News

Ce a găsit un bărbat pe un câmp din Teleorman. “Comoara neprețuită” e de acum 3.7000 de ani

Un jandarm a făcut o descoperire cu adevărat importantă pentru cultura istorică din sudul României, scoţând la lumină un obiect vechi de milenii.
30.09.2023 | 15:57
Ce a gasit un barbat pe un camp din Teleorman Comoara nepretuita e de acum 37000 de ani
Vârful de lance descoperit în Teleorman Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

În timpul unei sesiuni de detecţie cu metale efectuate pe un câmp din judeţul Teleorman, un jandarm a făcut o descoperire arheologică de mare importanţă, scoţând la suprafaţă un obiect vechi de aproape 4.000 de ani.

Vârful de lance datează din Epoca Bronzului Mijlociu

Cea mai recentă descoperire din Epoca Bronzului făcută pe teritoriul României este un vârf de lance care datează din perioada Bronzului Mijlociu, adică de acum aproximativ 3.700 de ani.

ADVERTISEMENT

“La aproximativ 25 de centimetri, într-un bulgăre de pământ, a descoperit un obiect ce nu părea a fi din lumea noastră.

La marginea unei culturi de grâu, era ascuns în bulgărele de țărână, exact ca într-o capsulă a timpului, un vârf de lance, care datează din Epoca Bronzului Mijlociu, secolele XVII-XVI înainte de Hristos, adică de acum mai bine de 3700 de ani”, se arată într-un mesaj postat de Facebook de Jandarmeria Română.

ADVERTISEMENT

Obiectul a fost predat Muzeului Județean Teleorman, care i-a confirmat autenticitatea şi deosebita valoare istorică. În ceea ce-l priveşte pe cel care a făcut descoperirea, jandarmul Dan, acesta s-a declarat încântat de șansa de a scoate la suprafaţă o piesă rară, care să întregească puzzle-ul  istoric al zonei.

“A fost o întâmplare extrem de fericită pentru mine. Am avut rara șansă de a scoate la suprafață o parte din istoria mai puțin știută a lumii”, a declarat acesta.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Muzeului Judeţean Teleorman spun că acest vârf de lance era considerat comoară și avea o semnificație culturală și socială deosebită în epocă. Obiectul găsit de jandarm va rămâne în patrimoniul acestui muzeu.

Cele mai vechi descoperiri arheologice din judeţul Teleorman datează din paleolitic sau epoca pietrei cioplite. Astfel uneltele de silex descoperite la Ciuperceni, lângă Turnu Magurele, au o vechime de aproximativ 1,5 milioane ani.

ADVERTISEMENT

Descoperirile arheologice din epoca bronzului sunt destul de reduse ca numă pe raza acestui judeţ, cu atât mai importantă este recenta descoperire. Între vestigiile importante din acea perioada amintim necropola din bronzul tarziu de la Zimnicea, eponimă pentru cultura din sudul României şi o mare parte din Bulgaria.

ADVERTISEMENT