Ordonanța de urgență, pusă marți în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației, detaliază cerințele pentru participarea la concursurile programate în această vară.
În noul proiect, este reconfirmată intenția ministerului de a elimina condiția ca toți candidații să fie membri ai corpului de experți în management educațional, eliminare despre care opoziția susține că ar amplifica procesul de politizare din sistem.
În schimb, este introdusă condiția ca, pentru obținerea postului vizat, candidații trebuie să ia cel puțin nota 7 la proba scrisă ca să poată promova în etapa finală, cea a interviului.
Renunțarea la selectarea cadrelor de conducere din sistemul educațional exclusiv din corpul experților în management educațional este motivată prin nevoia deținătorii acestor funcții să fie aleși dintr-un număr mai mare de candidați.
„Analizând într-un mod obiectiv nevoile sistemului național de învățământ, din perspectiva asigurării unui management de calitate, s-a ajuns la concluzia că se impune o lărgire a bazei de selecție a personalului apt să se înscrie la concursul pentru ocuparea funcției de director/director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar, astfel încât să se realizeze o selecție mai riguroasă a resursei umane și să se realizeze o reevaluare a criteriilor de performanță în actul de management educațional”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.
În continuare, membrii corpului de experți vor putea candida la funcțiile de director de școală sau inspector școlar, dar concursul este deschis și pentru o serie de cadre didactice care nu sunt în acest corp, dar îndeplinesc o serie de condiții.
Astfel, candidații la funcțiile de director vor trebui să aibă diplomă de licenţă sau atestat de echivalare, să fi obținut definitivatul și să aibă cel puțin cinci ani vechime în învățământ.
La concursul național pentru ocuparea funcției de conducere din inspectoratele școlare şi de director al casei corpului didactic se pot înscrie și cadrele didactice titulare care îndeplinesc următoarele condiții: diplomă de licenţă;
titlul de doctor sau gradul didactic I.
Pentru ocuparea funcţiilor de îndrumare şi de control din inspectoratele şcolare se pot înscrie în concurs cadrele didactice titulare care nu au calitatea de expert în management educaţional, dar care au diplomă de licenţă și gradul didactic I sau II.
În paralel cu relaxarea condițiilor de înscriere la concurs, Ministerul Educației a decis să stabilească o notă minimă pentru proba scrisă astfel încât să nu existe situații în care un post de director să fie obținut de un candidat care a luat o notă mică.
„Candidații înscriși la concursurile pentru ocuparea funcțiilor de director/director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar, director al casei corpului didactic precum și pentru ocuparea funcţiilor de conducere, îndrumare şi de control din inspectoratele şcolare trebuie să obțină minimum nota 7 (șapte) la proba scrisă pentru a promova în etapa finală de interviu”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență prin care este modificată Legea educației naționale.
Inițial, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică, la începutul acestei luni, un proiect de ordonanță de urgență prin care era doar eliminată condiția apartenenței la corpul experților în management public a candidaților la funcțiile de directori și inspectori școlari, însă acel proiect nu detalia condițiile pe care vor trebui să le îndeplinească aspiranții la aceste posturi.
Corpul experților în manangement educațional a fost constituit în urmă cu aproape 10 ani, iar obligația ca funcțiile de conducere să fie ocupate doar de către membri ai acestui corp a limitat posibilitatea unor numiri arbitrare sau pe criterii politice. Proiectele de ordonanță nu prevăd desființarea acestui corp însă îl fac irelevant din moment ce specializarea suplimentară nu aduce niciun beneficiu.