News

Băncile, tot mai severe cu clienții. Ce credit mai primesc românii cu salariul de 5.000 de lei pe lună

Românii cu un venit lunar de 5.000 de lei pot accesa credite în valoare de zeci de mii de euro, dar asta presupune îndeplinirea unor cerințe impuse de instituțiile financiare.
26.08.2023 | 16:44
Bancile tot mai severe cu clientii Ce credit mai primesc romanii cu salariul de 5000 de lei pe luna
Românii cu salarii de 5.000 de lei pot primi credite mai mici față de anii trecuți / Foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

În ultimul an, dobânzile la împrumuturi au înregistrat o creștere importantă, ca urmare a deciziilor luate de Banca Națională a României (BNR) pe piața monetară.

Motivul pentru care dobânzile au explodat în ultimul an

Pentru a combate inflația, BNR a mărit dobânda de politică monetară în mai multe etape, ajungând la un nivel de 7% pe an. Această măsură a afectat costurile împrumuturilor, influențând direct disponibilitatea instituțiilor financiare pentru potențialii debitori, printr-o înăsprire a condițiilor de creditare.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, și băncile au devenit mai rezervate în ceea ce privește asumarea riscurilor, în actuala situație economică. Drept urmare, persoanele cu venitul lunar de 5.000 de lei vor primi sume mai mici în cadrul unui credit comparativ cu acum doi sau trei ani.

Ce credite putem accesa cu salariul de 5.000 de lei pe lună

În ceea ce privește tipurile de împrumuturi, creditele pentru nevoi personale vor avea întotdeauna sume mai mici decât cele ipotecare, însă vor fi și mai ușor de obținut, mai ales că nu este nevoie de o documentație prea stufoasă pentru acordarea lor.

ADVERTISEMENT

Totuși, nu trebuie uitat faptul că fiecare bancă are propriile politici de dobândă, criterii și flexibilități, astfel că ofertele și procedura de acordare a creditelor pot varia considerabil.

Câți bani se pot obține de la bancă

În mod obișnuit, un venit lunar de 5.000 de lei permite contractarea unui împrumut de până la 90.000 de lei. Prin intermediul unui simulator de creditare online, oferit de o bancă majoră din România, se poate obține, de exemplu, suma de 85.600 de lei pentru o perioadă de rambursare de 5 ani.

ADVERTISEMENT

Rata lunară ar fi de 1.916,49 lei, ceea ce echivalează cu un grad maxim de îndatorare de 40%, un standard acceptat pe piață. Valoarea totală de plată în acest caz ar fi de 113.117 lei, cu o dobândă anuală efectivă de 12,32% și o dobândă nominală de 10,49%, arată publicația Playtech.ro

Contractul de muncă pe o perioadă nedeterminată, solicitat de majoritatea băncilor pentru acordarea unui credit

Calculul de mai sus este, însă doar cu titlu de exemplu. Instituțiile bancare pot refuza acordarea creditelor, în cazul în care consideră că debitorii nu îndeplinesc unele condiții.

ADVERTISEMENT

Una dintre acestea este prezentarea unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată, care să aibă și o anumită perioadă de vechime în câmpul muncii. Cerințele variază de la o bancă la alta, însă, în general, se solicită o vechime minimă de 3 luni înainte de a accesa creditul.

Majoritatea băncilor acceptă obținerea finanțării și cu dovada veniturilor din activități independente, deși sumele în acest caz pot fi mai reduse.

ADVERTISEMENT
Tags: