Life

Ce bacșiș se lasă, de fapt, în străinătate. În unele zone procentul e incredibil

Când mergem la un restaurant, ori cu un taxi, obișnuim să oferim un bacșiș. Și totuși ce sumă trebuie să lăsăm în străinătate spre deosebire de România?
09.04.2023 | 16:12
Ce bacsis se lasa de fapt in strainatate In unele zone procentul e incredibil
Ce bacșiș se lasă, de fapt, în străinătate. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Atunci când călătorești în străinătate ar fi bine să fii atent la bacșiș. Procentele pot fi diferite în funcție de locul în care alegi să mergi, astfel că ar fi bine să ții cont de aceste aspecte. De asemenea, contează și serviciul pentru care alegi să lași bacșiș.

Țările în care bacșișul este interzis

Cei de la Hawaiian Islands au efectuat un studiu în 162 de țări pentru a vedea ce bacșiș trebuie lăsat. Studiul a avut la bază ghidurile TripAdvisor pentru fiecare stat. În urma rezultatelor se observă că în anumite țări, bacșișul este, de fapt, o parte integrantă a culturii serviciilor.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, în Statele Unite, fie că vrei o cafea, comanzi o mâncare la domiciliu, sau mergi la un hotel, ar fi bine să iei în calcul și bacșișul. De cealaltă parte, în alte țări acesta este interzis și poate să fie chiar respins în anumite cazuri.

Ce se întâmplă dacă alegi să mergi la un bar sau un restaurant în Statele Unite? Pregătește-te, pentru că aici bacșișul recomandat este de 20%. De cealaltă parte, dacă alegi să mergi într-o astfel de locație în țări precum Coreea de Sud, China, ori Japonia, aici, bacșișul este considerat o insultă. La fel se întâmplă și în restaurantele din India.

ADVERTISEMENT

Și nu doar în Statele unite avem bacșiș de 20%. Dacă mergi în Serbia, Canada, ori Republica Dominicană și aici bacșișurile așteptate sunt de 20%. În alte 66 de țări incluse în studiu în schimb avem un bacșiș de 10%, de altfel ca și în România. 

Sunt și țări în care bacșișul este obligatoriu. Îl vei vedea pe bonul fiscal, astfel că vom fi nevoiți să îl achităm. Dacă ajungi într-un hotel din Statele Unite de exemplu, ar fi bine să știi că și ”sfaturile” personalului se plătesc. Aici trebuie să oferi între 2 și 5 dolari.

ADVERTISEMENT

Ce bacșiș trebuie să lași unui șofer de taxi

De cealaltă parte, într-un hotel din Thailanda, Sri Lanka, ori Argentina, bacșișul este doar 50 de cenți. În Mexic, ori Brazilia pe de altă parte avem un bacșiș de până la doi dolari în cazul personalului hotelului, conform celor de la Hawaiian Islands. 

Ce se întâmplă însă dacă vrem să călătorim cu un taxi? Fie că vorbim despre aplicații de ridesharing, precum Uber ori Lyft, lucrurile diferă de la o țară la alta. Spre exemplu, în 88 de țări, șoferii nu așteaptă niciun fel de bacșiș pentru cursa oferită.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, dacă ajungi în Suedia, Maroc sau India, vei observa că șoferul rotunjește tariful, astfel încât să aibă și el un mic bacșiș. De cealaltă parte, în alte 21 de țări care au participat la studiu inclusiv Canada, bacșișul șoferilor este 10% din prețul călătoriei.

În Statele Unite în schimb avem un bacșiș mai mare, de 15% pentru o astfel de cursă. Lucrurile diferă deci, în funcție de serviciu, dar și de regulile impuse. Astfel, este bine să iei în calcul aceste aspecte atunci când vrei să mergi într-o vacanță.

ADVERTISEMENT
"Dormim în camere separate noaptea". Adevărul despre căsnicia lor, cei doi formează unul dintre cele mai solide cupluri
Ucrainenii fac prăpăd după ce au primit muniție pentru HIMARS. Arme valoroase ale...
Ucrainenii fac prăpăd după ce au primit muniție pentru HIMARS. Arme valoroase ale Rusiei, distruse una câte una
EXCLUSIV | Gică Popescu, petrecere secretă la Ciolpani, cu peste 100 de invitați!...
EXCLUSIV | Gică Popescu, petrecere secretă la Ciolpani, cu peste 100 de invitați! Un preot a oficiat uniunea, iar Gică Hagi a fost prezent la eveniment. FOTO
Staţiunea de pe litoral cu cele mai ieftine cazări de Rusalii. Sunt şi...
Staţiunea de pe litoral cu cele mai ieftine cazări de Rusalii. Sunt şi oferte all inclusive
Cea mai cunoscută amantă din România a avut un mesaj direct despre bani:...
Cea mai cunoscută amantă din România a avut un mesaj direct despre bani: E foarte bine să fii materialist
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
GATA cu TELEFOANE în ȘCOLI! Se fac ȘI cursuri ONLINE! Ministerul EDUCAȚIEI a...
GATA cu TELEFOANE în ȘCOLI! Se fac ȘI cursuri ONLINE! Ministerul EDUCAȚIEI a DECIS
Cum a aflat make-up artistul vedetelor că are cancer. Mesajul dureros transmis de...
Cum a aflat make-up artistul vedetelor că are cancer. Mesajul dureros transmis de soț
Cel mai râvnit burlac din România, sub papucul unei femei. Cum l-a dresat
Cel mai râvnit burlac din România, sub papucul unei femei. Cum l-a dresat
Scandal-monstru la concert la Coldplay după ce oamenii au plătit sute de lei...
Scandal-monstru la concert la Coldplay după ce oamenii au plătit sute de lei pe bilete. Organizatorii au oprit spectacolul!
Reacția Jandarmeriei după ce Diana Șoșoacă s-a îmbrâncit cu jandarmii lângă un camion...
Reacția Jandarmeriei după ce Diana Șoșoacă s-a îmbrâncit cu jandarmii lângă un camion cu buletine de vot, în Sectorul 3
Reghecampf a pus iar Poliția pe Prodanca! Circ și scandal monstru între cei...
Reghecampf a pus iar Poliția pe Prodanca! Circ și scandal monstru între cei doi: „M-au sunat vecinii că soțul meu vrea să fure ceva”