News

Ce ar putea face Klaus Iohannis după încheierea mandatului de președinte. Marcel Ciolacu: “Aș fi mândru”

PSD și PNL au confirmat noua alianță politică din 2024, astfel că vor merge braț la braț cel puțin la alegerile europarlamentare din acest an.
22.02.2024 | 07:12
Ce ar putea face Klaus Iohannis dupa incheierea mandatului de presedinte Marcel Ciolacu As fi mandru
Ce ar putea face Klaus Iohannis după încheierea mandatului de președinte. Marcel Ciolacu: “Aș fi mândru” . Foto: Inquam - George Călin
ADVERTISEMENT

Printre analiștii politici s-a creionat deja și scenariul în care Marcel Ciolacu va ajunge președintele României, astfel că actualul lider PSD și premier al țării noastre a fost întrebat ce se va întâmpla cu Klaus Iohannis în 2024. Actualul președinte al României ar dori să părăsească Bucureștiul cu destinația Bruxelles.

Ce ar putea face Klaus Iohannis după încheierea mandatului de președinte

Surprinzător, sau nu, Marcel Ciolacu a anunțat că și-ar dori și chiar ar fi mândru ca Iohannis să își îndeplinească acest obiectiv. ”Dacă doriţi părerea mea, aş fi mândru ca şi român ca preşedintele României să ocupe o funcţie politică la nivel mare, cum aş fi de altfel mândru pentru orice român.

ADVERTISEMENT

Cu adevărat, în această alianţă sunt ferm convins, mai ales că vom avea o listă comună la europarlamentare, amândoi vom merge şi vom negocia o funcţie importantă ca şi comisar şi funcţii importante pentru România în Parlamentul European.

Vom avea o putere dublă de negociere în ambele familii politice. Acestea sunt plusuri. Românii vor o voce puternică, românească în structurile europene, şi euroatlantice”, a explicat Marcel Ciolacu. Klaus Iohannis și-ar dori să ajungă Înalt Comisar pentru politică externă al Uniunii Europene, ocupată în prezent de Joseph Borell.

ADVERTISEMENT

Președintele României și-a dorit și anul trecut funcția de secretar general al NATO, moment în care multă lume se gândea ce va face România dacă rămâne fără lider, peste noapte. Klaus Iohannis s-ar baza pe faptul că are o relație foarte bună cu Ursula von der Leyen, însă în realitate șansele lui Iohannis de a ajunge în inima UE sunt foarte mici.

Marcel Ciolacu comentează comasarea alegerilor în 2024

Cât despre comasarea alegerilor, liderul PSD crede că a fost luată alegerea corectă, cu toate că partidele de opoziție au anunțat deja că vor ataca la CCR acest demers. Practic, prin comasare, șansele ca omul de rând să înțeleagă ce se întâmplă în jurul său sunt tot mai mici, astfel că șansele ca partidele mari să câștige voturi cresc semnificativ, arată analiștii politici.

ADVERTISEMENT

“Nu, discuţiile au fost în interiorul celor două partide, cum este mai bine ca lumea să se prezinte cât mai mult la vot. Am fi avut la sfârşitul lunii decembrie o suprapunere cu alegerile naţionale. Erau trei duminici la rând. Să ne amintim faptul că întotdeauna luna decembrie e cea mai încărcată guvernamental şi politic, atât la Parlament, cât şi la Guvern. Avem bugetul, negocierile cu Comisia. Am luat o decizie de a nu bloca România şi accesul românilor să fie cât mai clar pe fiecare rând de alegeri”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderii de opoziție au desființat demersul PNL – PSD

Așa cum era de așteptat, liderii opoziției au criticat în termeni duri comasarea alegerilor. Cătălin Drulă, liderul USR, a transmis: Dreapta Unită se va opune și va bate stânga comasată. Este un moment în care trebuie să ne adunăn pentru această cauză comună”. O opinie similară are și Eugen Tomac, lider al PMP: ”Acest atac sălbatic la adresa democrației ne revoltă. PSD și PNL își numesc destinele pentru veșnici, nu pentru interesul public, ci de frică”.

ADVERTISEMENT

O reacție identică are și Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei. Fostul lider PNL a transmis că măsura de comasare a alegerilor este oricum neconstituțională. ”Am auzit informațiile pe surse că vor să modifice legea prin OUG ceea ce agravează și mai mult abuzul în materie de legislație electoral. O somez pe doamna ministru al Justiției, Alina Gorghiu, să aibă grijă ce semnează. Să nu semneze această încălcare grosolană a Constituției”, a declarat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT