Life

Ce conține iaurtul pe care îl cumperi din magazin. Mulți nu citesc eticheta, nu știu acest lucru și pot avea probleme

Ce trebuie să faci pentru a alege cel mai bun iaurt. Cum știi ce conține iaurtul cumpărat din magazin și la ce trebuie să fii atent pe etichetă.
14.04.2024 | 17:32
Ce contine iaurtul pe care il cumperi din magazin Multi nu citesc eticheta nu stiu acest lucru si pot avea probleme
La ce trebuie să fii atent dacă vrei să alegi un iaurt sănătos. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Iaurtul poate fi o variantă perfectă de mic dejun, mai ales atunci când vrei ceva sănătos pentru organism. De cele mai multe ori, acesta poate fi consumat simplu, dar la fel de delicios este și când se combină cu cereale sau cu fructe. De-a lungul timpului, pe rafturile supermarketurilor au apărut diverse sortimente, ceea ce înseamnă că alegerea este din ce în ce mai grea.

De ce sunt iaurturile benefice organismului tău

Iaurtul este unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le putem oferi organismului nostru. În funcție de preferințe, pe rafturile magazinelor găsim fel de fel de sortimente, care mai de care mai interesante.

ADVERTISEMENT

Alegerea iaurtului potrivit pentru organismul nostru nu este deloc o treabă ușoară. Atunci când mergem la cumpărături, trebuie să fim atenți la mai multe detalii dacă vrem să punem în coș produsele potrivite.

În general, iaurtul este considerat un produs benefic pentru organism din mai multe considerente. Poate cel mai important este aportul de calciu și vitamine. Se știe foarte bine că iaurturile conțin vitamina D care ajută la sănătatea inimii, a oaselor, a mușchilor și a intestinelor.

ADVERTISEMENT

Totuși,  nu toate iaurturile vin la pachet cu aceste beneficii. Whitney Linsenmeyer, purtătorul de cuvânt de la Academia de Nutriție și Dietetică a vorbit despre importanța alegerii corecte a iaurtului. Pentru asta, este esențială citirea etichetei și a valorilor nutriționale inscripționate pe ea.

Cum te asiguri că ai ales un iaurt sănătos

Dacă vom citi cu atenție eticheta unor iaurturi, vom observa că acestea conțin o cantitate mare de zahăr sau conțin o cantitate mult prea mică de proteine. Potrivit lui Whitney, principalul aspect pe care ar trebui să îl urmărim atunci când citim eticheta unor astfel de produse este cantitatea de zahăr adăugată.

ADVERTISEMENT

”Primul tău pas ar trebui să fie să te uiți la eticheta nutrițională. Trebuie să fii atent la zahărul adăugat pentru că este subtil.”, a spus Whitney, potrivit ziare.com.

Cum zahărul este aproape imposibil de evitat, specialiștii în nutriție recomandă respectarea dozei zilnice. În cazul femeilor, sunt suficiente 25 de grame de zahăr pe zi, iar în cazul bărbaților, 36 de grame sunt suficiente pentru a fi consumate pe parcursul unei zile.

ADVERTISEMENT

De obicei, cele care au cel mai mult zahăr sunt iaurturile cu fructe și arome. În cele mai multe dintre cazuri, doza de zahăr recomandată în cazul lor este depășită.

Specialiștii în nutriție recomandă urmărirea a trei factori esențiali atunci când vine vorba de alegerea unor iaurturi sănătoase. În primul rând, trebuie să fii atent la cantitatea minimă de zahăr adăugat. În general, iaurturile care conțin mai mult de 10 grame ar trebui evitate.

În al doilea rând, este foarte importantă cantitatea de proteină. Iaurturile care conțin cel puțin 5 grame sunt cele mai bune. În ultimul rând, conținutul de grăsime joacă și el un rol important în alegerea iaurtului. În funcție de preferință, pot opta pentru cele mai slabe sau pentru cele mai bogate în grăsimi.

ADVERTISEMENT
Tags: