News

CCR a admis sesizarea Guvernului pe tema moțiunii de cenzură. Actul ajunge în Parlament. Reacția premierului Cîțu. Update

Curtea Constituțională a României (CCR) a dezbătut, marți, sesizarea premierului Cîțu în ceea ce privește moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR. Judecătorii au admis sesizarea Executivului.
28.09.2021 | 15:37
CCR a admis sesizarea Guvernului pe tema motiunii de cenzura Actul ajunge in Parlament Reactia premierului Citu Update
ADVERTISEMENT
28-09-2021
12:38

Premierul Florin Cîțu, reacție după decizia CCR: ”Eu spun că mi s-a dat dreptate”

Florin Cîțu a afirmat marți, în Parlamentul României, că așteaptă motivarea CCR după decizia în privința moțiunii de cenzură. Premierul consideră că i s-a dat dreptate.

”Trebuie să aşteptăm motivarea Curţii Constituționale, trebuie respectată de toată lumea, inclusiv de Parlamentul României. Eu spun că mi s-a dat dreptate. Este un conflict juridic, apoi trebuie să meargă la vot şi să fie respinsă. Aşteptăm pentru prima moţiune motivarea CCR”.

Pus să comenteze și cealaltă moțiune, depusă azi de PSD, Florin Cîțu a spus că în Legislativ este o competiție a celor care vor să arunce țara în haos.

”În Parlamentul României este un festival şi o competiţie a celor care vor să arunce România în aer, vor să destabilizeze ţara. Pe de o parte USR AUR, pe de altă parte PSD care vor să arunce ţara în haos şi vor să dea jos Guvernul României.

Astăzi avem un Guvern care funcţionează normal. Nu lucrăm cu scenarii. Nu negociem cu nimeni, sunt două moţiuni, o competiţie a două partide, ne uităm la ei. Să ajungă aceste moţiuni la vot, să vedem cum votează USR. Noi ne pregătim să mergem în Parlament. Mergem mai departe.

Săptămâna viitoare aducem miniştri în Parlament. PNL va propune premierul. Eu cred că după motivare, dacă există onoare, şi preşedintele Senatului să îşi dea demisia. Demisia este un act unilateral. PNL va rămâne la guvernare până în 2024”, a mai spus premierul.

28-09-2021
09:48

CCR a admis sesizarea Guvernului pe tema moţiunii de cenzură. Moțiunea USR PLUS merge însă mai departe

CCR a admis sesizarea Executivului condus de Florin Cîțu şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern – Parlament pe tema moţiunii de cenzură,

Argumentul a fost că Parlamentul nu a respectat art. 113 alin 2 din Constituţie, adică obligatia de a comunica Guvernului depunerea moţiunii, scrie News.ro care citează surse din CCR.

Pe de altă parte, moţiunea îşi va continua traseul în Parlament. Asta înseamnă că moțiunea USR-PLUS și AUR trebuie dezbătută și votată.

Sursa citată mai notează că decizia de marți a CCR a fost luată cu unanimitate de voturi.

Ziua de marți, 28 septembrie, ar putea fi una decisivă în ceea ce privește moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR încă de pe 3 septembrie.

În cursul acestei zile, Curtea Constituţională a României discută sesizarea depusă de primul-ministru Florin Cîţu privind existența unui conflict juridic între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură depuse la începutul acestei luni.

ADVERTISEMENT

USR PLUS are o variantă de rezervă în cazul în care judecătorii constituționali vor da câștig de cauză premierului. Întrebat în urmă cu o zi ce va face USR PLUS în cazul în care CCR va decide că procedura depunerii moţiunii de cenzură a fost neconstituţională, purtătorul de cuvânt al formațiunii, Ionuț Moşteanu, a spus: ”Depunem imediat încă una”.

Sesizarea premierului Cîțu privind moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, pe masa CCR

Încă de pe 16 septembrie, judecătorii Curții Constituționale (CCR) au decis ca dezbaterea conflictului constituțional dintre Parlament și Guvern pe tema moțiunii de cenzură să aibă loc pe data de 28 septembrie, adică în cursul acestei zile.

ADVERTISEMENT

Anterior, pe 8 septembrie, premierul Florin Cîțu a depus la Curte o sesizare prin care cere constatarea existenței unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern.

”În opinia noastră, există un conflict în sensul articolului 146 litera e) din Constituţie, întrucât Parlamentul României, prin preşedintele Camerei Deputaţilor, a transmis Guvernului României o moţiune de cenzură iniţiată, depusă şi comunicată cu încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie, ceea ce se constituie într-o conduită neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă şi care a generat o situaţie conflictuală a cărei origine rezultă chiar din textul constituţional.

ADVERTISEMENT

Astfel, în prezenta cerere, solicităm instanţei de contencios constituţional să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului”, se explică în sesizare, conform Agerpres.

Palatul Victoria acuză că ”Parlamentul României, prin preşedintele Camerei Deputaţilor, a încălcat dispoziţiile constituţionale cu privire la obligaţia comunicării moţiunii de cenzură către Guvern în aceeaşi zi cu depunerea acesteia, în speţă în data de 3 septembrie 2021”.

ADVERTISEMENT

CCR discută și un punct de vedere venit din partea președintelui Senatului

Pe masa CCR se află și un punct de vedere contrar premierului, trimis de președinta Senatului, Anca Dragu.

Astfel, la o săptămână după sesizarea premierului a venit și punctul de vedere transmis de Senat. Dragu, la rândul ei, a sesizat Curtea cerând soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Executiv și Legislativ.

”În data de 15 septembrie 2021, președintele Senatului a transmis Curții Constituționale cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvernul României și prim-ministrul României, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte.

Termenul stabilit pentru comunicarea punctelor de vedere ale părților aflate în conflict a fost stabilit pentru data de 29 septembrie 2021”, se arată într-un comunicatul emis ulterior de CCR (17 septembrie).

De altfel, Anca Dragu a și explicat acest punct de vedere. ”Este de fapt un conflict de natură politică pe care Guvernul îl doreşte transformat într-un conflict de natură constituțională.

Moţiunea de cenzură reprezintă un instrument juridic constituţional pe care îl au la dispoziţie parlamentarii, un instrument de control asupra activităţii Guvernului şi arătăm, ca atare, că nu se constituie niciun fel de blocaj al activităţii celor două instituţii”.

ADVERTISEMENT