Life

Ce conține pâinea cu gust de carne inventată de cercetătorii din Galați: “Ar putea reprezenta o opțiune pentru populația săracă”

Cercetătorii din Galați au inventat pâinea cu gust de carne, un aliment unic în lume. Proiectul a fost recunoscut, deja, de OSIM.
12.03.2024 | 21:57
Ce contine painea cu gust de carne inventata de cercetatorii din Galati Ar putea reprezenta o optiune pentru populatia saraca
Profesorii de la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați au inventat pâinea cu gust de carne. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

În ultima vreme, am asistat la foarte multe invenții în domeniul alimentar, unele dintre ele realizate chiar în România. De data asta, pe lista invențiilor inedite se înscrie și pâinea cu gust de carne. A fost inventată la Galați, iar cercetătorii au mari speranțe cu privire la popularizarea ei în rândul oamenilor.

Cum a luat naștere pâinea cu gust de carne

Anul 2024 este un an al surprizelor, mai ales în materie de invenții culinare. De data asta, un grup de cercetători de la Universitatea ”Dunărea de Jos” a inventat o pâine cu un gust special. Mai exact, pâinea cu gust de carne.

ADVERTISEMENT

Pâinea se numără printre alimentele preferate ale românilor, așa că cercetătorii au așteptări mari. Cei care au inventat alimentul special sunt câțiva profesori de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor.

Pentru că este vorba despre un aliment unic, grupul de cercetători a și obținut brevetul de invenție de la OSIM, potrivit Agerpres. Responsabili pentru invenția care a atras atenția tuturor sunt Romulus Marian Burluc, Petru Alexe și Florin Cercel.

ADVERTISEMENT

Atunci când au început să lucreze la sortimentul inedit de pâine, cercetătorii au avut un singur gând. Și anume, acela de a crea o pâine care să respecte limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.

”Procedeul de obținere a pâinii echilibrate nutrițional în proteine reprezintă o soluție de a aduce pâinea în limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, adică de a avea un conținut optim în aminoacizii esențiali.”, arată comunicatul postat pe pagina oficială a Universității ”Dunărea de Jos” din Galați.

ADVERTISEMENT

Ce gust are pâinea inventată în laborator de cercetătorii din Galați

În laborator, oamenii de știință au lucrat până când au ajuns să obțină echilibrul pe care și-l doreau. Mai exact, au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne de porc. Nu s-au limitat la un singur sortiment, ci au ales carne de porc, de vită, de pește sau pasăre.

Atunci când au intrat în laborator, cercetătorii au pornit de la premisa că și populația săracă trebuie să aibă parte de cantitatea necesară de proteine și de nutrienți. Cum această categorie dispune de un buget redus, cercetătorii din Galați au decis să îmbine utilul cu plăcutul.

ADVERTISEMENT

Noul sortiment de pâine este descris de către cercetători ca având gustul de pâine cu friptură. Chiar dacă friptura nu este prezentă și nici vizibilă, gustul este foarte pregnant, astfel că cei care o vor consuma vor avea impresia că mănâncă felul doi cu pâine.

”Pâinea astfel obţinută ar putea reprezenta o opţiune pentru populaţia săracă, mare consumatoare de pâine. Pâinea echilibrată nutriţional în proteine este ca şi cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte”, a declarat prof. dr. ing. Petru Alexe, potrivit libertatea.ro.

ADVERTISEMENT