Life

Ce au nevoie să știe toți românii care stau la curte. Cine trebuie să ridice, de fapt, gardul între vecini. Aceste persoane sunt obligate să-l plătească

Informația pe care e bine să o cunoască toți oamenii care stau la curte. Cine are obligația să construiască gardul dintre case.
08.12.2023 | 18:00
Ce au nevoie sa stie toti romanii care stau la curte Cine trebuie sa ridice de fapt gardul intre vecini Aceste persoane sunt obligate sal plateasca
Informația pe care e bine să o cunoască toți oamenii care stau la curte. Cine are obligația să construiască gardul dintre case. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Ce trebuie să știe toți românii care stau la curte. Cine trebuie să ridice, de fapt, gardul între vecini. Aceste persoane sunt obligate să-l plătească. Ce spune Codul Civil despre înălțimea maximă a spalierelor care se folosesc.

Informația pe care e bine să o cunoască toți oamenii care stau la curte. Cine are obligația să construiască gardul dintre case

Informația pe care e bine să o cunoască toți oamenii care stau la curte. Cine are obligația să construiască gardul dintre case, conform prevederilor legale în vigoare în România. Spalierii trebuie să aibă o anumită înălțime.

ADVERTISEMENT

Dacă ești în situația în care ți-ai cumpărat casă și trebuie să ridici gardul e bine să te consulți mai întâi cu vecinul. Legea spune că separarea dintre locuințe trebuie să fie construită în mod obligatoriu de ambii proprietari.

„Oricare dintre vecini îi poate obliga pe proprietarii fondurilor învecinate să contribuie la construirea unei despărţituri comune”, scrie în articolul 662 din Codul Civil, conform agrointel.ro.

ADVERTISEMENT

Terminologia tehnică din legislație mai arată că gardul dintre vecini se mai numește gard comun și este considerat o despărțitură. Aceste despărțituri dintre două fonduri pot fi formate din ziduri, șanțuri și altele asemenea.

Ce se întâmplă dacă vecinii nu se înțeleg legat de gardul comun

Legislația spune și ce se întâmplă dacă vecinii nu se înțeleg legat de gardul comun. În situația în care apar conflicte, iar vecinul a construit un gard pe terenul care îi aparține, acesta nu poate fi dărâmat de celălalt fără o decizie a instanței de judecată.

ADVERTISEMENT

Cât despre dreptul de proprietate al gardului dintre vecini, ei bine, și aici există motiv de dispută de foarte multe ori. Articolul 666 din Codul Civil – Gard între Vecini precizează că dobândirea coproprietății asupra despărțiturii comune poate fi dobândită de celălalt.

Acesta trebuie să plătească jumătate din valoarea actualizată a materialelor și manoperei folosite și după caz, chiar jumătate din valoarea terenului pe care gardul respectiv a fost construit. De asemenea, gardul trebuie să fie de maxim 2 metri.

ADVERTISEMENT

„Înălțimea gardului dintre vecini este de maximum 2 metri cu derogările de rigoare. Un gard despărțitor între vecini nu trebuie să încalce nici dreptul la proprietate și posesie al vecinului.

Nu trebuie să fie amplasat doar pe o singură parte a unei proprietăți și în același timp trebuie să permită și scurgerea apei de pe el, pe ambele fonduri de proprietate”, mai arată Codul Civil.

ADVERTISEMENT
Tags: