News

Ce a descoperit un fermier când s-a apucat să-și sape porumbul. A dat peste o adevărată comoară

Un fermier din Kentucky, SUA, care se ocupa de agricultură, a găsit o comoară valoroasă în timp ce săpa porumbul. Descoperirea tânărului valorează milioane de dolari.
12.07.2023 | 20:50
Ce a descoperit un fermier cand sa apucat sasi sape porumbul A dat peste o adevarata comoara
Un localnic din Kentucky găsește un "Mare Tezaur" de monede rare din aur și argint. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Un fermier din Kentucky, SUA, care se ocupa de agricultură, a descoperit o adevărată comoară în timp ce s-a apucat să-și sape porumbul. Acesta a găsit 700 de monede rare din aur și argint, cu o valoare estimată în milioane de dolari. Numit “Marele Tezaur din Kentucky” de către specialiști, colecția cuprinde sute de monede din aur datând din perioada 1840 și 1863, împreună cu mai multe monede din argint.

O descoperire șocantă făcută de un fermier din Kentucky

Potrivit experților de la Numismatic Guaranty Co. (NGC), care au certificat autenticitatea monedelor, și de la GovMint, care a demarat vânzarea acestora, aproximativ 95% din tezaur constă în monede din aur, inclusiv 20 de monede Liberty de 10 dolari și opt monede Liberty de 20 de dolari – exemplare rare și deosebit de valoroase.

ADVERTISEMENT

Doar una dintre aceste monede de 20 de dolari se poate vinde la o licitație cu o sumă cu șase cifre. “Great Kentucky Hoard” cuprinde în total 18 astfel de monede care pot fi vândute cu sume remarcabile.

Pe lângă valoarea lor financiară, monedele au și o semnificație istorică deosebită, fiindcă datează din timpul Războiului Civil. Kentucky, statul unde au fost descoperite, se afla într-o zonă de graniță între statele Uniunii (Nord) și statele Confederate (Sud) în acea perioadă.

ADVERTISEMENT

Aceste monede ar putea fi rezultatul conflictului care a avut loc în Kentucky, deoarece mulți locuitori bogați au îngropat sume considerabile de bani pentru a-și proteja averile de jaful Confederației.

Descoperirea uluitoare a făcut senzație în comunitatea numismatică și în rândul iubitorilor de istorie, cu specialiști nerăbdători să descopere misterul din spatele acestor monede rare. Este demn de menționat că monedele descoperite în pământ sunt într-o stare excepțională de conservare.

ADVERTISEMENT

Încă o descoperire neobișnuită în județul Sălaj

Un localnic din Stana, județul Sălaj, a făcut o descoperire extraordinară în timp ce folosea un detector de metale în pădurea de lângă municipiul Zalău. Vineri, bărbatul a găsit o sabie remarcabilă, similară celei descoperite recent în sudul Germaniei, în timpul săpăturilor de la Nördlingen, datată la peste 3.000 de ani vechime.

Sabia, realizată din bronz, se află într-o stare de conservare excepțională și va fi trimisă pentru expertiză către Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniul Național Sălaj și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Descoperitorul a solicitat o recompensă în conformitate cu legea, pentru a putea investi într-un echipament de căutare mai performant.

ADVERTISEMENT

Această descoperire remarcabilă aduce noi elemente în domeniul arheologiei și poate arunca lumină asupra istoriei regiunii. Arheologii vor examina sabia și vor efectua analize suplimentare pentru a confirma autenticitatea și originea acesteia. Sabia datând de peste 3.000 de ani este similară cu cele descoperite în alte zone, oferind o perspectivă captivantă asupra civilizațiilor antice și a tehnologiei de fabricație a armelor din acea perioadă îndepărtată.

ADVERTISEMENT
Tags: