Life

Creatura din România pe care mulți au crezut-o moartă. Românii care stau la curte o pot vedea începând cu luna noiembrie. Ce trebuie să faceți neapărat dacă o întâlniți

Creatura pe care mulți au crezut-o moartă și care apare în curțile românilor în această lună. Cum să procedați dacă o întâlniți.
19.11.2023 | 07:00
Creatura din Romania pe care multi au crezuto moarta Romanii care stau la curte o pot vedea incepand cu luna noiembrie Ce trebuie sa faceti neaparat daca o intalniti
Creatura apare în grădini și este utilă mediului înconjurător. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

O creatură de care mulți oameni se sperie când o văd va apărea în curțile românilor în noiembrie. Este luna în care acest animal, aflat pe cale de dispariție, intră în perioada de hibernare. Abia la primăvară ”va reveni la viață”, în martie.

Ce creatură apare prin curțile românilor în noiembrie. Cum trebuie procedat dacă o întâlniți

Noiembrie nu este doar ultima lună a anotimpului de toamnă, ci și perioada când animalele sunt pe ultima sută de metri cu faza de hibernare. Ele își caută cel mai bun culcuș pentru iarnă, iar unele găsesc refugiu chiar în curțile românilor, în special în grădină.

ADVERTISEMENT

Mare atenție dacă stați la curte și dați din întâmplare peste un arici. Ați putea crede că este mort prima dată, deoarece se află în acest sezon într-o stare latentă, fiindcă corpul începe să-i reacționeze ca în etapa de hibernare. Nu-l răniți, ci trebuie să-l lăsați să-și găsească un loc de dormit sau chiar să-i creați voi unul.

Ariciul se consideră mai în siguranță să hiberneze în curtea unui om, în pământ sau sub diferite ascunzișuri din lemn. Spre deosebire de alte animale care hibernează, ariciul va fi într-un proces de semi-somn. Atunci când va simți valori termice între 12 și 60 grade Celsius, va ieși să se mute.

ADVERTISEMENT

Din cauză că va avea o frecvență ridicată a bătăilor inimii, ariciul poate ceda temperaturilor scăzute și poate să nu mai miște dintr-o dată pe solul rece. Nu-l lăsați nemișcat, ci ajutați-l. Cea mai naturală soluție este rezervarea unui loc într-un colț liniștit și protejat din grădină.

O grămadă de frunze uscate, o stivă de lemn sau un adăpost special pentru arici vor fi de mare ajutor pentru acest animal. Îi puteți construi un iglu din crengi tăiate, vreascuri și frunze, precum o cupolă cu un spațiu interior și un acces fortificat.

ADVERTISEMENT

Totodată, îi puteți construi o cetate specială ariciului. Cum? O porțiune din sol se acoperă cu nisip și scânduri din lemn fixate, în așa fel încât spațiul interior să fie liber și să nu aibă contact direct cu substratul, dar și să fie ferit de umiditate. Interiorul se acoperă cu frunze, crengi uscate și paie.

Cetatea unui arici trebuie să aibă o înălțime de ccca 80 cm și aflați că ingluuri gata făcute se găsesc și în comerț, la prețuri avantajoase. Acum, după toate aceste detaliate, probabil vă întrebați de ce să salvați un arici, care vă poate înțepa?

ADVERTISEMENT

De ce să salvezi un arici

Ariciul este un animal foarte util la casa omului, cum s-ar spune. Asta deoarece mănâncă unele dintre cele mai înfricoșătoare specii, precum șerpii, chiar și pe cei veninoși, viperele sau alte tipuri. Ariciul te scapă de șoareci, broaște, gândaci cu blister sau gândaci solizi, păroș.

Ariciului nu-i este afectat în niciun fel corpul dacă se va hrăni cu specii otrăvitoare, fiindcă are un corp rezistent la otrăvuri. Drept urmare, nu este de mirare de ce unii oameni au ariciul ca animal de companie. Îl hrănesc în general cu greieri de casă, care se găsesc în comerț.

ADVERTISEMENT
Tags: