News

Cazul şocant al “Omului elefant”. A trăit o viaţă de umilinţe şi a murit într-un mod cumplit

25.05.2020 | 15:05
Cazul socant al Omului elefant A trait o viata de umilinte si a murit intrun mod cumplit
Joseph Merrick, supranumit „Omul elefant”. Sursa foto: deadline.com
ADVERTISEMENT

5 august 1862, Leicester, Marea Britanie. Se năștea Joseph Carey Merrick, cel care avea să devină cunoscut în întreaga lume sub numele de “Omul elefant”, din cauza bolii cumplite și extrem de rare de care suferea. Deși primii doi ani din viață au decurs normal, ulterior au început să apară primele simptome și, odată cu ele, calvarul omului care nu și-a dorit nimic altceva decât să „trăiască normal”.

Povestea emoționantă a „Omului elefant”. A fost umilit și exploatat de toți cei din jur

Totul a debutat cu nişte umflături ciudate pe buze, după care pielea a început să i se modifice, pe diferite părți ale corpului au apărut umflături neobișnuite, iar Joseph lua încet, dar sigur, înfățițarea unui monstru. Mâna dreaptă i-a fost atât de afectată, încât nu a mai putut să o folosească, în timp ce capul a căpătat dimensiuni uriașe.

ADVERTISEMENT

Înspâimântați de felul în care ajunsese să arate, cei din jur nu doar că l-au evitat de fiecare dată, ba chiar îl considerau o reală ameninţare pentru comunitate. Foarte puțini au fost cei care au reuşit cu adevărat să vadă omul din spatele chipului neobișnuit.

Într-adevăr, aspectul meu este unul ciudat, dar învinovăţindu-mă, îl învinovăţim pe Dumnezeu“, se destăinuia, la un moment dat, „Omul elefant”. Cât despre Mary Jane, mama sa, aceasta nu şi-a putut explica niciodată de ce propriul copil a fost condamnat să poarte pe umeri pentru tot restul vieții povara unei boli care deformează complet trupul. Bănuiala că totul ar fi rodul unei sperieturi zdravene pe care a tras-o în timpul sarcinii, când aproape că a fost călcată în picioare de un elefant.

ADVERTISEMENT

Rămas orfan de mamă încă de la 11 ani, Joseph Merrick a trebuit să își ia viața în propriile mâini, mai ales de când tatăl s-a recăsătorit și a avut alți copii. Pe motiv că nu contribuia în gospodărie, bărbatul i-a înjumătățit porția de mâncare, ca mai apoi să-l lase fără acoperiș deasupra capului.

Asta deși încercase pe toate căile posibile să își găsească de lucru. Reușise până la urmă să se angajeze într-un magazin unde rula trabucuri, însă brațul bolnav îl împiedica să-și ducă sarcinile la bun sfârșit. Și-a încercat, mai apoi, norocul ca vânzător din ușă în ușă, dar înfățișarea îi speria atât de tare pe cei din jur încât refuzau să-i cumpere ziarele.

ADVERTISEMENT

S-a stins din viață într-un mod cumplit

Salvarea a venit în 1884, când, la îndemnul unchiului care îi oferise din milă un acoperiș deasupra capului, Joseph a luat legătura cu directorul sălii de concerte Gaiety Palace of Varieties din Leicester şi astfel s-a alăturat spectacolului cu ciudăţenii. Era singura modalitate prin care aspectul său ciudat putea să îi asigure un venit constant.

Și-a căpătat astfel supranumele de „Omul elefant”, creatura jumătate om, jumătate elefant, cu care era prezentat publicului avid de senzaţional. Numărul său a devenit în scurt timp atât de popular, încât oamenii se înghesuiau să plătească pentru a-l vedea.

ADVERTISEMENT

Când spectacolul a ajuns la Londra, Joseph, care deja nu mai putea dormi decât șezând cu picioarele adunate pentru a-și sprijini capul enorm, l-a cunoscut pe chirurgul Frederick Treves și începea să spere că va fi salvat. Tumorile erau, însă, peste tot, mâna dreaptă avea 30 de cm circumferinţă, un deget 12 cm, iar problemele de la picior îi permiteau să se deplaseze numai cu ajutorul unui baston.

Din Anglia, spectacolul a ajuns în Belgia, unde tânărul s-a trezit abandonat şi lăsat fără niciun ban în buzunar. Întors apoi la singura persoană în care putea avea încredere, chirurgul Treves, starea de sănătate începuse să i se deterioreze considerabil.

După patru ani petrecuți pe patul de spital, în dimineaţa zilei de 11 aprilie 1890 avea să fie găsit fără suflare. Încercase să doarmă în poziţie orizontală, dar s-a asfixiat, suferind astfel o dislocare a gâtului din cauza greutăţii excesive a capului. Specialiştii au descoperit ulterior că avea sindromul Proteus, o boală rară ce cauzează dezvoltarea anormală a oaselor şi ţesuturilor, precum şi tumori pe întreaga suprafață a corpului.

ADVERTISEMENT
Tags: