News

Ce atuuri mai are cuplul Firea-Pandele în PSD. „Nu sunt genul care se pot retrage din politică. Ei trăiesc din asta”

Analiștii politici sunt de părere că Gabriela Firea și Florentin Pandele nu vor accepta fără luptă trecerea în eșalonul doi al partidului
18.07.2023 | 12:03
Ce atuuri mai are cuplul FireaPandele in PSD Nu sunt genul care se pot retrage din politica Ei traiesc din asta
Ce putere mai are Gabriela Firea în interiorul PSD. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, luni, suspendarea Gabrielei Firea din funcția de președinte al organizației din Capitală și, mai mult, a evitat un răspuns privind posibilitatea ca fostul ministru să rămână candidatul social-democraților la alegerile locale. Trecerea pe linie moartă a Gabrielei Firea în PSD nu înseamnă însă că aceasta a rămas fătă atuuri, iar analiștii politici sunt de părere că familia Firea-Pandele nu va renunța la actuala poziție fără o luptă acerbă.

Incertitudine cu privire la reacția electoratului

Viitorul politic al Gabrielei Firea este tot mai incert. Luni, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că în Consiliul Politic Național s-a votat suspendarea Gabrielei Firea de la conducerea PSD București, în condițiile în care „nu există autosuspendare în statut”. Precizarea vine după ce, vinerea trecută, Gabriela Firea își anunța „cu mare tristețe” demisia din fruntea Ministerului Familiei și autosuspendarea din fruntea organizației locale a social-democraților.

ADVERTISEMENT

Liderul PSD, care în trecut a anunțat categoric că Gabriela Firea va fi candidatul PSD la alegerile pentru Primăria Capitalei, a refuzat luni să se pronunțe pe acest subiect, notând doar că „în acest moment nu avem alegeri locale, nici generale, nici europarlamentare. Vom vorbi atunci când este momentul”. Purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu, a spus și el despre candidatura acesteia că niciun scenariu nu este exclus și că „lucrurile sunt în dinamică”.

Chiar dacă în locul Gabrielei Firea la organizația PSD din București a fost numit Paul Stănescu, considerat un apropiat al acesteia, trebuie subliniat că acesta din urmă a fost mai mult un aliat de conjunctură, apropierea celor doi producându-se în timpul „regimului Dragnea” când oamenii din eșalonul doi al partidului căutau să balanseze puterea președintelui PSD.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, unele voci au lansat ideea că viitorul politic al Gabrielei Firea este ca și terminat, în condițiile în care șansele ei de a câștiga alegerile viitoare pentru Primăria Capitalei ar fi deja nule. Sociologul Barbu Mateescu este însă de părere că există încă multe necunoscute cu privire efectele scandalului cu azilurile de bătrâni, scandal care a condus deja la demisia a doi miniștri PSD. Acesta subliniază că nu putem ști care va fi percepția în rândul opiniei publice a acestui scandal peste șase sau nouă luni. Există astfel posibilitatea ca în viitorul apropiat acest scandal să fie uitat, iar Gabriela Firea să aibă o nouă șansă sau, din contră, scandalul să ia amploare, caz în care până și varianta unui loc pe listele pentru europarlamentare să nu mai convină social-democraților.

„Totul depinde de cum va fi percepută situație peste șase luni de zile sau chiar nouă luni, dacă vorbim de o candidatură la locale. Aici sunt niște variabile pe care nu le știe nimeni, nici noi și nici Gabriela Firea, ce alte scandaluri vor apărea – s-ar putea să descoperit că, prin comparație cu alții, Gabriel Firea este mult mai credibilă. De asemenea, s-ar putea ca, dacă agenda publică se aglomerează, scandalul să se șteargă un pic din memoria colectivă.

ADVERTISEMENT

Nu e foarte clar acum ce opțiuni va avea, și am impresia că dacă ea va intra într-o campanie, de exemplu pentru Primăria Bucureștiului, nu o va face doar pentru a strica jocurile PSD. Ea va vrea să câștige și cred că, dacă acest scandal se va stinge, nu este exclus ca ea să obțină un scor mai mare decât al candidatului PSD, sau chiar al PSD + PNL”, a declarat, pentru FANATIK, sociologul Barbu Mateescu.

