Life

Ce au pățit patru tinere după ce au închiriat un apartament în Brașov: “Nu ne-am gândit că viețile ne-ar putea fi puse în pericol”

Patru tinere au avut parte de momente teribile după ce au închiriat un apartament în Brașov. Viețile lor au fost puse în pericol.
09.03.2023 | 23:35
Ce au patit patru tinere dupa ce au inchiriat un apartament in Brasov Nu neam gandit ca vietile near putea fi puse in pericol
Ce au pățit patru tinere după ce au închiriat un apartament în Brașov. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Patru tinere au trecut prin momente cumplite după ce au închiriat un apartament în Brașov, chiar în centrul orașului. Acestea au fost intoxicate cu monoxid de carbon din cauza scurgerilor de gaz.

Patru tinere, clipe de coșmar după ce au închiriat un apartament în Brașov

În februarie, patru tinere studente au închiriat un apartament în Brașov, de la Diana Codreanu, soția consilierului local PNL din Brașov Adrian Codreanu. Acestea au trăit clipe de coșmar după ce viețile lor au fost puse în pericol.

ADVERTISEMENT

Laura, Mădălina, Lorena și Simona, toate având puțin peste 20 de ani, sunt studente și au decis să-și petreacă un weekend la Brașov în februarie. Prima studiază Informatica la București, iar celelalte trei sunt studente la Medicină în Craiova.

Decizia de a merge la Brașov a fost luată din scurt, așa că au decis să închirieze pe Booking un apartament aflat chiar lângă Piața Sfatului. Pentru trei nopți, fetele au plătit, în total, 700 de lei.

ADVERTISEMENT

“Avea notă mare pe Booking, arăta ok în poze. Nu ne-am mai uitat la mesajele celorlalți turiști, în recenzii, am rezervat direct”, a declarat Lorena pentru Libertatea.

În dimineața zilei de 16 februarie, cele patru au plecat la Brașov, cu trenul din Craiova. Au ajuns la cazare în jurul orei prânzului, atunci când au apărut primele semne de întrebare cu privire la apartament, dar pe care nu le-au luat în seamă la momentul respectiv.

ADVERTISEMENT

Atunci când au ajuns, un domn făcea curățenie. În casă era frig, toate ușile și geamurile erau deschise. Atunci când l-au întrebat pe bărbat de ce e totul deschis, acestea le-a spus că preferă să aibă aer curat atunci când face curățenie și că înainte au stat niște băieți care au fumat înăuntru. Fetele nu au simțit nimic în acel moment.

Bărbatul le-a mai spus tinerelor să nu umble la centrala termică din casă, care funcționează pe gaz. Aceasta era montată pe colț, lângă ușa băii. Aerisirea se face pe sus, printr-un furtun asemănător celor la care sunt conectate hotele de la bucătărie. Spatele centralei nu era acoperit, astfel că flacăra de dinăuntrul ei se poate vedea cu ușurință.

ADVERTISEMENT

Apartamentul este, de fapt, un studio cu două paturi. Unul este de o persoană, situat lângă centrală, iar altul este mai mare de două persoane, fiind despărțite de un perete.

Când au început fetele să se simtă rău

Cele patru studente au ieșit în oraș ziua, iar seara, la câteva ore după ce s-au întors în apartament, au început să se simtă rău. Au avut, inițial, dureri de cap, crezând că este vorba doar despre o răceală, amplificată de oboseală. “Am crezut că suntem doar răcite și obosite. Ne-am îndopat cu paracetamol”, a povestit Lorena.

În următoarea noapte, pe 17 februarie, fetele s-au simțit și mai rău. Durerile de cap erau mai puternice, iar alte simptome au fost o stare generală de rău și somnolență. Mai mult, fetele simțeau că nu mai pot respira așa cum trebuie.

Una dintre chiar s-a plâns de înțepături în inimă. Au adormit în jur de ora 12 noaptea, crezând că au acest simptome din cauza răcelii, combinată cu oboseala. Au dormit cu geamurile deschise pentru a avea aer.

“Ne-am făcut toate baie în seara aia și cred că centrala a funcționat cu toată puterea. Simțeam că e aerul greu în cameră, dar am crezut că rămânem fără oxigen din cauza flăcării, pentru că flacăra ardea oxigenul din încăpere. Am dormit cu geamurile deschise, ca să avem aer”, a adăugat Lorena.

La 4 dimineața, una dintre fete s-a trezit cu frisoane și stare de leșin. Aceasta a vomitat de mai multe ori și abia se mai putea ține pe picioare, dar a reușit să o trezească pe una dintre prietenele ei pentru a-i cere ajutorul. Nici celelalte fete nu se simțeau deloc bine.

“M-a trezit pe mine, celelalte două colege nici nu se puteau ridica din pat. Le-am lăsat geamul deschis și am plecat noi două la farmacie. Mă durea și pe mine în continuare capul rău”, a mai dezvăluit Lorena.

Aceasta a chemat ambulanța, iar medicii veniți la fața locului au realizat că fetele au fost intoxicate cu monoxid de carbon, judecând după simptomele avute. Presupunerile cadrelor medicale au fost confirmate la spital.

“M-au pus să le sun urgent pe celelalte colege să le spun să iasă din cameră”, a mai declarat Lorena. Ulterior, medicii au contactat Poliția, pompierii și Distrigaz pentru a cerceta apartamentul.

Fetele și-ar fi putut pierde viața

Cei de la Distrigaz au oprit centrala. Potrivit raportului pe care l-au întocmit, aceasta era defectă și avea pierderi de gaz pe interior. În plus, coșul pe care ar fi trebuit să fie eliberat gazul nears (monoxidul de carbon), era înfundat.

Bărbatul care făcea curățenie în apartament a fost chemat de polițiști și le-a spus fetelor că pot dormi în continuare în apartament, cu toate că centrala avea pierderi de gaz.

“Nu m-am gândit nicio clipă că este scăpare de gaze. Nu ne-am gândit că, mergând în vacanță, viețile ne-ar putea fi puse în pericol. Domnul care făcea curățenie când am venit, chemat de polițiști, ne-a zis să dormim în continuare acolo, că ne dă el gazul mai încet”, a mai povestit Lorena pentru sursa citată. mai sus.

Fetele au stat în jur de 3 – 4 ore la spital, conectate la oxigen, care este singurul tratament posibil pentru un asemenea caz. “Ni s-a spus că am avut 10% concentrația de monoxid de carbon în sânge”, a spus Lorena. Monoxidul de carbon este un gaz inodor și incolor, produs prin arderea incompletă a unor gaze.

Simptomele intoxicării cu monoxid de carbon sunt durerile de cap sau de stomac, “înțepăturile” în inimă, stările de leșin și de vomă, precum și confuzia, amețelile, somnolența și pulsul rapid. După ele urmează pierderea conștiinței. O expunere îndelungată la gaz poate rezulta în sechele neurologice sau chiar decesul.

“Încă trei-patru ore expuse la monoxid ar fi însemnat, pentru fete, risc majorat de deces. Expunerea la monoxid de carbon noaptea, mai ales iarna, când de obicei camera nu e ventilată, când încălzirea trebuie să funcționeze, duce la risc ridicat de deces”, a explicat Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

Cine este Diana Codreanu, proprietar apartamentului cu pricina

Locația în care au stat fetele are nota 8,1 pe Booking, iar acum apare indisponibilă pentru rezervare. Diana Codreanu este soția consilierului local PNL Adrian Codreanu. La un moment dat, acesta făcea parte din două partide, UNPR și PNL.

Diana Codreanu mai are alte două spații de cazare în administrare, ambele situate în centrul Brașovului. Contactată de Libertatea, aceasta a refuzat să răspundă la întrebări, spunând că “nu dau informații așa, prin telefon”.

Soția consilierului local le-a spus fetelor că vrea să rezolve situația “pe cale amiabilă”, deoarece “nu vreau să mă sustrag răspunderii, în niciun caz”. Tinerele au afirmat că vor să meargă în instanță după incidentul care le-ar fi putut fi fatal. Acestea au depus deja plângere la Poliție.

Mai mult, Diana Codreanu le-a spus fetelor că acesta a fost un caz izolat și că centrala nu a avut niciodată probleme. Potrivit comentariilor lăsate de turiști pe Booking, proprietara știa, de fapt, de această problemă.

ADVERTISEMENT
Tags: