News

Ce ar putea să fie obligate să facă școlile. Proiectul de lege care îi va bucura pe mulți părinți

Un proiect de lege depus de parlamentarii USR ar putea obliga școlile să facă publice pe site-urile proprii mai multe documente publice
17.12.2023 | 22:51
Ce ar putea sa fie obligate sa faca scolile Proiectul de lege care ii va bucura pe multi parinti
Proiect de lege pentru mai multă transparență. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Concret, școlile ar putea fi obligate să publice pe site-urile proprii autorizaţia de securitate la incendiu şi autorizaţia sanitară de funcţionare, dar și Regulamentul de ordine interioară. Parlamentarii USR care au inițiat acest proiect legislativ susțin că în acest fel părinţii vor putea şti în ce condiţii învaţă copiii lor.

Școlile obligate să publice autorizațiile de funcționare

Deputatul USR de Brașov, Andrei Miftode, co-iniţiator al proiectului, subliniază că actualul cadru legislativ ascunde în fapt problemele grave de infrastructură și securitate ale școlilor din România. În opinia sa abia în momentul în care părinții vor ști în ce condiții învață copiii lor, abia atunci va exista suficientă presiune pe umerii autorităților să rezolve aceste probleme.

ADVERTISEMENT

„Primul pas în rezolvarea unei probleme este recunoaşterea faptului că ea există. Legea învăţământului preuniversitar ascunde problemele grave de infrastructură şi securitate ale şcolilor din România. Impresia generală este că sunt aspecte neimportante de care mai nimeni nu e interesat şi tocmai această aparentă nepăsare devine un factor care întreţine pericolul şi îl lasă să se amplifice.

Dacă această lege va ajunge la promulgare, imaginea şcolii româneşti se va impune ca aceea a unei instituţii preocupate cu adevărat de siguranţă”, a declarat deputatul Andrei Miftode. Parlamentarul arăta, în urmă cu câteva zile, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că Ministerul Educației a recunoscut că multe școli din țară nu au aceste autorizații.

ADVERTISEMENT

Deputatul Andrei Miftode a subliniat că părinții au dreptul și ar trebui să se poată informa ușor cu privire la condițiile din școlile în care învață copiii lor. El a subliniat că Ministerul Educației a recunoscut că multe școli nu au aceste autorizații pentru că nu au apă curentă și canalizare.

„La sfârşitul lunii octombrie am întrebat Ministerul Educaţiei dacă nu consideră că părinţii au dreptul să cunoască starea şcolii în care studiază copilul lor. Sunt multe şcoli fără autorizaţii sanitare de funcţionare sau fără autorizaţii de securitate la incendiu. Părinţii ar trebui să se poată informa uşor cu privire la situaţia în care se află o unitate de învăţământ.

ADVERTISEMENT

Răspunsul ministerului a fost că principalul motiv pentru care şcolile nu au autorizaţie sanitară de funcţionare este că nu au apă curentă şi canalizare ori că au grupuri sanitare neconforme sau toalete în fundul curţii. A mai spus Guvernul că în şcoli, şi dacă nu au autorizaţia de securitate la incendiu, un plan de urgenţă tot există. În puţine cuvinte, multe şcoli nu îndeplinesc standardele minimale, dar nu vor să recunoască şi atunci se inventează scuze care funcţionează pe post de autorizaţii”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Obligația autorităților locale

Senatorul USR Irineu Darău, un alt co-iniţiator al proiectului, a precizat la rândul său că în cazul în care unitățile școlare nu au aceste autorizații de securitate la incendiu sau cele sanitare, responsabilitatea cade în seama autorităților locale.

ADVERTISEMENT

„Obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi a autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru unităţile de învăţământ preuniversitar cade corect în sarcina autorităţilor locale. Dar şcolile continuă să funcţioneze şi fără ele, iar părinţii nu ştiu în ce situaţie se află şcoala copilului lor. Este un gest de minim respect faţă de oameni publicarea acestor autorizaţii, dacă ele există sau, dimpotrivă, menţionarea faptului că şcoala e într-o situaţie mai dificilă, dacă nu îndeplineşte anumite standarde”, a declarat și senatorul Irineu Darău.

„Totuşi, mii de şcoli funcţionează fără să aibă ambele autorizaţii şi fără ca beneficiarii actului de educaţie să ştie acest lucru. Proiectul USR propune modificarea Legii învăţământului preuniversitar în sensul introducerii obligaţiei ca unităţile şcolare să afişeze pe site-urile proprii cele două autorizaţii. Dacă acestea nu există, şcolile vor fi obligate să aducă acest fapt la cunoştinţa publicului”, se arată într-un comunicat al USR.

ADVERTISEMENT