Life

Ce a pățit un român care a vrut să ia un credit de nevoi personale de la bancă. Deși are un salariu de 9.000 de lei pe lună, a primit un răspuns uluitor

Un român a vrut să ia un credit de nevoi personale de la bancă. Deși are un salariu de 9.000 de lei pe lună, răspunsul primit a fost unul uimitor.
15.09.2023 | 07:55
Ce a patit un roman care a vrut sa ia un credit de nevoi personale de la banca Desi are un salariu de 9000 de lei pe luna a primit un raspuns uluitor
Ce a pățit un român care a vrut să ia un credit de nevoi personale de la bancă. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un român a vrut să ia un credit de nevoi personale de la bancă. Deși are un salariu de 9.000 de lei pe lună, s-ar părea că răspunsul venit din partea instituției bancare nu a fost chiar cel așteptat.

Ce a pățit un român care a vrut să ia un credit de nevoi personale de la bancă

Românul și-a dorit un credit de nevoi personale în valoare de 150.000 de lei, însă a fost refuzat. Care a fost motivul invocat de bancă? Este vorba despre scorul FICO.

ADVERTISEMENT

Mai exact, acesta nu era de 600, așa cum ar fi trebuit, ci de 580, astfel că românul a fost nevoit să facă o refinanțare. El a fost revoltat însă având în vedere că încasează un salariu destul de mare.

Totodată, bărbatul s-a întrebat cum de alte persoane reușesc să obțină un astfel de împrumut de la o bancă, deși au un salariu cu mult mai mic, în timp ce el a fost refuzat.

ADVERTISEMENT

“Credit de nevoi personale de 150.000 de lei. Atât am cerut şi m-au refuzat, din cauza scorului FICO, că nu era 600, era 580. Am făcut o refinanţare. Nu ştiu cum dau la alţii credite dacă au salarii mai mici. Eu mă duc cu salariu de aproape 9.000 de lei şi sunt refuzat?!”, s-a plâns acesta.

Ce spune Consiliul Concurenței

Care este adevărul și de ce nu a primit românul un credit de nevoi personale? O reacție în acest sens a venit chiar de la Consiliul Concurenței. Sursa citată spune că au fost controlate 12 bănci.

ADVERTISEMENT

Asta în condițiile în care s-a bănuit că acestea ar bloca accesul clienților la împrumuturi. Și se pare că acesta ar fi și adevărul. Mai exact, în urma controalelor demarate, s-ar părea că instituțiile bancare nu doar au blocat accesul la credite, ci au îngreunat refinanțarea.

De cealaltă parte, băncile neagă acuzațiile. Referitor la scorul FICO, despre care vorbește românul care a vrut un credit de nevoi personale, acesta este calculat în funcție de creditele în derulare, întârzierile de plată, dar și durata lor. Și este esențial în obținerea împrumutului.

ADVERTISEMENT

Și totuși de unde pornesc problemele? De la Biroul de Credit. ”Ceea ce suspectăm e modul cum funcţionează Biroul de Credit, cum se calculează scorul”, a spus președintele Consiliului Concurenței, potrivit observatornews.ro.

Astfel, nu e de mirare de ce românul nu a reușit să obțină împrumutul pe care și-l dorea. Deși are un salariu bun și un istoric de creditare fără probleme, iată că banca a putut să ofere un răspuns negativ.

ADVERTISEMENT