News

Ce au descoperit polițiștii într-un cătun din Suceava unde trăiesc zeci de copii. N-ar mai trebui să existe așa ceva în 2024

O acţiune a poliţiştilor într-un sat din Suceava a scos la iveală condiţiile de Ev Mediu în care trăiesc zeci de familii împreună cu copiii lor.
09.03.2024 | 18:11
Ce au descoperit politistii intrun catun din Suceava unde traiesc zeci de copii Nar mai trebui sa existe asa ceva in 2024
Condiţiile în care trăiesc copiii din Şcheia sunt de Ev Mediu Foto: IPJ Suceava
ADVERTISEMENT

Deşi trăim într-o epocă a transformărilor tehnologice profunde, iar gadget-urile şi device-urile ne invadează vieţile până în cele mai mici amănunte, realitatea din jurul nostru nu se asortează deloc cu percepţiile pe care ni le dau experienţele virtuale pe care le trăim zilnic.

Un adolescent de 18 ani nu are acte şi nu figurează în evidenţele autorităţilor

Oricât ar părea de greu de crezut, nu departe de această Românie modernă există una rămasă în Evul Mediu, unde nu a ajuns nici măcar alfabetizarea. Ce au descoperit inspectorii sociali acolo este de natură să şocheze.

ADVERTISEMENT

Alerta a fost dată după ce zeci de elevi din satul suceavean Şcheia au acumulat, fiecare, cel puţin 100 de absenţe la şcoală, iar poliţiştii au organizat o acţiune pentru a verifica situaţia familiilor din care provin copiii.

Adevăratul şoc a venit în timpul verificării cărţilor de identitate şi certificatelor de naştere, când poliţiştii au identificat un tânăr, despre care se presupune că ar avea aproximativ 18 ani, tânăr care nu figurează în niciuna dintre evidenţele autorităţilor.

ADVERTISEMENT

Acesta nu a fost declarat la naştere şi, prin urmare, nu are niciun act de identitate. Părinţii spun că băiatul s-a născut în octombrie 2006 şi au recunoscut că nu au făcut demersuri pentru a-l declara.

Poliţiştii au solicitat Primăriei comunei Şcheia să finalizeze procedura legală pentru stabilirea cu exactitate a datei şi locului naşterii tânărului, urmând ca ulterior să se emiteră certificatul de naştere, care să ateste oficial că adolescentul este cetăţean.

ADVERTISEMENT

“Împreună cu reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava au fost efectuate verificări la 25 familii.

Cu această ocazie au fost vizaţi 32 minori care au fiecare peste 100 absenţe nemotivate de la orele de curs, urmărindu-se prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, prevenirea delicvenţei juvenile şi victimizării minorilor, ocazie cu care au fost luate în monitorizare 3 familii de către reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava”, a transmis Poliţia judeţeană Suceava.

ADVERTISEMENT

Cu ocazia acestei acţiuni, poliţiştii au distribuit pliante şi ghiduri de prevenire, amintindu-le părinţilor că au obligaţia de a-şi trimite copiii la şcoală. Dacă în mod nejustificat îl împiedică pe copil să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu sunt pasibili de de pedeapse cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă.

 

 

ADVERTISEMENT