Life

Ce conțin, de fapt, crenvurștii de porc din Lidl, Kaufland, Carrefour sau Auchan. Ce marcă are cel mai mare conținut de carne

Crenvurștii din comerț, plini de E-uri și de aditivi nocivi pentru organism. Mulți români nu citesc etichetele și nu știu ce pun pe masă.
02.03.2024 | 18:46
Ce contin de fapt crenvurstii de porc din Lidl Kaufland Carrefour sau Auchan Ce marca are cel mai mare continut de carne
De ce trebuie să citești mereu eticheta crenvurștilor din Lidl sau din Kaufland. Sursa foto: Lidl, Canva
ADVERTISEMENT

Crenvurștii sunt unul dintre alimentele preferate de către români. Pentru că sunt versatili și pot fi consumați în diverse combinații alimentare, crenvurștii sunt prezenți pe mesele multor români. Aproape că nu este supermarket care să nu aibă astfel de produse, dar puțini sunt românii care citesc etichetele pentru a afla ce marcă conține mai multă carne.

Câtă carne conțin, de fapt, crenvurștii din supermarketurile din România

Atunci când mergi la cumpărături, trebuie să ai o listă de la care să nu te abați. Dar, ar mai trebui să fii atent la un aspect. Și anume, la eticheta produselor pe care le pui în coș și pe care urmează să le consumi.

ADVERTISEMENT

De cele mai multe ori, românii își fac cumpărăturile în grabă și nu citesc deloc etichetele. Nu mică le-ar fi uimirea dacă ar afla că nici măcar nu știu ce pun pe masă. Foarte multe alimente conțin ingrediente care fie sunt nocive, fie nici măcar nu ar trebui să se regăsească în rețeta respectivă.

În urmă cu puțin timp, InfoCons a verificat mai multe tipuri de crenvurști disponibile în supermarketuri. Cele 19 sortimente au fost supuse mai multor teste, iar rezultatele nu sunt deloc cele pe care le așteptau românii.

ADVERTISEMENT

De obicei, rețetele de crenvurști presupun folosirea unei cantități de 70-90% carne de pui sau porc, în funcție de felul lor. Însă, în urma verificărilor făcute InfoCons, se pare că foarte multe tipuri de crenvurști nu respectă rețeta scrisă pe etichetă.

La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi crenvurști din supermarket

În urma studiilor, ceea ce este și mai grav este că unii crenvurști de porc nici măcar nu sunt de porc. Din contră, primul ingredient trecut pe etichetă este carnea de pui. Carnea de porc, care ar trebui să fie primordială, este trecută abia pe poziția a patra.

ADVERTISEMENT

Alte ingrediente trecute pe eticheta crenvurștilor sunt apa și sarea, care se regăsesc în proporție de 57%, respectiv 31%. Cei care aleg să citească eticheta ingredientelor.

Românii trebuie să știe că ingredientele sunt trecute în funcție de cantitatea în care se regăsesc. Și anume, primele se regăsesc în proporție mai mare decât cele trecute la coada listei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în rețeta celor 19 tipuri de crenvurști au fost regăsite E-uri, iar numărul de aditivi alimentari au variat între 2 și 11. Însă, au fost și crenvurști care au trecut cu brio testul, iar unele dintre ele se regăsesc în cele mai frecventate magazine de către români.

Crenvurștii comercializați de Lidl, cei de la Pikok conțin carne în procent de 93%, crenvurștii de la Kaufland conțin carne în procent de 84%. Un procent destul de mare de carne îl au și crenvurștii din Auchan, care au 80% carne de porc.

ADVERTISEMENT
Tags: