânăra este acum divorțată și spune că a fost abuzată sexual de fostul partener încă de la o vârstă fragedă.

Atât tatăl ei, cât și fostul soț aparțin cultului religios Ismailaga, existent în diverse provincii ale țării. Cultul este apropiat Guvernului turc și i-a scandalizat pe cetățenii din Turcia.

ADVERTISEMENT

În 2020, tânăra a înaintat plângerea, însă cazul ei a ajuns abia pe 30 octombrie 2022 în atenția autorităților. Timur Soykan, un jurnalist turc de la ziarul Birgun, este cel care a făcut cazul cunoscut.

Această întârziere a dat naștere unor bănuieli cum că oficialii justiției au impus tăcerea asupra cazului întrucât și ei ar fi, la rândul lor, apropiați de Ismailaga.

ADVERTISEMENT

În lunile care au urmat procesului nu a fost făcută nicio referire, deși căsătoria între minori a fost interzisă în Turcia de ani buni.

“Faptul că unul dintre copiii noștri a fost victima unui act atât de grav nu ne poate lăsa indiferenți și necesită acțiuni.

ADVERTISEMENT

Este inacceptabil ca astfel de cazuri de violență și abuzuri să se întâmple.”, a transmis vicepreședintele turc Mustafa Sentop, notează Rai News.

Bekir Bozda, ministrul Justiției, a intervenit astăzi în cazul tinerei. Acesta a anunțat că procedura se desfășoară rapid și că se află sub controlul Ministerului. Tatăl și fostul soț al tinerei de 24 de ani se află încă în libertate.

Proteste în Turcia după întârzierea cazului fetei

Astăzi, partidul CHP, principala forță de opoziție din Turcia, a mărșăluit în fața Parlamentului pentru a protesta împotriva Guvernului.

Kemal Kilicdaroglu, liderul partidului, susține că Guvernul a permis ca astfel de abuzuri să continue de mulți ani.

De câteva zile au loc proteste în Parlament. Au existat și acuzații la adresa președintelui Recep Tayyip Erdogan. Opoziția susține că șeful statului este apropiat de confrățiile religioase.

De asemenea, opoziția a cerut demisia ministrului Familiei, Derya Yanik. În timp ce ministrul de Interne, Suleyman Soylu, a vorbit în Parlament, au fost lansate împotriva acestuia.

Yanik susține că opoziția vrea să exploateze “abuzul asupra minorilor și violența împotriva femeilor” în scopuri politice. Aceste probleme “depășesc politica” și trebuie “rezolvate”, a adăugat ministrul.

ADVERTISEMENT
Tags: