News

Cazuri de Flurona, diagnosticate în Spania încă de la începutul pandemiei. Efectul asupra severității bolii

Cercetătorii spanioli spun că țara a înregistrat cazuri de flurona, încă de la începutul pandemiei, dar că epidemia de gripă A de la acel moment a mascat primele cazuri de Covid.
04.01.2022 | 10:52
Cazuri de Flurona diagnosticate in Spania inca de la inceputul pandemiei Efectul asupra severitatii bolii
ADVERTISEMENT

Coinfecția cu virusul gripal și coronavirusul responsabil pentru Covid-19 a fost botezată Flurona, datorită fuziunii denumirilor celor două virusuri.

Oamenii de știință spanioli spun că deși abia acum a primit un nume, afecțiunea a fost deja observată în Spania la începutul pandemiei.

ADVERTISEMENT

Cazuri de Flurona, diagnosticate în Spania încă de la începutul pandemiei

Infecția simultană cu virus gripal, SARS-CoV-2 și alte virusuri este frecventă, dar nu este încă clar ce rezultat va avea în evoluția bolii.

În acest sens, Sonia Zúñiga, cercetător la Centrul Național de Biotehnologie (CSIC), din Madrid, afirmă: „I s-a dat mult hype, dar coinfecția cu gripă și SARS-CoV-2 s-a văzut deja la începutul [pandemiei] și se vede acum în mai multe țări, inclusiv în Spania”, relatează El Pais.

ADVERTISEMENT

Dacă nu s-au înregistrat atâtea cazuri, poate fi, în parte, pentru că, din cauza măsurilor adoptate pentru combaterea coronavirusului precum obligativitatea măștii sau distanțarea socială, gripa a circulat puțin anul trecut.

Acum „este normal ca aceste cazuri să apară odată cu relaxarea măsurilor”, continuă Zúñiga.

ADVERTISEMENT

În Spania, o echipă de cercetători de la Spitalul Clinic San Carlos din Madrid a publicat primul caz de infecție simultană în aprilie 2021, în urmă cu aproape un an.

Acel caz a fost observat la o femeie internată pe 18 ianuarie 2020, cu o lună înainte de apariția primelor cazuri oficiale de Covid-19 în Spania continentală.

ADVERTISEMENT

Potrivit autorilor studiului, epidemia de gripă A din iarna respectivă a reușit să mascheze primele cazuri de înfecție cu noul coronavirus.

Deocamdată „efectul pe care îl poate avea coinfecția în ceea ce privește severitatea bolii este în mare măsură necunoscut”, explică Zúñiga, care justifică prin această incertitudine insistența „vaccinării populației vulnerabile cu ambele” seruri.

Efectele asupra severității bolii nu sunt clare încă

În mai 2020, un studiu publicat de medicii de la Spitalul Clinic din Barcelona după observarea a patru cazuri a concluzionat că evoluția bolii nu a fost diferită de alte cazuri de Covid-19.

Dacă numărul cazurilor de gripă crește în acest an, pot fi efectuate studii mai ample și mai concludente asupra efectelor respectivei infecții simultane specifice.

În timpul epidemiei de gripă A, de exemplu, unele analize au observat că coinfecția cu rinovirusuri, virușii care provoacă răceala comună, au provocat boli mai ușoare decât cele produse de alte coronavirusuri (altele decât SARS-CoV-2), cum ar fi cele care provoacă răceli.

Microbiologul de la Spitalul Universitar din A Coruña și purtător de cuvânt al Societății Spaniole de Boli Infecțioase și Microbiologie Clinică (SEIMC), María del Mar Tomás, a explicat pentru Europa Press că cazurile de infecție simultană cu SARS-CoV-2 și gripă, în mod generic numita flurona, sunt ceva obișnuit pentru că cele două virusuri se găsesc în mediu și se pot uni: „Covidul intra prin receptorul ACE2 al celulei eucariote iar virusul gripal intra prin receptorii cu acid sialic și daca cele două virusuri se întâlnesc, contagiunea are loc”.

Tomás a reafirmat că nu este o variantă nouă a SARS-CoV-2 și nici nu este un virus nou. Este de acord cu Zúñiga asupra necesității de a acorda o atenție deosebită persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva niciunui virus: „Oamenii nevaccinați ar trebui să fie vigilenți”.

ADVERTISEMENT
Tags: