News

Recep Erdogan a jucat tenis de masă cu președintele Kazahstanului. Vladimir Putin a fost lăsat să aștepte

Vladimir Putin a fost lăsat să aștepte mai multe minute întâlnirea cu Recep Erdogan, timp în care președintele turc juca ping-pong.
13.10.2022 | 22:25
Recep Erdogan a jucat tenis de masa cu presedintele Kazahstanului Vladimir Putin a fost lasat sa astepte
Erdogan joacă ping pong. Foto: BTA.bg
ADVERTISEMENT

Presa internațională și cea turcă a interpretat acest gest drept o nouă ”umilință” pentru Vladimir Putin. Recep Erdogan nu s-a grăbit să îl întâmpine pe Vladimir Putin, preferând să joace tenis de masă cu președintele kazah, Kassim-Jomart Tokaev.

Vladimir Putin, lăsat să aștepte de Recep Erdogan

Imaginile au fost transmite de agențiile de presă din Turcia și Rusia, dar au ajuns virale în întreaga lume. Turcia a fost prima țară care a recunoscut în trecut independența Kazahstanului.

ADVERTISEMENT

Recep Erdogan și Vladimir Putin s-au întâlnit la summitul Conferinței privind cooperarea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA), de la Astana. Erdogan și-a făcut un obicei din a-l face pe Vladimir Putin să aștepte, simțind probabil că Turcia este momentan pe o poziție de forță, conform Digi 24.

În luna iulie, la Teheran, Putin a fost lăsat să aștepte aproape un minut, vizibil stânjenit de cele trăite. Două luni mai târziu, la un summit din Uzbekistan, Putin s-a trezit înghesuit pe o canapea între președintele Belarusului și cel al Tadjikistanului. Între timp, Recep Erdogan stătea liniștit pe un scaun, asemeni unui sultan.

ADVERTISEMENT

Deși subiectul războiului din Ucraina a fost evitat, Vladimir Putin i-a propus lui Recep Erdogan să transforme Turcia într-un ”hub” energetic zonal. Practic, Putin vrea ca Europa să primească gaze rusești via Turcia. Problema lui Putin e reprezentantă, însă, de dorința reală a Europei de a mai cumpăra, sau nu, gazul rusesc.

”Dacă există interes din partea Turciei și a potențialilor noștri cumpărători din alte țări, am putea lua în considerare posibilitatea de a construi un alt sistem de conducte de gaze și de a crea un hub de gaze în Turcia pentru a-l vinde în alte țări — în primul rând către țări terțe, desigur, cei europeni, dacă sunt interesați.

ADVERTISEMENT

Aceste prețuri sunt revoltătoare astăzi. Am putea să le reglementăm calm la un nivel normal al pieței, fără nicio conotație politică.

Am putea muta volumele pierdute de la Nord Stream de-a lungul fundului Mării Baltice în regiunea Mării Negre și astfel să facem principalele rute de aprovizionare cu combustibilul nostru, gazul nostru natural către Europa prin Turcia, creând cel mai mare hub de gaz pentru Europa în Turcia”, a transmis Putin.

ADVERTISEMENT

Turcia a anunțat în repetate rânduri că este neutră în chestiunea războiului din Ucraina, deși a cerut tuturor părților implicate să facă pace.

ADVERTISEMENT