News

Ce ajutoare vin de la stat în 2021. Șomaj tehnic, subvenții și indemnizații disponibile în acest an

08.01.2021 | 17:48
Ce ajutoare vin de la stat in 2021 Somaj tehnic subventii si indemnizatii disponibile in acest an
Guvernul reintroduce șomajul tehnic până la finalul anului. Cine poate beneficia de ajutor din partea statului. Foto: colaj Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Șomaj tehnic, subvenții și indemnizații se află pe lista de ajutoare ce sunt oferite de stat în 2021 în urma crizei generate de pandemia de coronavirus. FANATIK îți spune ce stimulente au rămas în vigoare, dar și care sunt categoriile care beneficiază în acest an.

Efectele restricțiilor au avut un ecou uriaș în foarte multe domenii de activitate. S-au pierdut locuri de muncă, s-au închis firme, iar pentru multă lume efectele sunt permanente. Autoritățile au venit cu un fel de pansament pentru a atenua daunele provocate de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Din fericire pentru cei afectați, o bună parte dintre ajutoarele de stat pentru companii și PFA-uri, ce au fost introduse în 2020, au fost păstrate de autorități și pentru prima jumătate a anului 2021.

Șomajul tehnic este pe lista de ajutoare de la stat în 2021. Ce subvenții și indemnizații se mai pot cere în acest an

În toate domeniile de activitate în care există restricții din cauza pandemiei de coronavirus, statul continuă să subvenționeze, la cerere, indemnizațiile de șomaj tehnic plătite de angajatori salariaților suspendați. Este vorba inclusiv de angajatorii cu activitatea suspendată din cauza infectărilor cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Regula de bază s-a păstrat și banii se vor cere lunar. Indemnizația este de 75% din salariul brut al angajatului suspendat, însă statul acoperă cel mult 75% din câștigul salarial mediu brut pe 2020, adică maximum 4.072 de lei.

Sprijinul financiar al statului pentru cei cu activitatea afectată de măsurile luate din cauza răspândirii Covid-19 urma să fie acordat doar până la 31 decembrie 2020. Guvernul a decis să reglementeze prelungirea acestui sprijin și pentru prima jumătate a anului viitor. În acest sens, la începutul lunii anterioare a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța ce stabilește prelungirea aplicării măsurilor până la sfârșitul lunii iunie 2021.

ADVERTISEMENT

Reguli generale pentru șomaj tehnic

  • Modalitatea de acordare a ajutorului: angajatorul cere banii la stat, primește indemnizația brută și apoi plătește salariaților indemnizația netă. Ulterior, luna următoare declară prin declarația 112 și plătește la stat taxele aferente.
  • Procedeul poate fi făcut online.
  • Este disponibil până la 30 iunie 2021.
  • Șomajul tehnic se cere la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.
  • Se aplică în continuare normele date în OUG 30/2020.
  • Actul normativ prin care s-a stabilit actuala prelungire a acordării ajutorului de stat este OUG cu nr. 211 din 4 decembrie 2020.

Ajutoare de la stat în 2021: Șomaj tehnic și subvenții. Se păstrează indemnizația Kurzarbeit

„Am trecut peste perioada dificilă martie – mai, acum avem o revenire a economiei în V şi rata şomajului a scăzut. Sunt sectoare în economie care îşi revin greu şi acolo trebuie să menţinem acele măsuri cum ar fi şomaj tehnic, IMM Invest. Ştim care sunt sectoarele unde revenirea este mai greoaie, dar încercăm să intervenim.”, a spus premierul Florin Cîțu la B1 TV.

Programul Kurzarbeit este accesibil când există reducerea temporară a activității, din cauza instituirii stării de alertă, urgență sau asediu, cu până la 50% din programul trecut în contractele individuale de muncă ale salariaților.

ADVERTISEMENT

În acest caz, statul vine cu posibilitatea unei indemnizații acordată în plus față de salariul redus deja plătit de angajator. Astfel, angajatorul suportă cel puțin 50% din salariile întregi ale lucrătorilor săi, iar statul suportă o indemnizație de 75% din diferența dintre salariile întregi și salariile reduse.

Pe finalul anului 2020 s-au făcut câteva modificări care au vizat acest program. Miercuri, 9 decembrie 2020, prin Hotărârea Guvernului nr. 1046/2020, s-a prelungit aplicabilitatea măsurii reducerii timpului de lucru reglementată de OUG nr. 132/2020.

Cât timp este disponisibilă această indemnizație? Ultima decontare se cere în iulie 2021 pentru veniturile din iunie anul curent.

Ajutoare de la stat în 2021. Se păstrează indemnizația pentru PFA-urile cu activitate întreruptă

S-a prelungit tot până la 30 iunie și indemnizația pentru PFA-urile și alți profesioniști care-și întrerup activitatea în contextul pandemiei. Banii se cer lunar pentru luna anterioară, iar suma primită este de 75% din câștigul salarial mediu brut pe 2020, adică maximum 4.072 de lei.

Actul normativ prin care s-a stabilit actuala prelungire a acordării ajutorului de stat este OUG 211/2020.

Asemănător PFA-urilor cu activitatea întreruptă, se va acorda în continuare o indemnizație lunară și PFA-urilor cu activitate redusă. Concret, vorbim de o valoare de 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe 2020, adică 2.253 de lei. Această indemnizație a fost stabilită prin  OUG 132/2020.

Ce decontări există prin ajutoare de la stat în 2021?
Până la 30 iunie 2021, prin OUG 132/2020, pentru zilierii care activează în domeniile unde sunt activități oprite sau reduse din cauza pandemiei, angajatorii pot cere decontarea a 35% din remunerația zilnică. Această regulă se poate aplica doar pentru trei luni la alegere.

Decontarea parțială a salariaților sezonieri angajați. Pentru salariații angajați cel mult trei luni, angajatorii pot cere decontarea a 41,5% din salariul brut, dar maximum 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe 2020, adică 2.253 de lei.

Decontarea parțială a salariilor anumitor șomeri angajați. Este vorba de o decontarea lunară, timp de 12 luni, a 50% (maximum 2.500 de lei) din salariile șomerilor angajați în perioada 1 ianuarie – 1 septembrie 2021 pentru persoane de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat fără vina lor în perioada stării de urgență sau de alertă, dar și pentru persoanele care au între 16 și 29 de ani.

Sunt incluși în acest decont și românii concediați în străinătate în 2020 din cele două categorii de vârstă menționate.

”În 2020 am stopat căderea economiei generată de criză de sănătate și am generat cea mai rapidă revenire din istorie după o perioadă de criză. O revenire a economiei în V.

Reformele pe care le vom implementa în acest guvern, împreună cu tot ce am făcut în 2020, garantează o creștere economică solidă în 2021. Vom avea o economie puternică și mai eficientă de care să beneficieze TOȚI românii!”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

ADVERTISEMENT