Astfel, unul din atuurile Gabrielei Firea în lupta pentru putere în cadrul PSD pare a fi chiar susținerea pe care aceasta o are în rândul electoratului Capitalei. De altfel, cu trei zile înainte de a-și prezenta demisia din Guvern, Gabriela Firea și-a jucat acest atu prin anunțul făcut de Dan Voiculescu, liderul PUSL, care a anunțat că o susține pe aceasta pentru un nou mandat în fruntea Primăriei București. Practic, prin această mișcare PSD și Marcel Ciolacu au fost informați că posibila trecere a ei pe linie moartă nu va fi lipsită de consecințe – o viitoare candidatură de pe listele partidului lui Voiculescu va garanta mai mult ca sigur că viitorul candidat PSD va pierde cursa pentru primărie.

ADVERTISEMENT

Sociologul Barbu Mateescu subliniază că Firea a demonstrat deja că este un politician bătăios, și că este greu de crezut că ar putea intra în această luptă fără dorința de a o câștiga. Mai mult, în opinia sa, la București aportul organizațiilor de partid este unul mai puțin însemnat cu cel pe care-l aduc primarii în localitățile mai mici.

„Gabriela Firea este un om cu foarte multă energie, este o persoană foarte ambițioasă, foarte hotărâtă și nu trebuie subestimată. Dacă ea va intra în vreun scrutin anul viitor, nu o va face doar pentru a face o figură frumoasă. 

În București, mai mult ca în orice alt loc din România, importanța organizațiilor de partid este de altă factură. Funcțiile clasice de mobilizare pe care le-ar folosi, chiar în Voluntari PSD sau Florentin Pandele însuși, nu funcționează chiar la fel în Capitală. Ea are un electorat al ei dar este exact publicul de care PSD se teme, probabil cu cifre în spate, că a reacționat foarte dur la acest scandal – sunt pensionari care s-au uitat cu foarte multă groază și empatie la victimele abuzurilor din acele aziluri”, a declarat acesta, pentru FANATIK, subliniind că totul depinde de modul în care acest electorat se va poziționa peste șase luni față de dezvăluirile din scandalul azilurilor.

Familia Firea-Pandele nu va ceda fără luptă

Consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că atunci când avem în vedere poziția de putere a Gabrielei Firea în interiorul PSD cu privire la alegerile din 2024, trebuie discutată puterea și influența familiei Pandele-Firea, la pachet. În opinia acestuia, cu toate problemele născute din subiectul azilurilor de bătrâni, Gabriela Firea mai poate fi un om politic de prim rang în 2024. Consecința certă a acestui scandal este că șansele Gabrielei Firea de a câștiga un nou mandat de primar și de a fi candidatul PSD la alegerile locale au scăzut vertiginos. Totuși, acesta subliniază că un factor important este relația rece, uneori ostilă, din Firea și Marcel Ciolacu.

„Firea era într-o poziție antagonică față de Marcel Ciolacu în partid. Să ne amintim că cei doi au avut declarații publice, unul împotriva celuilalt, cel puțin indirecte. A părut că discuția dintre ei se tranșează prin faptul că Gabriela Firea a primit candidatura la primărie, Ciolacu a anunțat-o candidat de foarte devreme iar ea a anunțat că alegerile prezidențiale nu sunt un obiectiv, extrăgându-se din discuția privind posibilii candidați PSD.

Deci, înainte de această întâmplare exista o înțelegere între cei doi, dar fără ca aceștia să fie parte a aceleiași tabere. Ambii, bănuiesc, aflându-se în situația de a aștepta un moment de cotitură pentru a încerca o repoziționare. Momentul a venit în detrimentul Gabrielei Firea. Luni, Ciolacu, întrebat despre candidatura acesteia, a driblat spunând că nu sunt alegeri acum. Deci, de la declarația „Gabriela Firea este candidatul PSD și-l va bate pe Nicușor Dan” s-a ajuns la această declarație – ceea ce ne arată că, dacă liderul PSD reușește să mențină lucrurile de așa natură pe mai departe, nu o va nominaliza pe Gabriela Firea candidat”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul Adrian Zăbavă.

