Life

Ce conțin, de fapt, micii, preparatul tradițional adorat de cei mai mulți români. N-ai știut niciodată asta

Mititeii nu lipsesc de pe grătarele românilor și există multe feluri de a-i prepara, dar puține persoane știu ce conțin, cu adevărat, aceștia.
27.12.2023 | 09:10
Ce contin de fapt micii preparatul traditional adorat de cei mai multi romani Nai stiut niciodata asta
Ce conțin, de fapt, micii tradiționali/ sursa foto: bacaniafermierului, colaj: fanatik
ADVERTISEMENT

Ce conțin, de fapt, micii, preparatul tradițional iubit de toți românii! Înainte de a-i pune pe grătar și de a te bucura de gustul lor desăvârșit, trebuie să știi din ce sunt alcătuiți delicioșii mici. Cu siguranță nu ai știut niciodată asta!

Micii tradiționali, mâncarea preferată a românilor

Cine ar refuza un mic cu pâine albă şi muştar? Românii sunt mari consumatori de mititei tradiționali, iar de fiecare dată când o pun de-un grătar, aceștia sunt nelipsiți. De regulă, micii se prepară din carne de oaie, porc sau carne de vită, combinată cu bicarbonat de sodiu, usturoi, boia, piper, cimbru, sare. Însă ce conțin, de fapt, micii? Puține persoane știu acest lucru.

ADVERTISEMENT

Dacă nu vă vine să credeți, micii conțin proteine, vitamine, zinc, seleniu, dar și carbohidrați. În plus, prin prepararea termică scade cantitatea de grăsime a micilor, așa că aceștia sunt recomandați și celor care țin dietă, bineînțeles, fără să adăugăm pâine sau muștar. Iată ce mai conțin tradiționalii mici:

Ce conțin aceștia

  • 105g de proteine complete
  • 50g de grăsime după ce sunt preparați
  • 00,0g carbohidrați
  • 496% Vitamina B12
  • 310% Zinc
  • 196% Vitamina B3
  • 185% Seleniu
  • 131% Fosfor
  • 106% Vitamina B6
  • 60% Fier și Vitamina B5
  • 40% Potasiu și Cupru
  • 33% Magneziu.
ADVERTISEMENT

Rețeta mici de casă

Majoritatea persoanelor aleg să-i cumpere gata preparați din comerț, însă este mai bine să îi pregătiți în casă, mai ales că știți ce ingrediente puneți în ei. În plus, îi poți condimenta după bunul plac, ca să nu fie nici prea picanți, nici prea sărați.

Ingrediente:

  • 700 g carne de vită (pulpă)
  • 300 g carne de oaie sau porc
  • 250-350 ml supă de oase
  • puțin ulei
  • 22 g sare
  • ½ linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • o lingură rasă de cimbru uscat
  • 5-6 boabe de ienibahar
  • ½ linguriță de bobițe de coriandru (aprox. 30 de bobițe mici)
  • o linguriță rasă de semințe de chimen
  • 2 lingurițe de boia dulce (paprika)
  • 5-7 căței de usturoi mari (sau 10 mai mărunți)
  • o linguriță rasă de bicarbonat de sodiu.
ADVERTISEMENT

Mod de preparare:

Prima dată, pulpa de vită se taie în cubulețe, iar feliile de piept de porc se curăță de șoric și oase. Se taie și pieptul de porc în bucățele, după care se așază alături de carnea de vită. Se montează mașina de tocat carne și se echipează cu sita care are cele mai mici găuri. Toată carnea și cățeii de usturoi se trec prin ea.

Separat, se zdrobesc condimentele, în afară de bicarbonat de sodiu alimentar, și se pun în mojarul cu pistil, astfel încât să devină o pulbere fină și aromată.  Carnea măcinată se pune în bolul unui robot de bucătărie, care trebuie să fie echipat cu cârligul pentru frământat aluat. Pasta de mici trebuie frământată puternic timp de câteva minute la robot.

ADVERTISEMENT

Toate condimentele și bicarbonatul de sodiu peste carne, apoi se pun iar la robot. Se adaugă treptat supă de oase, pentru ca pasta de mici să devină moale. Apoi, pasta de mici se lasă la frigider peste noapte.

Dimineața, se scoate castronul cu pasta de mici și se lasă 30 de minute la temperatura camerei. O mai puteți frământa cu mâna, apoi luați o pungă, iar colțul acesteia se taie la 4 cm, după care se umple cu o parte din pasta de mici. Nu trebuie să fie făcuți prea subțiri, pentru că se vor strânge la gătit.

Micii se taie la 10 cm și se ung cu ulei. Când sunt gata, micii se acoperă și se pun la frigider. Se face focul la grătar și se așteaptă până ce jarul este potrivit, după care se unge grătarul cu o bucată de slănină. Se pun micii la preparat și se se întorc, din când în când, pentru a fi prăjiți pe toate părțile. Se servesc calzi, cu muștar și pâine!

ADVERTISEMENT