News

Ce a găsit un bărbat din Olt în grădină, după ce s-a apucat de săpat. Nu i-a venit să creadă, a chemat imediat poliția

Ce a găsit un bărbat din Olt în grădină, după ce s-a apucat de săpat. Nu i-a venit să creadă, a chemat imediat poliția, care a luat măsurile care se impuneau.
21.04.2023 | 23:55
Ce a gasit un barbat din Olt in gradina dupa ce sa apucat de sapat Nu ia venit sa creada a chemat imediat politia
Ce a găsit un bărbat din Olt în grădină. Foto: a1.ro
ADVERTISEMENT

Ce a găsit un bărbat din Olt în grădină, după ce s-a apucat de săpat. Nu i-a venit să creadă, a chemat imediat poliția, care a luat măsurile care se impuneau. Practic, bărbatul găsise o grenadă în grădină, în timp ce săpa. Bărbatul a fost cu adevărat șocat când a văzut ce a descoperit.

Ce a găsit un bărbat din Olt în grădină

Conform Antena 3, la fața locului a ajuns o echipă pirotehnică a ISU ”Matei Basarab” din Olt. Specialiștii au constatat că grenada era, cel mai probabil, din Al Doilea Război Mondial. “Specialiştii pirotehnicieni au identificat, ridicat, transportat şi depozitat, în vederea distrugerii, un corp de grenadă defensivă, provenită, cel mai probabil, din al Doilea Război Mondial”, au transmis specialiştii pirotehnicieni.

ADVERTISEMENT

Românilor le este reamintit că, atunci când se confruntă cu situații similare, cetățenii au obligația să informeze serviciile de urgență prin apelarea numărului de urgență 112. Astfel de situații sunt frecvente în special în țări precum România. De exemplu, un bărbat din Timiș, mai exact localitatea Beregsău Mare, a descoperit în grădină o mină antitanc.

Imediat a chemat polițișitii, care au mai descoperit nu mai puțin de 120 de mine și bombe, îngropate în această grădină. ”Bărbatul a sunat la 112, solicitând ajutor, iar un echipaj pirotehnic din cadrul ISU Timiş şi un echipaj de poliţie s-au deplasat de urgenţă la faţa locului”, a transmis ISU Timiş.

ADVERTISEMENT

”În timp ce săpau pentru a extrage mina antitanc, luni, pirotehniştii şi-au dat seama că în apropiere se află mai multe elemente de muniţie şi au balizat toată zona. După patru ore şi jumătate de lucru, pompierii şi-au adunat echipamentele şi elementele extrase şi au plecat spre unitate, lăsând locul intervenţiei în paza poliţiei”, au mai punctat autoritățile.

Într-un final, specialiștii au găsit 120 de elemente de muniție, printre care 21 de bombe aruncător, 21 de mine antitanc, două bombe aruncător, un proiectil, 64 focoase mină antitanc și 11 focoase bombe aruncător. Așa cum se procedează de obicei în astfel de situații, specialiștii au transportat muniția într-un loc singur unde a fost detonată.

ADVERTISEMENT

O altă situație de acest gen a fost raportată în octombrie 2022, când reprezentanții ISU Arad s-au deplasat în localitatea Macea după ce un bărbat a descoperit o bombă în grădină. ”Ajunşi la faţa locului, pirotehniştii au identificat elementul ca fiind o bombă aruncător de calibru 45 mm. Aceasta a fost ridicată, transportată și depozitată în condiții de siguranță pentru a fi distrusă ulterior”, au transmis cei de la ISU Arad.

De cele mai multe ori cei care descoperă muniție din perioada 1940 sunt fermierii, astfel că ISU le reamintește acestora să sune mereu la 112 atunci când dau de astfel de muniții. De asemenea este foarte important ca munițiile să nu fie lovite și să nu fie mișcate din locul în care au fost găsite.

ADVERTISEMENT

Totodată, ISU mai transmite oamenilor ”să nu încerce să demonteze componentele muniției, să le ridice, transporte sau depoziteze în locuințe, la locul de muncă ori în depozitele de fier vechi, pentru valorificarea ca deșeuri metalice, să nu aprindă focul deschis în apropierea munițiilor descoperite neexplodate și să nu folosească munițiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente”.

ADVERTISEMENT