În opinia acestuia, o candidatură a Gabrielei Firea din partea unui alt partid ar „putea strica calculele PSD”, o situație ce nu poate fi exclusă, date fiind și declarațiile lui Marcel Ciolacu de după demisia Gabrielei Firea (atunci când a cerut demisii din partea președinților de consilii județene și a primarilor care au știut și n-au făcut nimic), declarații văzute ca un atac direct la adresa primarului Pandele. Potrivit consultantului politic, atât fostul ministru cât și primarul Pandele par deciși să lupte împotriva celor pe care-i cred vinovați de orchestrarea acestui scandal.

„Declarația doamnei Firea de după demisie arată că lasă ușile deschise pentru un conflict care va escalada între familia Firea-Pandele și PSD. E greu de crezut că „acei oameni care au dorit-o în afara competiției electorale, acesta fiind singurul motiv pentru scandalul recent”, după cum a spus dumneaei, – nu cred că acei oameni sunt doar din afara PSD. Sunt absolut sigur că în scurt timp Gabriela Firea și Florentin Pandele vor începe să spună mai mult, cu consecințe importante pentru relațiile de putere din PSD”, a mai declarat Adrian Zăbavă, pentru FANATIK.

De altfel, Florentin Pandele a făcut mai multe declarații „războinice” weekendul trecut spunând că va lupta cu oricine pentru a ieși învingător din acest scandal. Chiar dacă acesta nu a menționat pe nimeni în mod direct, cu atât mai puțin pe cineva din PSD, mesajul a venit în directă contradicție cu apelul lui Ciolacu ca cei responsabili să facă un pas în spate. Nu ar fi pentru prima dată când primarul Pandele, care este independent și mai mult ca sigur va câștiga un nou mandat în Voluntari în 2024, critică PSD-ul. În 2020, după ce Firea a pierdut alegerile în fața lui Nicușor Dan, Pandele a acuzat PSD-ul de înfrângerea soției sale, spunând că „au avut în curte o găină care face patru ouă pe zi și nu i-au dat grăunțe”.

„Sunt comandant de cursă lungă. Am trecut prin furtuni, incendii, credeți că mă mai sperii după 23 de ani de primărie? Mă voi lupta până la ultima picătură de sânge ca să-i înving. Totul e foarte bine regizat. Ne-au scos din bârlog. Dacă-și vedeau de treaba lor, poate sforăiam. Mi-am anunțat colegii nu mai candidez, le-am spus în urmă cu ceva timp. Îi anunț de astăzi că voi candida fie că sunt pe perfuzii”, a spus primarul din Voluntari.

Consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că nu există nicio șansă ca acest conflict să se termine printr-o înțelegere amiabilă, unde Gabriela Firea să accepte o poziție de rang secund în partid, departe de funcțiile importante. Într-un război dintre PSD și cei doi politicieni, nu ar putea fi exclusă o candidatură a Gabrielei Firea menită doar să se răzbune pe Marcel Ciolacu și PSD.

„Doamna Firea și domnul Pandele nu sunt genul de politicieni care se pot retrage din politică. Ei trăiesc din această politică. Ceea ce au construit și ceea ce patronează se poate prăbuși în 2024 și sunt absolut sigur că ambii vor acționa pentru a împiedica acest lucru. Și de aici, cerul este limita.

Vor încerca orice pentru a-și menține cât mai mult din puterea pe care au strâns-o și imperiul pe care l-au construit. Dacă asta va însemna candidatura Gabrielei Firea din partea altcuiva sau orice joc de felul ăsta, sunt absolut convins că se va întâmpla. Mi-e greu să cred că vor ajunge la un fel de înțelegere cu președintele PSD din care să se mulțumească cu niște poziții în rândul doi în 2024. E exclus așa ceva”, a declarat Adrian Zăbavă pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT