News

Ce conține, de fapt, carnea de pui din magazine. Se poate ajunge ușor la toxiinfecții alimentare

Carnea de pui din magazine poate ascunde toxiinfecții alimentare. Puiul poate conține bacterii dăunătoare. Cum influențează nivelul colesterolului.
06.08.2023 | 13:12
Ce contine de fapt carnea de pui din magazine Se poate ajunge usor la toxiinfectii alimentare
Carnea de pui impropriu preparată poate fi o bombă bacteriologică / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În timp ce unii oameni apelează la carnea de pasăre ca parte a dietei lor, s-ar putea să trebuiască să se mai gândească o dată. Potrivit unui studiu american, puiul și curcanul cresc nivelul „colesterolului rău” la fel de mult ca și carnea roșie.

Puiul poate conține bacterii dăunătoare

Cei care preferă să consume carne de pui merg pe ideea că aceasta are mai puține grăsimi și mai multe proteine. Puțini știu însă că această carne poate reprezenta un pericol, în caz că nu este bine pregătită. Puiul crud conține bacterii dăunătoare: Campylobacter, Salmonella, Clostridium perfringens.

ADVERTISEMENT

Infecția cu Camylobacter cauzează cele mai frecvente boli diareice. Simptomele includ: diaree, care poate fi sângeroasă și poate duce la deshidratare,febră, crampe la stomac, greață, vărsături În cazul Salmonellei, simptomele includ: Febră, crampe la stomac, diaree, care poate fi sângeroasă, greață, vărsături, dureri de cap

În cazul Clostridium perfringens, această infecție apare, de obicei, atunci când o persoană gătește carnea și o păstrează caldă pentru o perioadă lungă de timp înainte de a o mânca. Cu toate acestea, bacteria apare și pe puiul crud.

ADVERTISEMENT

Mitul cărnii albe, desființat

Surprinzător sau nu, carnea albă, cum ar fi puiul, crește nivelul colesterolului din sânge la fel de mult ca și carnea roșie, a concluzionat un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Pentru studiul lor, cercetătorii au recrutat 113 adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 21 și 65 de ani. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri: unul cu o dietă bogată în grăsimi saturate, iar celălalt cu o dietă săracă în grăsimi saturate. Acestora li s-a oferit, pe rând, carne roșie slabă (în principal carne de vită), carne albă slabă (în principal pui și curcan) sau proteine vegetale (leguminoase, nuci, semințe, soia) pentru perioade de patru săptămâni, intercalate cu pauze. Nivelul lor de colesterol a fost măsurat la fiecare dintre aceste schimbări.

ADVERTISEMENT

Rezultatele au arătat că dieta vegetariană a produs cele mai bune rezultate în ceea ce privește nivelul colesterolului. Cu toate acestea, nivelurile de colesterol au fost la fel de ridicate atunci când s-a consumat carne roșie sau albă, cu o dietă echivalentă de grăsimi saturate.

Prin urmare, participanții care au avut o dietă bogată în grăsimi saturate au avut niveluri de colesterol mai ridicate decât cei care au avut o dietă săracă în grăsimi saturate, indiferent de sursa lor de proteine.

ADVERTISEMENT

Dieta vegetală, cea mai sănătoasă

Rezultatele i-au surprins pe cercetători, care se așteptau ca carnea roșie să aibă un efect mai nociv asupra nivelului de colesterol din sânge decât carnea albă. Aceștia au descoperit că, dintre cele trei diete studiate – carne roșie, carne albă și proteine vegetale – doar dieta cu proteine vegetale a fost asociată cu niveluri sănătoase de colesterol. Rezultatele au arătat că dietele bazate pe carne roșie sau albă au crescut nivelul colesterolului din sânge în același mod.

Colesterol bun, colestetrol rău

Colesterolul este o grăsime care este esențială pentru buna funcționare a organismului. Cu toate acestea, este important să se facă distincția între două tipuri de colesterol. Colesterolul HDL, cunoscut sub numele de „colesterol bun”, este responsabil de curățarea arterelor și de transportul grăsimilor către ficat pentru a fi eliminate. Colesterolul LDL, cunoscut și sub numele de „colesterol rău”, este colesterolul în exces care se depune pe pereții vaselor de sânge.

Prea mult colesterol din grăsimile saturate se poate acumula în vasele de sânge, provocând formarea plăcii și crescând riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral. Cercetătorii au descoperit că particulele LDL au crescut mai mult în cazul dietelor cu carne roșie și albă decât în cazul dietelor pe bază de plante. Pentru a crește colesterolul bun, este important să reducem grăsimile saturate care se găsesc în mezeluri, produse de patiserie și carne grasă.

 

ADVERTISEMENT