Ce conțin, de fapt, micii, preparatul tradițional iubit de toți românii! Înainte de a-i pune pe grătar și de a te bucura de gustul lor desăvârșit, trebuie să știi din ce sunt alcătuiți delicioșii mici. Cu siguranță nu ai știut niciodată asta!
Cine ar refuza un mic cu pâine albă şi muştar? Românii sunt mari consumatori de mititei tradiționali, iar de fiecare dată când o pun de-un grătar, aceștia sunt nelipsiți. De regulă, micii se prepară din carne de oaie, porc sau carne de vită, combinată cu bicarbonat de sodiu, usturoi, boia, piper, cimbru, sare. Însă ce conțin, de fapt, micii? Puține persoane știu acest lucru.
Dacă nu vă vine să credeți, micii conțin proteine, vitamine, zinc, seleniu, dar și carbohidrați. În plus, prin prepararea termică scade cantitatea de grăsime a micilor, așa că aceștia sunt recomandați și celor care țin dietă, bineînțeles, fără să adăugăm pâine sau muștar. Iată ce mai conțin tradiționalii mici:
Majoritatea persoanelor aleg să-i cumpere gata preparați din comerț, însă este mai bine să îi pregătiți în casă, mai ales că știți ce ingrediente puneți în ei. În plus, îi poți condimenta după bunul plac, ca să nu fie nici prea picanți, nici prea sărați.
Prima dată, pulpa de vită se taie în cubulețe, iar feliile de piept de porc se curăță de șoric și oase. Se taie și pieptul de porc în bucățele, după care se așază alături de carnea de vită. Se montează mașina de tocat carne și se echipează cu sita care are cele mai mici găuri. Toată carnea și cățeii de usturoi se trec prin ea.
Separat, se zdrobesc condimentele, în afară de bicarbonat de sodiu alimentar, și se pun în mojarul cu pistil, astfel încât să devină o pulbere fină și aromată. Carnea măcinată se pune în bolul unui robot de bucătărie, care trebuie să fie echipat cu cârligul pentru frământat aluat. Pasta de mici trebuie frământată puternic timp de câteva minute la robot.
Toate condimentele și bicarbonatul de sodiu peste carne, apoi se pun iar la robot. Se adaugă treptat supă de oase, pentru ca pasta de mici să devină moale. Apoi, pasta de mici se lasă la frigider peste noapte.
Dimineața, se scoate castronul cu pasta de mici și se lasă 30 de minute la temperatura camerei. O mai puteți frământa cu mâna, apoi luați o pungă, iar colțul acesteia se taie la 4 cm, după care se umple cu o parte din pasta de mici. Nu trebuie să fie făcuți prea subțiri, pentru că se vor strânge la gătit.
Micii se taie la 10 cm și se ung cu ulei. Când sunt gata, micii se acoperă și se pun la frigider. Se face focul la grătar și se așteaptă până ce jarul este potrivit, după care se unge grătarul cu o bucată de slănină. Se pun micii la preparat și se se întorc, din când în când, pentru a fi prăjiți pe toate părțile. Se servesc calzi, cu muștar și pâine!