News

Ce amenzi riscă românii care încing grătarul în fața blocului sau pe balcon. Reguli stricte de 1 Mai

Prin tradiție, ziua de 1 Mai este sărbătorită cu familia și prietenii, la un grătar. Doar că distracția poate ajunge să coste mai mult decât bugetul inițial.
27.04.2024 | 15:41
Ce amenzi risca romanii care incing gratarul in fata blocului sau pe balcon Reguli stricte de 1 Mai
De 1 Mai, grătarul, ”sportul național” al românilor, se poate practica doar în locurile special amenajate de autorități / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cea mai mare sărbătoare cu mititei a românilor se poate încheia cu o amendă usturătoare, dacă nu respectăm regulile. Legea interzise cetățenilor să facă foc și să încingă grătare în alte spații decât cele special amenajate.

Amenzi de 5.000 de lei pentru românii care fac grătarul la bloc

Regula este valabilă și românilor care stau la bloc și au impresia că pot aprinde grătarul pe balcon, doar pentru că se află pe proprietatea lor.

ADVERTISEMENT

Ei bine, situația nu este deloc așa. Legea interzice grătarul pe balcon, și chiar pe cel organizat în fața blocului. În astfel de cazuri, se presupune că fumul și mirosul emanat de mititeii care sfârâie pe grătar pot deranja vecinii, iar aceștia se pot considera îndreptățiți să sesizeze autoritățile. În astfel de cazuri, amenzile pot ajunge la suma de 5.000 de lei.

Nici cei care merg la pădure sau la iarbă verde nu sunt scutiți de griji. Legea spune că grătarul nu poate fi făcut decât în locuri special amenajate, în caz contrara amenda fiind cuprinsă între 100 și 5.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Așadar, doar cei care se vor trezi dimineața, de 1 Mai, vor putea fi siguri că se distrează la grătar, fără a avea emoții că se vor trezi cu o amendă. Cum locurile special amenajat sunt limitate, vor fi destui care vor fi nevoiți să apeleze la prietenii care stau la curte sau vor ajunge la restaurant.

Unde sunt locurile special amenajate pentru grătar, în București, de 1 Mai

Există reguli stricte și pentru cei care vor petrece ziua de 1 Mai la locurile special amenajate pentru grătar. Potrivit România TV, aceștia trebuie să supravegheze permanent flacăra și să se asigure că nu se produc incendii de vegetație.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ei sunt obligați să facă curățenie, după ce termină de nâncat. În cazul în care nu respectă aceste reguli, poliția le poate acorda amenzi.

Pe raza municipiului București există câteva locuri amenajate pentru zone de grătar, pentru cei care doresc o petrecere de 1 Mai lipsită de emoții:

ADVERTISEMENT
  • Lacul Plumbuita, sectorul 2,
  • Parcul Morarilor, sectorul 2, București,
  • Parcul Pantelimon, sectorul 2,
  • Lunca Florilor, sectorul 2,
  • Parcul Dobroeşti, în zona străzii Azotului.
  • Parcul Lumea Copiilor din sectorul 4 (70 de locuri de grătar)
  • Parcul Crângași,  sectorul 6, (locuri pentru grătar și picnic, șapte foișoare pe malul Lacului Morii)
ADVERTISEMENT