News

CCR dezbate sesizarea guvernului privind moţiunea de cenzură după congresul PNL. Ce ar fi motivat Curtea Constituțională

CCR va dezbate sesizarea guvernului privind moţiunea de cenzură după congresul Partidului Național Liberal
14.09.2021 | 18:47
CCR dezbate sesizarea guvernului privind motiunea de cenzura dupa congresul PNL Ce ar fi motivat Curtea Constitutionala
ADVERTISEMENT

A devenit posibil ca cei de la Curtea Constituţională să dezbată sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură, moțiune depusă de USR PLUS şi AUR abia după congresul PNL. Vă readucem aminte că întâlnirea liberalilor va avea loc pe data de 25 septembrie.

Surse din cadrul CCR au spus pentru news.ro că există un motiv cât se poate de clar pentru care s-a ajuns la o asemenea decizie. Astfel, se dorește împingerea dezbaterii acestei speţe până după congresul PNL pentru ca CCR să nu fie acuzată că intervine în conflictul dintre partide.

ADVERTISEMENT

CCR va dezbate sesizarea guvernului privind moţiunea de cenzură după congresul PNL!

Ar putea exista chiar și un anunț oficial în privința dezbaterii sesizării depuse de Guvern. Acesta ar urma să fie făcut, cel mai probabil, la mijlocul săptămânii, dar nu înainte de expirarea termenului de transmitere a punctelor de vedere din partea părţilor implicate.

Sesizarea Curţii Constituţionale cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Guvern generat în urma depunerii moţiunii de cenzură de către USR PLUS şi AUR a fost făcută de premier. Florin Cîțu a mizat tocmai pe amânarea dezbaterii şi votarea acestei moţiuni până după congresul liberalilor.

ADVERTISEMENT

Pe 25 septembrie, Florin Cîţu ar putea să-l învingă pe Ludovic Orban și să preia şefia partidului. În acest fel, situația CCR ar fi una mult mai facilă, în condițiile în care s-ar cunoaște cu exactitate pionii de pe scena politică.

De remarcat că, după ce au invocat această sesizare către CCR, liberalii au reuşit până acum să blocheze dezbaterea şi votul moţiunii. Surprinzător și nu prea, dar în demersul lor, cei de la PNL au fost sprijiniţi de rivalii de la Partidul Social Democrat.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că Executivul lui Florin Cîțu a solicitat săptămâna trecută Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte.

Vorbim despre un conflict generat din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură USR PLUS – AUR. De asemenea, acesta ar încălca dispoziţiile constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu și-a pus semnătura pe un document în care se arată că Ludovic Orban a încălcat prevederile constituţionale pentru că nu a comunicat Guvernului moţiunea în ziua în care a fost depusă.

Totodată, Cîțu îl acuză pe actualul lider PNL că ulterior a comunicat o moţiune ”iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide”.

Documentul face referire la ”comportamentul neconstituţional şi neloial al Parlamentului prin Preşedintele Camerei Deputaţilor”

ADVERTISEMENT