News

USR a vrut laudele, Gabriela Firea a căutat vinovații. Lupta de comunicare între cele două tabere în scandalul azilurilor

Dacă Firea a încercat să dea vina pe #rezist și USR în scandalul azilurilor de bătrâni, unii reprezentanți ai Uniunii au căutat să-și asume meritele demisiei ministrului familiei
17.07.2023 | 18:22
USR a vrut laudele Gabriela Firea a cautat vinovatii Lupta de comunicare intre cele doua tabere in scandalul azilurilor
Gabriel Firea în război cu USR și #rezist în scandalul azilurilor. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

USR a fost principalul partid de opoziție care a cerut în mod insistent demisiile miniștrilor PSD care au avut un rol în scandalul „azilurilor groazei” din Voluntari și în special a Gabrielei Firea, cea a cărei demisie a venit ultima. În răspuns, atât Gabriela Firea cât și soțul acestei, Florentin Pandele, au încercat să promoveze un scenariu în care vinovații pentru acest scandal sunt USR și #rezist.

USR a căutat laudele după demisia Gabrielei Firea

În momentul în care presa scotea la iveală legăturile apropriaților Gabrielei Firea cu azilurile din Ilfov unde bătrânii erau supuși unor tratamente inumane, presiunea opiniei publice și a liderilor opoziției s-a îndreptat spre Marcel Ciolacu pentru demiterea ministrului familiei. Ludovic Orban a vorbit de „complicitatea” liderului PSD în acest scandal, George Simion a cerut de la tribuna Camerei Deputaților demisiile miniștrilor sănătății, muncii și familiei (singura lui postare pe această temă), iar Dacian Cioloș a subliniat că la masa Guvernului este ținut „liderul unui clan politic periculos care a girat exploatarea bătrânilor”.

ADVERTISEMENT

Şi USR a avut un discurs dur la adresa celor care “au fost implicaţi” în scandalul căminelor. Cătălin Drulă a notat după demisia Gabrielei Firea că aceasta „pleacă din Guvern după 11 zile în care a mințit, a înfierat și a încercat să scape. Cine a protejat o structură mafiotă, care a torturat bătrâni, trebuie să dispară din viața publică”.

Totuși, comunicarea celor de la USR nu a funcționat perfect. Doi aleși ai partidului, europarlamentarul Vlad Botoș și deputatul Cristian Bordei, au avut mesaje publice prin care au încercat să-și asume meritele demisiei Gabriela Firea, asta deși ancheta DIICOT în acest caz a pornit de la o anchetă a jurnaliștilor Ovidiu Vanghele și Bianca Albu, publicată în luna februarie.

ADVERTISEMENT

„Presiunile USR dau roade! Ieri am scăpat de Budăi, azi de Firea”, a scris Cristian Bordei pe Facebook. Un mesaj similar a transmis și Botoș după demisia ministrului familiei. „Eu cred că este o victorie a noastră, a celor care încă suntem convinși că putem avea o țară demnă, o țară unde decidenților politici le pasă de oameni”, a scris acesta inițial. După o cascadă de comentarii negative acesta și-a updatat postarea, menționând că meritul „esențial” aparține jurnaliștilor de la Buletin de București și Centrul de Investigații Media.

Aceste derapaje de comunicare au încă ecou în spațiul online, unii dintre liderii partidului fiind acuzați că, la fel ca în cazul plagiatului lui Bode, partidul încearcă să-și asume niște merite nelegitime. Pe de altă parte, spre deosebire de episoadele anterioare, acum aceste mesaje nu au venit din partea liderilor partidului, iar ele au fost corectate imediat sub presiunea publică.

ADVERTISEMENT

„A fost un moment aparte, dar au trebuit să corecteze imediat. Deci presiunea publică a funcționat. A fost un europarlamentar și un parlamentar cu notorietate ceva mai mică, deci nu au fost figurile centrale. Ce se întâmplă este că USR este sub o blocadă mediatică destul de puternică.

Ăsta este un lucru resimțit foarte clar de liderii și membrii partidului, și într-un asemenea context poți să ai și genul ăsta de reacții. Adică o dorință de țâșni, de a semnala, de a încerca să comunici ceva într-un fel. Asta nu e însă o scuză, e doar o explicație”, a declarat, pentru FANATIK, sociologul Barbu Mateescu.

ADVERTISEMENT

Firea a căutat să mute vina pe cei de la USR

În partea mediatică a acestui scandal, atât Gabriela Firea, care a acuzat de la început atacurile la adresa ei că sunt menite a opri victoria la Primăria Generală a Capitalei, dar și Florentin Pandele, cel care a comunicat mai mult în ultimele zile, au încercat să mute vina asupra USR-ului. Fostul ministru a atacat prima USR-ul atunci când partidul condus de Cătălin Drulă i-a cerut demisia.

„USR nu se poate abţine şi se caţără iarăşi pe drama unor oameni”, a spus Gabriela Firea, acuzând o campanie politică la adresa ei. Au fost primele zile ale scandalului, atunci când unele instituții media apropiate de PSD au vorbit de „azilurile din Sectorul 1”, însă odată ce tot mai multe detalii din acest caz au apărut în presă iar Gabriela Firea a fost forțată să demisioneze singurul apărător al acesteia a rămas soțul ei, primarul orașului Voluntari – și el unul din vinovații morali din acest caz.

Ieșirile publice ale acestuia s-au îndreptat și ele împotriva USR-ului și a mișcării #rezist, o temă încă comună pe anumite canale de media. „De câteva zile s-a pornit o campanie împotriva Gabrielei Firea. (…) Sunt lansate de o publicație haștagistă, toate aceste lucruri sunt lansate de USR și se știe foarte bine și de ce se dorește acest lucru”, a declarat primarul din Voluntari care a amenințat cu un răspuns pe măsură. „Ne-au scos din bârlog! Dacă își vedeau de treaba lor poate sforăiam! USR-ul este distrugerea poporului român!”, a mai spus Pandele care, la o altă televiziune, a completat spunând că „USR este răul României”.

Consultantul politici Adrian Zăbavă este de părere că modul în care familia Pandele-Firea a comunicat în această criză a avut numeroase erori, și pare să fi accelerat demisia acesteia din fruntea Ministerului Familiei.

„E greu de analizat comunicarea de criză a familiei Firea-Pandele. Cert e că au existat greșeli importante acolo și, în anumite momente, nu a părut decât că se adâncesc și mai tare prin ceea ce spun. Toată apărarea asta construită în încercarea de a găsi un alt vinovat și de a înfiera un alt vinovat, un scenariu care nu avea credibilitate pentru că era evident că nu exista o legătură între USR și povestea azilurilor, deci scenariul ăsta era greu să aibă credibilitate, ceea ce nu a făcut decât să atragă și mai mult atenția asupra lor”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

Sociologul Barbu Mateescu este de părere că atacurile venite dinspre tabăra Gabrielei Firea spre USR și #rezist nu este neapărat o surpriză și a subliniat că aceste atacuri ajută de fapt partidul condus de Cătălin Drulă. Chiar dacă atacurile la adresa USR în acest caz ar fi avut șanse doar la un anumit public, specialistul susține că pentru Gabriela Firea nici nu erau multe alternative.

„Faptul că Firea atacă USR e un act banal, pentru că sunt anumite spații unde pentru orice este de vină USR, ceea ce e mai mult amuzant. Ajută ambele tabere. Mai ales în contextul ăsta, ajută foarte mult USR-ul. Când un om care a comis ceva extraordinar de grav, opinia publică, prin definiție, se va uita cu simpatie la tine. 

E o situație din care ambele tabere beneficiază. Aceeași dinamică o vedem între AUR și USR, AUR este foarte fericit să arată că „noi nu suntem USR”, iar USR este extaziat să se afle în spațiul public că „AUR este radical diferit de USR”. Toată lumea vorbește cu propriul ei public. Acum, pe cine să dea vina și Gabriela Firea? Totul a pornit de niște ONG-uri, de la presa independentă – deci, nu prea avea pe cine să atace. Au făcut tot posibilul să țină subiectul închis la televiziuni din februarie și până acum, ce puteau să facă acum?”, a mai declarat, pentru FANATIK, sociologul Barbu Mateescu.

Vasile Bănescu, acuzat și el

O altă ieșire publică, la fel de surprinzătoare, a fost atacul la adresa lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, cel care în acest scandal a avut numeroase ieșiri publice în care a criticat lipsa de moralitate și falsa religiozitate a vinovaților din acest caz. Primarul din Voluntari, într-una din ieșirile sale publice, l-a acuzat de faptul că ar fi de fapt un membru #rezist.

„Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, acest individ care se crede o „instituție independentă”, sau mai bine zis „dependentă de altă instituție”, și-a descoperit de câteva zile și vocația de instanță morală, de la înălțimea căreia, înveșmântat în straie #rezist, dă sentințe în societate pe seama dramelor unor bătrâni chinuiți de niște netrebnici!”, a scris Florentin Pandele, pe Facebook, săptămâna trecută.

Anterior, într-o altă declarație publică, acesta critica una din postările lui Vasile Bănescu, susținând că prima reacție a fost să creadă că e „postarea unui membru USR”. „Îmi aduc aminte când Gabriela Firea era primarul general al Capitalei. În litera și spiritul legii erau aprobate fonduri pentru bisericilor, fonduri pentru construirea catedralei Mântuirii Neamului, se lansase că nouă ne plac spațiile mici”, a notat apoi primarul orașului Voluntari.

Sociologul Barbu Mateescu este de părere că reacția celor doi la adresa Bisericii Ortodoxe a fost un episod complet diferit de atacurile la adresa USR, fiind ceea ce a părut să trezească „furia” acestora.

„Nu a fost aici o idee pe care ei să o aducă în spațiul public, ci au trebuit să reacționeze la ceea ce a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, și au fost oarecum dezechilibrați de această situație. Furia lor a fost reală aici. Nu a fost un joc de comunicare banal. A fost o furie reală pentru că au crezut, și în mare parte a istoriei post-decembriste a României așa era – că dai niște bani undeva și omul ăla te protejează, ca în Sicilia, sau măcar tace din gură.

Și au fost destul de șocați, iar Pandele a fost foarte sincer: „eu am dat bani ca să tăceți din gură”, „eu am dat bani ca să mă susțineți când comit niște chestii grave”. Vorba aceea din epoca comunismului „oameni suntem”, îți fac o favoare, și tu-mi faci o favoare. E o încălcare a unor norme tacite de comportament străvechi în anumite spații din mentalul colectiv”, a declarat Barbu Mateescu pentru FANATIK.

 

ADVERTISEMENT