News

BNR, sute de mii de lei pentru mobilier. Banca Națională vrea să schimbe la față conacul Mihail Oromolu, fost sediu al Securității și spital de boli psihice

Banca Națională a României plătește sute de mii de lei pentru mobilier. BNR vrea să modifice felul în care se prezintă conacul Mihail Oromolu, un fost sediu al Securității
12.08.2022 | 13:53
BNR sute de mii de lei pentru mobilier Banca Nationala vrea sa schimbe la fata conacul Mihail Oromolu fost sediu al Securitatii si spital de boli psihice
BNR plătește sute de mii de lei pentru mobilierul din Conacul Oromolu. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În plină criză financiară, Banca Națională a României a postat un nou anunț pe site-ul oficial de licitații. BNR-ul vrea să cumpere mobilier de câteva sute de mii de lei. Instituția a transmis că e gata să plătească bani serioși pentru a schimba la față felul în care arată conacul Mihail Oromolu.

Câți bani plătește BNR-ul pentru mobilier

Vorbim de peste 700.000 de lei, sumă pentru care BNR solicită mai multe obiecte. Ansamblul pe care îl regândește Banca Națională este înscris în lista monumentelor istorice și se află poziționat în județul Vâlcea, comuna Păușești Măglași, satul Vlăduceni. Este o construcție veche, un adevărat conac ridicat în 1919 de arhitectul Petre Antonescu în stilul neoromânesc.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții instituției condusă de Mugur Isărescu au transmis că ansamblul nu poate fi utilizat în acest moment și tocmai de aceea este necesară dotarea lui cu mobilier. Interesant este că după ce licitația va fi încheiată, banii plătiți și produsele livrate, ansamblul va fi folosit ca centru de pregătire a angajaților BNR.

De asemenea, cei de la Banca Națională au mai spus că se urmărește creșterea calității acțiunilor desfășurate de angajați, totul urmând să aibă un rol benefic pentru activitatea instituției. Interesant este că sunt câteva caracteristici pe care mobilierul achiziționat trebuie să le aibă.

ADVERTISEMENT

În primul rând, în mod evident, acesta trebuie să respecte stilul neoromânesc și, acolo unde este cazul, să se armonizeze cu măștile de radiator existente în conac. BNR solicită mobilier din lemn masiv care să conțină asemenea obiecte, sculptate și/sau îmbrăcate cu material textil sau piele. Totodată, angajații băncii vor avea și mobilier operațional de tip birou, vestiar sau dispecerat.

Nu mai puțin de 13 scaune tip jilț vor avea în conac angajații BNR care vin la pregătire, șase demifotolii, trei mese rotunde înalte, dar și vitrine de expunere, comode TV, masă de ședință pentru 10 persoane sau un scaun directorial tapițat cu piele.

ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm la scaunele de tip jilț atunci acestea trebuie să aibă o construcție fixă și o serie de elemente decorative sculptate. Fără mânere, șezutul și spătarul urmând a fi tapițate cu piele de culoare maro ciocolată de înaltă calitate. O altă specificație este că tapițeria va fi obligatorie din piele de bovine, de cea mai bună calitate.

Cine a fost Mihail Oromolu și ce rol important a jucat în istoria României

Mihail Oromolu, cel care a dat numele conacului restaurat de BNR, a fost născut în 1875 chiar la Râmnicu-Vâlcea. A încetat din viață în 1945, la Bucureşti. A ocupat mai multe poziții importante și a lucrat ca jurist, politician sau publicist. Nu în ultimul rând, Oromolu a activat și ca prefect de Dolj, dar și ca ministru al Industriei în guvernul pe care l-a condus Take Ionescu.

ADVERTISEMENT

A fost membru în Partidul Conservator, apoi în Partidul Conservator Democrat și i-a condus și pe liberali, aripa din Dolj, în perioada dintre cele două războaie. Patru ani de zile a lucrat ca guvernator al Băncii Naționale a României și de numele său se leagă readucerea în țară a depozitului de aur pe care România îl avea în timpul primului război mondial la Reichsbank, banca centrală a Germaniei. Acesta avea să se căsătorească cu Margot Marocneanu, nimeni alta decât vară primară cu Nicolae Titulescu.

Conacul Oromolu, scurt istoric

Soția a venit cu o avere importantă și cei doi n-au stat o clipă pe gânduri. Și-au ridicat un adevărat conac pe moșia de la Păușești-Măglași. Nu s-au bucurat prea mult de el pentru că războiul avea să schimbe din temelii totul.

Între timp, BNR-ul a preluat clădirea de la Finanțe Publice Vâlcea și de câțiva ani buni încearcă să-i redea strălucirea din trecut. Încă din 2014 a anunțat că va demara procedurile de renovare, dar planurile inițiale au fost date peste cap. Restaurarea conacului a început puțin mai târziu și a presupus un proiect mai amplu în care urmau a fi demolate trei anexe din cadrul ansamblului pentru ca acesta să fie adus la starea originală.

După mai bine de o sută de ani, clădirea se afla într-un stadiu avansat de degradare. De altfel, imobilul a trecut prin naționalizare, revendicare, retrocedare, o vânzare și chiar și o executare în ultimul secol.

Cum a ajuns conacul guvernatorului BNR sediul fostei Securități

Naționalizarea din 1948 avea să-i schimbe soarta pentru mulți ani de zile conacului. Acesta devenea pentru câțiva ani buni sediul Securității. Nu puține au fost ororile care s-au petrecut aici, legendele scrise și nescrise arătând că, de multe ori, în conac se intra, însă nu se și ieșea viu.

De-a lungul timpului, aici aveau să fie anchetați partizani sau preoți suspectați și acuzați că simpatizau cu legionarii. La o distanță de șase ani de zile, mai exact în 1954, conacul se transformă și devine o clinică pentru bolnavii cu probleme psihice. Mulți au spus că, de fapt, se urmărea mascarea unor arestări prin care țara era curățată de elementele considerate periculoase de noul regim comunist. Puțin mai târziu, clinica a devenit o secție a spitalului din Vâlcea, secție cu specific clar de psihiatrie.

ADVERTISEMENT
Tags: